HADŽI MUHAMED EF. FETIĆ O STARIM ROŽAJAMA

1
264

HADŽI MUHAMED EF. FETIĆ O STARIM ROŽAJAMA:

”Moj prvi dolazak u Rožaje bio je u ljeto 1967. godine (tada sam tek bio završio četiri razreda osnovne škole), kada sam krenuo na svoje prvo duže putovanje, sa rahmetli babom, hadži Rizvan efendijom, iz rodnog sela Negobratine za Rožaje, i to pješke. Tom prilikom smo proputovali kroz bihorska sela: Sipanje, Goduša, Dobrodole, Dašča Rijeka, Bor, Savin Bor, Javorova, zatim: Vlahovi, Ćosovica, Gornja Lovnica, Donja Lovnica, Hurije, i preko Agića mahale, ušli u Rožaje. Tu sam, po prvi put, ugledao kuće pokrivene šindrom, sa neobično visokim (strmim) krovovima i sa posebnim stilom gradnje kuća, kojeg nije bilo u našem kraju. Kasnije ću saznati da se radilo o kućama turske arhitekture i stila.
Također ću saznati iz babovih kazivanja da se turska kuća može lahko prepoznati po stilu izgradnje, po kapiji, avlijskim vratima, po avliji, pendžerima, divanhanama, pa i po krovu koji je obavezno bio na četiri vode sa drvenim nišanima (šiljcima) na vrh krova.
Listajući fotomonografiju ”Staro Rožaje, arhitektura i kultura stanovanja”, II izmijenjeno i dopunjeno izdanje, i razgledajući slike starih bošnjačkih kuća iz rožajske čaršije, kao i slike starih Rožajaca, obnovio sam i osvježio svoja sjećanja, jer sam baš tu, u Rožajama, proveo svoj najljepši dio života u trajanju od 25 godina i 17 dana, u svojstvu imama, hatiba i mualima džamije “Sultan Murat II” u Staroj čaršiji.”


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.