Hafiz je ponos Sandžaka!

2
3

Da Crna Gora može biti i kara crna uvjerili smo se ovih dana kad je svoje građane koji su u džamiji uzviknuli: ,,Hafiz je ponos Sandžaka!” kaznila novčanom kaznom od 800 eura i kaznom zatvora od dva mjeseca, tj. uslovnom kaznom zatvora od godinu dana. Mislili smo da se, nakon javne osude njene nedavne sramne presude žrtvi torture Ibrahimu Čikiću, Crna Gora zadugo neće usuditi da se izloži stubu srama eventualnim novim sramnim presudama, a ona ne sastavi ni dva mjeseca za objavljivanje nove sramote pred civiliziranim svijetom.

Građani se sad u strahu pitaju i računaju, ako uzvik da je neko nečiji ponos košta 800 eura, a to je afirmativna tvrdnja, koliko bi onda koštala neka negativna tvrdnja, mrki pogled i drugi negativni gest neverbalne ili verbalne komunikacije. Izbezumljeni građani sračunavaju kolika bi, na primjer, bila kazna za psovku nekog od Đukanovićevih miljenika, dok u isto vrijeme, oni koje Đukanović ‘hrani iz ruke’, mogu vrijeđati koga hoće, jer su, do daljnjeg, privilegovani. Mogu, na primjer, za najuglednije vjerske, nacionalne ili političke ličnosti u regionu govoriti da su fašiste, klevetati ih i ljagati, izbacivati najutjecajnije alime iz zajednice, svakodnevno prijetiti njihovim učenicima, zatim, učestvovati u lažiranju i montiranju sudskih presuda, i ,pritom, osjećati se sigurno pod ‘gazdin skut’. Ali, nek se ne raduju dugo ovi lukavi i prepredeni licemjeri, jer njihovom zadnjom sramnom presudom otvorili su ‘Pandorinu kutiju’ svih dosad lažiranih sramnih presuda i montiranih procesa koji će ih konačno cijelom civiliziranom svijetu predstaviti u njihovom pravom obesčašćenom liku.

Sloboda mišljenja i govora je zagarantirana međunarodnim pravnim aktima

Sloboda govora je u Evropi odavno osigurana evropskim konvencijama, deklaracijama i drugim pravnim aktima. U međunarodnim standardima po Članu 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima: ,,Pravo na slobodu izražavanja je pravo zagarantirano svakoj osobi koja je pod jurisdikcijom države i mora biti zaštićena i u praksi.” U istom se članu nadalje, između ostalog, veli: ,,Svako ima pravo na slobodu izražavanja. Ovo pravo uključuje i slobodu mišljenja i slobodu primanja i prenošenja informacija i ideja, bez miješanja javne vlasti i bez obzira na granice.”

Po Članu 10. Evropske konvencije: ,,Pravo na slobodu izražavanja predstavlja jedan od temelja demokratskog društva, posebno kada se radi o pitanjima od političkog i javnog interesa.”
Po Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima zabranjeno je kažnjavati čak i izražavanje ekstremnih religijskih ideja, ako u javnim demokratskim debatama ne pozivaju na nasilje. U primjerima iz prakse Evropskog suda nalazi se, na primjer, presuda iz oblasti religije (Gündüz vs. Turska) u kojoj stoji: ,,Kažnjavanje izražavanja ekstremnih religijskih ideja u javnoj demokratskoj debati koja se ticala pitanja od velikog interesa za javnost, a kojim se ne poziva na nasilje predstavlja kršenje Člana 10. Evropske konvencije.” Kako bi onda prošla Crna Gora na Evropskom sudu kad bi sud razmatrao slučaj uzvikivanja posve afirmativne rečenice u džamiji: ,,Hafiz je ponos Sandžaka!”

U Rezoluciji Komiteta Ministara Vijeća Evrope u vezi sa provođenjem Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina za sve relevantne faktore realizacije zaštite stoji preporuka: ,,Poduzeti treba odlučnije korake u suprotstavljanju svim oblicima diskriminacije na osnovu etničke, nacionalne ili vjerske pripadnosti.” U slučaju ”Lingens protiv Austrije” Evropski sud zaključuje: ,,Uopšte, sloboda političke rasprave predstavlja samu srž demokratskog društva, i protkana je kroz cijelu Konvenciju.”

Evropski sud štiti prava opozicije

Evropski sud štiti prava svake opozicije, pogotovo one koja ima člana parlamenta. U predmetu u kojem je, na primjer, španski senator, osuđen za jako kritikovanje vlade, Evropski sud je istakao važnost zaštite slobode izražavanja izabranih predstavnika od strane naroda, pa navodi: ,,Premda je sloboda izražavanja važna svima, ona je naročito važna za izabranog predstavnika naroda. On predstavlja svoje biračko telo, skreće pažnju na ono što im je važno i brani njihove interese. Shodno tome, miješanje u slobodu izražavanja opozicionog člana parlamenta, kakav je podnosilac predstavke, zahtjeva detaljno preispitivanje pred Sudom.” Bezbroj je primjera u praksi Evropskog suda kojima se može potkrijepiti pravo na slobodno izražavanje predstavnika naroda, kao što je to čuveni autoritet hafiz Kujević i njegovi sljedbenici, ali i bezbroj drugih koji autokratu Djukanovića i njegovih pijuna Fejzića i ostalih vode na stub srama našeg civiliziranog društva.

Kako Crna Gora, zemlja u kojoj Bošnjake ‘sunce još uvijek nije ogrijalo’, može postati članica Evropske unije kad na ovakav način guši, zakonom zagarantiranu, slobodu mišljenja i govora svojih građana? Zašto se Crna Gora vraća u vrijeme Bulatovića kad je uveliko montirala i lažirala sudske presude i vršila teror nad uglednim Bošnjacima?

Kako Crna Gora misli ugušiti glas slobode naroda uz pomoć nekoliko bošnjačkih pijuna na vlasti, kad to nikada nikome u konačnici nije uspjelo tokom povijesti? ‘Freedom of speech’ – slobodu govora, tu narodnu svetinju, nije mogao ugušiti ni ‘Goli otok’ prema kojem su neki današnji preživjeli komunistički ‘mozgovi’ toliko nostalgični, niti ikakve druge tamnice i kazne. Uostalom, Crna Gora i nema toliko zatvora za, očito, sve veći broj pobornika istinske ljudske slobode.

Piše: Mersada Nuruddina Agović


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.