Gunja: Bitno je biti Bošnjak

0
16

BIH – U petak 06. Travnja 2013. Godine u Islamskom  centru u Gunji, a u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Vukovarsko-Srijemske županije i općine Gunja održana je tribina pod naslovom BITNO JE BITI BOŠNJAK.

Predavači  je bio gospodin Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda i Adnan Bajrić izvršni direktor. Moderator tribine bio je  Idriz ef. Bešić.

Za naše (ne)prilike posjeta je bila solidna, ali je evidentna činjenica da su Bošnjaci indiferentni za ovakve skupove, pa nažalost i oni koji se smatraju „angažiranim“ Bošnjacima. Posjećuju se uglavnom oni skupovi na kojima nastupa neka polugologuza pjevačica i gdje se može džaba i onako snogu popiti neko(liko) piva.  Ova činjenica se mora spomenuti, da se zna, mada ona nije umanjila značaj ove tribine. Vrijeme je da se počnemo mjeriri a ne brojati, jer je ovdje kvantitet kompenziran kvalitetom i činjenicom da je prisustvovao veći broj mladih koji su s pažnjom pratili izlaganje naših gostiju koji su bili izvanredni a posebno gospodin Sejfudin Tokić koji se i ovdje predstavio kao vrstan orator i kada se govori i radi o Bošnjacima da je on tu „doma“.

Nazočni su s pažnjom pratili izlaganje i iz prve ruke čuli zašto je BITNO BITI BOŠNJAK. I ovdje je konstatirano da su Bošnjaci u nezavidnoj poziciji da neprestano „dokazuju“ i pravdaju se da su i zašto su to što jesu – Bošnjaci. Još ružnije i tužnije zvuči činjenica da još ima naših ljudi koji to nemogu da shvate ili neće da prihvate. Da li smo mi narod koji stalno nešto neće, ili smo urođeni „kontraši“, i da više nije po onoj uvriježenoj „Kud svi Turci tu i mali Mujo“ ili je sada kod nekih odlutalih i nedokazanih drugačije, bitno je biti baška, odnosno u prenesenom značenju „Baška Turci, baška mali Mujo“.

Gospodin Tokić je naglasio da se bliži popis stanovništva u „JEDINOJ NAŠOJ“ Bosni i Hercegovini, koliko bude Bošnjaka toliko će biti i Bosne. Ono što je vrlo bitno na ovakvim tribinama jeste činjenica da su predavači, za razliku od nekih drugih,  djelovali i nastupali doista optimistično i taj optimizam je prenesen i na sve nazočne koji nisu zažalili truda jer su otišli zadovoljni s onim što su čuli.

Drugi gost i predavač bio je gospodin Adnan Bajrić čiju nazočnost smo iskoristili da nam kaže nekoliko riječi  o Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava u Sarajevu,  čji je član i koje su njegove aktivnosti. Nazočni su tako iz prve ruke čuli što je to tzv. primarna i sekundarna grobnica i dr.

Nazočni su bili u prilici i postaviti nekoliko pitanja gospodinu Tokiću koji se sa zadovoljstvom upustio u diskusiju i na kraju smo se složili i potvrdili ali i odaslali poruku, na sve četiri strane svijeta i dostu i dušmaninu, ne više  BITNO JE BITI BOŠNJAK, nego NAJBITNIJE JE BITI BOŠNJAK !

(bosnjacki-pokret)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.