Ljajićevi mediji optužuju – “Gubitak djeteta nesavjesnim liječenjem” Suljović Amre iz Novog Pazara

1
33

gubitak-bebe

Zovem se Elvedina Suljović…rođena sam 9.2.1983. u Novom Pazaru! Ovo je moja priča!!!

7.6.2007 god rodila sam djevojčicu po imenu Amra! Rođena je u terminu, kao zdravo i normalno dijete…Amra je dobila najbolju ocijenu na rođenju 9/10. Beba je normalno rasla i razvijala se, uredno je vakcionisana. Sa 9 mjeseci je prohodala, a sa 11 mjeseci je počela da priča. Bila je veselo i srećno dijete! Nažalost živjela je samo 14 mjeseci, zahvaljujući ljekarima iz Novog Pazara sa dječijeg odjelenja…    Ovdje kreće moj pakao!

Amra je dobila visoku temperaturu, povraćala je i imala je proliv. Odvela sam je u dječiji dispanzer…Tamo je pregledala Dr. Almira Sebećevac, pregledala je dijete i primjetila je da je Amra dehidrirala i da je njeno zdravlje ugroženo.

Doktorka mi je dala hitan uput za dječiju bolnicu u Novom Pazaru. Uputila sam se u bolnicu, u nadi da će moja Amra biti bolje… Zaista joj je bilo jako loše. Tamo nas je primila Dr. Hada Toković. Pregledala je dijete, i donijela je zaključak da moja Amra trenutno nije za bolnicu, bila sam u šoku, dijete je bilo iscrpljeno, blijedo, povraćala je i svo to vrijeme je imala proliv i povišenu temperaturu. Dr. je iznijela mišljenje da je to virus i da može da se liječi kod kuće. Doktorka je prepisala jednu inekciju radi preventive koju je Amra primila u domu zdravlja. Prepisala joj je orosal i preporučila joj je što više tečnosti…Tada sam Amru odvela kući.

Postupila sam onako kako je doktorka rekla… Ali Amri je bilo sve gore i gore. Svo vrijeme je imala iste simptome…Više nisam mogla da čekam pa sam zamolila svekrvu da Amru opet odvedemo u dežurnu bolnicu. Bilo je to 1 sat oko ponoći. Odlazimo u bolnicu, ista Dr.Hadija Toković je bila dežurna. Kada nas je ugledala začuđeno je rekla “Opet vi, jel sam vam rekla da dijete ima virus i da nije za bolnicu….Mogli ste to kod kuće da liječite”…Bila sam u šoku, također i moj svekar. Moj svekar se tada obratio doktorki i rekao joj “Dr. nemoje da mojoj unuci nešto zafali, dijete je dobilo zeleni uput za bolnicu kao hitni slučaj od Dr. Almire iz dječijeg dispanzera”. Doktorka se okrenula prema mom svekru i prkosno mu je rekla…”Bez brige djeda, kada bih takvu djecu primali trebale bi nam još dvije bolnice.”

Dr. je pregledala Amru, i opet je prokomentarisala da dijete nije za bolnicu. Odlučno je rekla da dijete vodimo kući, da uradimo dodatne analize i da joj se sa tim analizama javimo. Bila sam razočarana…nadala sam se da će dijete ovog puta ostati u bolnicu, čak sam ponijela i njene i moje stvari.

Skrhana od bola, dijete sam u jako lošem stanju vratila kući. Bila je to paklena noć…Čitave noći je povraćala, imala je povišenu temp od 39, sve je to praćeno prolivom. Bila je iscrpljena i u lošem stanju, samo je iznemoglo plakala. Rano ujutru ja i muž smo se sa djetetom uputili u privatnu labaratoriju…Uradili smo sve rezultate koje je Dr. Toković tražila. Rezultate nismo dočekali za njenog života, igrom sudbine nestala je struja, rezultati su bili gotovi oko 17 h, a moja Amra umire oko 14 h. Odatle odlazimo kući, dijete je i dalje bilo u teškom stanju… to je bilo oko 9 sati prije podne.

Nakon par sati, oko 13 h moja Amra gubi svijest, zatvara oći, odvodim je do kupatila da je umijem, držim je u naručiju, njeno tijelo se opustilo… Dijete mi je umiralo i ako nisam bila svjesna toga. Preplašena sa djetetom u naručiju izletela sam na ulicu, zaustavila prvi auto, stao je nepoznati koji nas je prevezao do hitne. Igrom sudbine on je bio ljekar, on je prišao Amri i opipao joj je puls i prokomentarisao je da su tonovi usporeni ali je još uvijek živa.

Odvodimo je u hitnu, oni mi uzimaju dijete iz naručje, u tu dobija čepić i hitno je transportuju na dječije odjelenje. Ja se i dan danas ne sjećam kako sam do tamo stigla…Stižem tamo, ne daju mi da uđem, čujem dr. Ramza načelnika odjelenja kako viče da joj nema spasa. Radili su joj renimaciju, ali srce je otkazalo.

Tu moja Amra gubi životnu bitku, to je bilo oko 14 h. Izlazi doktor i moj svekar koji je u među vremenu stigao u bolnicu sa mojim mužem, I saopštava mi da je moja Amra upravo preminula. To je bio neopisiv trenutak bola i tuge.

Moj muž je u trenutku tog bola i saznanja da nam je dijete umrlo nasrnuo na dr. Ramiza i ako dr nije bio kriv. Mi zahtjevamo da se obdukcija uradi odmah, naprosto želimo da znamo zašto smo izgubili do tada zdravo dijete, oni nas odbijaju narednih šest mjeseci…vjerovatno u nadi da ćemo odustati (s moje tačke gledišta pokušavaju da zataškaju slučaj svjesni svoje greške).
Dobila je sepsu crijeva!

Krećemo iz bolnice… oni nam predaju mrtvo dijete da ga nosimo kući. Bili smo u šoku, jer to je prvi put da čujem da roditelji mrtvo dijete nose iz bolnice, zar to nije njihova dužnost…čak nisu htjeli ni obdukciju da joj urade.

Odlazimo kući našim autom…Pripremamo dženaze (sahranu za Amru)…sahranjena je sutradan. To je neopisiva bol i tuga! Za dva dana smo ostali bez naše Amre! Stigli su rezultati iz privatne ordinacije. Bili smo u šoku ono što smo vidjeli, njen crp je bio jako uvećan 105. Kao i svi ostali labaratorijski nalazi. Rezultate smo odnijeli u dječiji dispanzer…Htjeli smo pravdu za našu Amru i za ostalu nedužnu djecu.

Podnijeli smo tužbu protiv dr. Hadije Toković iz dječije bolnice. Dobijamo poziv iz suda da se suočimo sa doktorkom…pošto mi kao roditelji nismo imali hrabrosti da se susretnemo sa njom, jer nam je mogu slobodno reći ubila dijete, upunomoćili smo mog svekra da on to uradi umjesto nas. Sudski proces je trajao dvije god…

