25. August 2012

Plav – Na drugoj redovnoj sjednici lokalnog parlamenta odbornici su razmatrali jedanaest tačaka dnevnog reda, a najviše pažnje izazvala je rasprava o obnavljanju inicijative za povraćaj statusa opštine Gusinju.

Predsjednik SO Plav dr Said Čekić je u svojstvu predlagača ove odluke između ostalog kazao da će Skupština opštine Plav ovu inicijativu, zajedno sa Studijom opravdanosti teritorijalne promjene SO Plav, dostaviti Vladi radi davanja mišljenja o ispunjavanju formalno-pravnih pretpostavki.

Brano Dašić (SNP) kazao je da će odbornici ove partije jednoglasno podržati odluku o inicijativi za povraćaj opštine Gusinju.

Kemal Purišić (BS) nada se da će ova inicijativa biti ozbiljno tretirana od svih nadležnih državnih organa i naglašava da Bošnjačka stranka u Crnoj Gori ima programski cilj da Gusinje dobije opštinu, što je potvrdio i elaborat o ekonomskoj opravdanosti takve odluke.

Predsjednik OO DUA u Plavu Fadilj Uljaj saopštio je da njegova partija ne prihvata ovu inicijativu bez saglasnosti građana MZ Vusinje.

Predsjednik kluba odbornika DPS Vehbija Šabović istakao je da će oni jednoglasno podržati inicijativu, jer je ista potekla od građana Gusinja i DPS-a. Gusinje ima teritoriju koja predstavlja prirodnu i geografsku cjelinu, a za godinu-dvije imaće i veoma dobru saobraćajnu povezanost novim putem Gusinje – Podgorica, prirodne i ekonomske potencijale, te ambijentalnu posebnost za razvoj ekološkog turizma.

Dr Elvis Omeragić (SDP) skrenuo je pažnju da studija o povraćaju statusa opštine Gusinju mora imati dobar i stručan tim iz svih oblasti, kako bi ovaj projekat bio kvalitetan, te da SDP podržava ovo inicijativu. Za predlog odluke o obnavljanju inicijative za povraćaj statusa opštine Gusinju od 30 prisutnih odbornika, „za“ je glasalo 28, jedan je bio uzdržan (FORCA) i jedan protiv (DUA).

Usvojen je i predlog odluke o davanju saglasnosti za razrješenje glavnog administratora opštine Adema Miljuša. Za njegovo razrješenje glasalo je 18 odbornika, osam je bilo protiv, a četiri uzdržana.

Postupak za razrješenje glavnog administratora opštine Plav pokrenuo je predsjednik opštine Orhan Šahmanović, zbog toga što je, kako je rekao, poslove vršio nesavjesno shodno odredbama člana 74 Zakona o lokalnoj samoupravi.

– Glavni administrator je bio dužan da u koordinaciji sa predsjednikom opštine, uskladi opšte akte i donese novu odluku o načinu rada lokalne uprave, zbog čega opština Plav koristi neusklađenu odluku o organizaciji i načinu rada lokalne samouprave iz 2006. godine. Isto tako, kao predsjednik opštinske komisije za procjenu štete od elementarnih nepogoda, glavni administrator je narušio načelo profesionalnosti i depolitizacije, pa je od strane grupe građana pokrenut postupak kod Agencije za antikorupciju zbog zloupotreba i prekoračenja ovlašćenja. Ni do danas nije dostavljen spisak lica koja su dobila naknadu, iako je to više puta zahtijevano od grupe odbornika. Takođe, glavni administrator nije prisustvovao svečanoj sjednici SO Plav povodom Dana opštine, 27. jula ove godine, ponovo kršeći načelo profesionalnosti i depolitizacije – kazao je predsjednik opštine Plav.

Miljuš je potom kazao da je ovakva inicijativa zakonita, ali da su razlozi za njegovo razrješenje isključivo političke prirode.

Odbornici su usvojili i nekoliko rješenja o razrješenju i imenovanju Opštinske izborne komisije, jednog člana Savjeta za propise i ostvarivanja Ustava i Statuta, člana Savjeta za propise, dva člana Savjeta JU Centar za kulturu u Plavu i razrješenje i imenovanje predsjednika UO JP za komunalno-stambenu djelatnost u Plavu.

(Pobjeda)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles