Hadžije zijaretili mesdžide Kubba i Kibletejn, Seb'a Mesadžid (Handek) i Uhud

5
175

hadzije 23.10.2013 (4)Medina – Danas, 23. oktobra u jutarnjim satima sandžački hadžije su posjetili neke od glavnih znamenitosti Medine – grada Resulullaha a.s. i upoznali se sa njenim historijskim poukama i porukama. Sandžački hadžije su ozijaretili mesdžide Kubba i Kibletejn, Seb'a Mesadžid (Handek) i Uhud. 

Mesdžid u Kubau je prvi mesdžid u Islamu, čiju je gradnju započeo Poslanik a.s. nakon što je učinio Hidžru iz Meke u Medinu. U mjestu Kuba’ Resulullah a.s. se zadržao četiri dana i sa njegovim stanovnicima započeo izgradnju pomenute džamije, za koju je Poslanik a.s. rekao: „Onaj ko dođe da u ovoj džamiji obavi dva rekata, imaće nagradu kao da je obavio umru“.

Mesdžid Kibletejn je poznat po tome što je u njemu izvršena promjena strane Kible. Naime Poslanik a.s. je jedno vrijeme na početku svoje misije obavljao namaz okrenut prema Mesdzidu-l-Aksau u Jerusalimu, a potom je Allah dz.š., znajući želju Poslanika a.s., objavio ajet u kojem je odredio da kibla bude Mesdžidu-l-Haram, tj. Kaba, u Meki.

Boravkom kod Seb'a Meaadžid hadžije su se prisjetili bitke na Hendeku i pokušaja mušrika i njihovih saveznika da unište Resulullaha i njegove sljedbenike, u čemu nisu uspjeli, jer je Poslanik a.s. imao genijalan plan odbrane, naime iskopan je dugački i široki kanal koji je sprječavao mušrike da ga pređu i ugroze Poslanika a.s.

Historijat, tok bitke i neke od poruke Uhuda je hadzijama prenio Rešad-ef., naglasivši da činjenica da je u Poslanikovo a.s. vrijeme u njegovoj vojsci bilo 30% munafika (njih 300 os ukupno 1000 vojnika) koji nakon što su krenuli sa Poslanikom a.s. su napustili redove vojske bez obavještenja i dozvole Posalnika a.s. i vratili se u Medinu, ukazuje da ista situacija ne može zaobići ni nas danas, a činjenica da je 80% strijelaca (40 od ukupno 50) koji su trebali čuvati leđa Poslaniku a.s. i muslimanskoj vojsci, zaboravilo poruku i naredbu Poslanika  a.s. kada im se ukazao trenutak i šansa lične dobiti i koristi, to jest dunjalučkog intresa, ukazuje na opasnost da oni kojima se povjerava odgovorna pozicija danas veoma lako mogu zaboraviti svoj emanet i krenuti putem sopstvene koristi, tj. ostvarivanja lične koristi umjesto čuvanja opšteg interesa. Ono što se desilo Poslaniku, ranjavanje njegovog lica, izbijanje njegovog mubarek zuba, kao i ono što se desilo njegovim iskrenim sljedbenicima na Uhudu ukazuje da nije dovoljno samo imati i slijediti istinu,  već se za nju mora boriti i biti spreman podnijeti najveće žrtve, i da tek nakon toga dolazi Allahova pomoć, koja neće dozvoliti da iskreni budu poniženi, a istina poražena.

Sa porukama Uhuda i podsjećanjem na čitav događaj, koji je izazvao i suze u očima, hadžije su se vratile u Medinu, a za večeras je u planu obilazak Muzeja Medinskog Harema, koji prikazuje različite faze izgradnje i proširivanja džamije Poslanika a.s. Medini.

http://mesihat.org/images/stories/hadzije%2023.10.2013/hadzije%2023.10.2013%20(2).jpg

http://mesihat.org/images/stories/hadzije%2023.10.2013/hadzije%2023.10.2013%20(3).jpg

http://mesihat.org/images/stories/hadzije%2023.10.2013/hadzije%2023.10.2013%20(4).jpg

(Mesihat)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

5 KOMENTARI

  1. Tanak je sirat cuprija preko kojeg ce mo svi prolazit. Tvoje rijeci mogu bit razlog da nepredjes vec padnes u dzehenem pa bolje ukljuci tu surutku u glavu…

    0

    0
  2. Ovo vam je samo grupa, naravno da nisu svi, jer nece valjda tjerat sve hadzije, ukupno 114, a 91 iz ove grupe,da se sakupe kako bi se slikali. A vama sto se cini “tanko” je bas TANKO, jer ste ocekivali da ce odlaskom pokvarenjaka koji su pokusali da uniste akciju hadza uspjet da ovu akciju paralizuju. Na zalost nisu uspjeli u tome, ovogodisnji hadz kojeg organizuje Mesihat, bez Makica, je najbolji do sada. A vi kojima to smeta, munafici i svi ostali, crknite od muke! Oni koji pokusavaju opstruirati akcije Mesihata i ucjenjivati nece uspjeti u tome, samo ce sebe diskvalifikovati iz igre, a Mesihat ce samo dobiti, jer ce se povecati bericet.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.