NA SUD SE POJAVLJUJU MOJ SVEKAR, DR I NJEN ADVOKAT…ONA SE BRANI KAKO NIJE KRIVA ZA SMRT DJETETA…U MEDJUVRENU SE POJAVLJUJE I DR SA OPŠTE PRAKSE ALMIRA SEBEĆEVAC..LIJEPO JE OBRAZLOŽILA DA JE ONA POSLALA DIJETE SA HITNIM UPUTOM U BOLNICU…JER JE DIJETE DEHIDRALO…ZBOG PROLIVA…POVRAĆANJA I POVIŠENE TEMPERATURE…DR.TOKOVIĆ SE BRANILA DA PO NJOJ DIJETE NIJE BILO ŽIVOTNO UGROŽENO..BEZ OBZIRA ŠTO JE IMALA UPUT KAO HITAN SLUCAJ…SUD JE DONIO ODLUKU DA JE DR.TOKOVIĆ KRIVA ZA AMRINU SMRT…MI DOBIJAMO NOVČANU ODŠTETU…A DOTIČNA DR SE VRAĆA NA SVOJE RADNO MJESTO…I AKO JE KRIVA ..KOJA JE TO PRAVDA….U MEDJUVREMENU SUD JE DONIO ODLIKU DA SE URADI OBDUKCIJA…DR.JUKOVIĆ IZ N.PAZARA ZAJEDNO SA DR IZ BEOGRADA RADI OBDUKCIJU…UTVRĐENO JE DA DIJETE NIJE IMALO NIKAKVE ANOMALIJE,GENETSKE BOLESTI…DA NIJE BILO NEUHRANJENO…I DOLAZI DO ZAKLJUČKA DA DIJETE JE ZAPRAVO UMRLO OD SEPSE…ZBOG PROMAŠAJA DOKTORKE…DIJETE NIJE ADEKVATNO LIJEČENO..

 

Sepsu je dobila zbog infekcije koja je uzrokovana zbog proliva, povraćanja i povišene temperature.!!!!

Bez obzira što je i obdukcija pokazala da je to propust dr.Toković. Da je dijete primila još prvog puta u bolnicu do svega toga ne bi došlo, da je Amra primila makar jednu infuziju. Razočarana sam odlukom suda da se meni isplati samo novčana nadoknada, jer život moje Amre nema cijene i ako se dokazala krivica dr.Toković, ona nije dobila ni dana pritvora…čak je ostala na istom radnom mjestu.

Ovom životnom pričom želim da javno kažem istinu o Dr.Hadiji Toković iz bolnice u Novom Pazaru…koja i dan danas radi na istom radnom mjestu, koja iz mojih ruku otrgla moje dijete. Javno kažem i stojim iza toga da je ona kriva za smrt moje Amre. Prošlo je devet god od smrti moje ćerke…sada imam sina i ćerku koji su mi sve u životu. Moju Amru nikada neću zaboraviti i živim za dan. da pravda pobjedi!!!

BOŽE KOLIKO SAM SE ISPLAKALA DOK SAM RADILA OVU PRIČU !! OVO JE STRAŠNO . NI NAJVEĆEM NEPRIJATELJU !! DOKLE ĆE GREŠKE DOKTORA TOLERISATI NA SUDU I OPET IH VRAĆATI NA SVOJA RADNA MJESTA . ZAR MAJKE RADJAJU DA BI DJECA BILA UBIJENA , IZGUBLJENA , UKRADENA !! ŠTA SE OVO VIŠE DEŠAVA .? ZAR MAJKA TREBA DA RODI , A DA IZGUBI SVOJ ŽIVOT . PRIJE SAMO PAR DANA JEDNA MLADA MAJKA JE IZGUBILA ŽIVOT I OSTAVILA 4 DJECE ZA SOBOM . KO JE ZA TO KRIV ? NARAVNO OPET NIKO !! JAKO SAM BIJESNA ZBOG OVE PRIČE I ZNAM DA ĆE TO ISTO BITI I DRUGE MAJKE !!! 

PRIČU MI JE POSLALA MAMA Elvedina Suljović I STOJI IZA SVAKE SVOJE RIJEČI !! ZAMOLILA ME JE DA URADIM OVU PRIČU , I MOLI VAS DA DIJELITE DALJE .

 

Preuzeto sa portala: sandzakhaber.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Zalosno, Doktori u pazaru su ubice, ako im nedas ono sto su navikli (pare na ruku) nepostojis, malo im i to naruku sto dobijaju pa odose svi u politiku, doktori politicari i poneki hodze unistise drustvo

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.