Gusinje: Referendum do kraja godine

3
0

Gusinje – Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave dalo je pozitivno mišljenje o studiji opravdanosti teritorijalne promjene za osnivanje opštine Gusinje.

– Slijedi raspisivanje konsultativnog referenduma o inicijativi da se Gusinju vrati status opštine – kazao je predsjednik Skupštine opštine Plav dr Said Čekić za Pobjedu.

gusinje 02 300x198 Gusinje: Referendum do kraja godineOn je dodao da slijedi raspisivanje referenduma na teritoriji opštine Plav, a odluka o raspisivanju će biti donijeta na narednoj sjedinici Skupštine opštine Plav, koja će biti održana za desetak dana.

– Očekujem da će konsultativni referendum biti održan do kraja ove godine. Nakon toga Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave formiraće vladinu komisiju, koju će čini predstavnici Vlade i jedan predstavnik podnosioca inicijative, a to je Skupština opštine Plav. Komisija će imati posao da ukupno ocijeni rezultate referenduma, studiju opravdanosti i pripremi amandman za izmjene zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, koju upućuje Skupštini Crne Gore na razmatranje – kazao je za Pobjedu dr Said Čekić.

Kako Pobjeda saznaje na referendum će biti pozvati i svi Gusinjani iz dijaspore.

Da u dijaspori vlada veliko interesovanje pokazuje i podatak da ovih dana zovu zavičajci iz Njujorka, Njemačke, Francuske, Holandije i Skandinavskih zemalja i interesuju se o datumu raspisivanja referenduma.

gusinje 01 300x194 Gusinje: Referendum do kraja godine

Izgradnjom puta Gusinje-Podgorica preko teritorije Republike Albanije, koji je znatno bezbjedniji od postojećeg i čija dužina iznosi svega 62 kilometra, kao i formiranje opštine Gusinje – konačno se ostvaruje naš dugogodišnji san – kažu Džemail Nušević i Amir Mulić, koji dugo godina žive i rade sa  porodicama u Njujorku.

Amir Mulić, koji takođe dugo godina sa porodicom živi i radi u Njujorku, kaže da od svih njih koji žive u Americi, a i u mnogim  zemljama Evrope, Gusinje ima punu moralnu i materijalnu podršku.- Raduje me podatak koji sam prije nekoliko dana pročitao na sajtu da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore dalo pozitivno mišljenje o studiji opravdanosti teritorijalne promjene za osnivanje opštine Gusinje. Kako smo mi u Njujorku informisani, iz svih dosadašnjih elaborata koji su radili poznati eksperti iz svih oblasti, praktično svi argumenti pokazuju opravdanost vraćanja statusa opštine Gusinje. Takođe, raduje da se u centru grada izvode građevinski radovi na rekonstrukciji zgrade buduće opštine Gusinje, te da se stvaraju osnovni infrastrukturni uslovi za budući ekonomski razvoj ovog kraja – kaže Nušević.

– Svi imamo veliku želju da se vratimo u ovaj kraj i uložimo svoj kapital, a nas Gusinjana je samo u Njujorku više od 30.000 – kaže Mulić.

Prema njegovim riječima, vraćanje Gusinju statusa opštine i izgradnja puta Gusinje-Podgorica motivisaće mnoge obrazovane mlade ljude da ostanu, a veliki broj ljudi iz ovog kraja koji su sada po svijetu da se vrate u rodni kraj i donesu stečeno znanje i kapital.

R. Gruda

(Pobjeda)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  1. Pravda je spora ali ipak dostizna.Gusinju i nije trebalo ukidati Opstinu jer to je istoriski grad u povijesti Bosnjackog naroda ali su srpski Fasisti namerno to uradili jer je bio cilj da se eliminise elita u Bosnjaka.nek bude sa Hajrom sloboda Gusinju i Petnjici.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.