23. Januar 2014

Danska – Prije par dana uspjeli smo uraditi jednu ”inventuru” rada H.O. Islamske zajednice Bošnjaka Danske ”Most-Bro” za 2013.godinu. Kao i svih ovih godina koje su iza nas, trudili smo se da budemo maksimalno angažirani na svim humanitarnim poljima. Probali smo da budemo prisutni svugdje gdje je pomoć bila neophodna. Pomno smo pratili sve apele iz naše domovine i shodno svojim mogućnostima se angažirali. U 2013. godini naša saradnja je nastavljena sa NTV Hayat, sa humanitarnim projektom ”Istina TV” i ”Naša realnost”. Najviše smo pomagali našim sugrađanima u domovini, kojima je pomoć bila potrebna za liječenje. Tokom godine najviše zahtijeva i stigne upravo od ljudi kojima je zdravlje ugroženo. Pomoć H.O. Most-Bro, koja je u domovinu upućena za liječenje naših građana, iznosi 121.990 dk. Poslije ove grupe dolaze naši sugrađani kojima je pomoć upućivana radi slabe materijalne situacije. Ovoj populaciji smo uputili 146.010 dk.

I ove godine smo našu pomoć upućivali djeci i omladini za školovanje. Plaćali smo internate, uručivali jednokratne novčane pomoći za bus karte, dijelili stipendije itd. Sa stipendijama je u 2013.godini obuhvaćeno 60 učenika kojima je podijeljeno 104.500 dk. Materijalnom pomoći pomagali smo povratnike, bolnice, boračka udruženja, staračke domove, udruženja građana, škole i mnoge druge institucije. Ova vrsta pomoći obuhvata: odjeću i obuću, invalidska kolica, bolničke krevete, električna kolica za slabo pokretne osobe, medicinsku opremu , klupe i stolice za škole kompjutere i druge opreme. Sve ove stvari naši članovi izlobiraju kod danskih institucija i prebacuju do naših džamija, gdje ih skladištimo do dolaska kamiona i transporta za Bosnu i Hercegovinu.


Srpsko prikrivanje genocida (Ilustracija: Šukrija Meholjić)

Ukupna suma poslane materijalne pomoći iznosila je 141.500 dk. Populaciji starih i nemoćnih, za njihove potrebe, izdvojeno je 40.000 dk. Kroz našu tradicionalnu akciju ”Obezbijedimo im krov nad glavom” svake godine pomažemo i bivše borce ARBiH. Ove godine smo za ovu populaciju prikupili i uručili 87.300 dk. U tradicionalnoj akciji za Kurbane u 2013.godini od naših povratnika u Istočnu Bosnu kupili smo 92 kurbana u iznosu 119.600 danskih kruna. Meso od kurbana smo podijelili povratničkoj populaciji, staračkim domovima, izbjegličkim naseljima itd. Sveukupna pomoć, koju je H.O. Islamske zajednice Bošnjaka Danske ”Most-Bro” uputila u naš u domovinu, iznosi 673.510 dk. U ovoj cifri materijalna sredstva iznose 141.500dkk, a čisto u novcu to iznosi 532.010dkk.

Na samom kraju da kažemo da smo ovu pomoć uputili na preko devedeset adresa u Bosni i Hercegovini. Mi, sa pomoću Božijom, nastavljamo dalje. Kako vrijeme prolazi, iz dana u dan, dobijamo sve više i više zahtijeva za pomoći. Pozivamo naše građane u Danskoj da nam se pridruže i da skupa pomažemo onima kojima je pomoć potrebna. Veliko hvala našim članovima, koji svojim radom, lobiranjem, materijalnim sredstvima, svojim novčanim donacijama pomažu sve ove godine.

Predsjednik H.O. Bošnjaka Danske Most-Bro
Faruk Jakić

(bosnjaci)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles