GRAĐANI ĆE GAZITI BLATO – SDP/SDA koalicija nije dala saglasnost za asfaltiranje ulica

5
13

Odbornici u Skupština Novog Pazara raspravljali o davanju saglasnosti za asfaltiranje ulica, za koje je JP “Putevi Srbije”, obezbijedilo sredstva, zalaganjem dr. Muamera Zukorlića.

Odbornik Stranke pravde i pomirenja Edin Zećirović pokazao projektnu dokumentaciju koju su građani predali Gradskoj upravi kako bi dobili dozvole i kako bi asfaltiranje moglo da krene. Zahtjevi su podnijeti još u oktobru ali odgovora nema, iako je zakonski rok za odgovor pet dana.

Odbornik dr. Jahja Fehratović još jednom pozvao čelnike Gradske uprave da izađu u susret građanima i da daju saglasnost. Istakao da su prošli izbori za BNV, te da nije u pitanju predizborna kampanja, kako su ranije govorili iz SDP-SDA koalicije.

“Podsjećam da smo na isti način sredstva obezbijedili i za opštinu Priboj. Njima nije bio problem da se zahtjev prihvati i da se uradi ono što je neophodno. Mi imamo dokumentaciju i tražimo od vas da pogledate i da se počne sa realizacijom. Gazde ovog grada su građani a mi smo ovdje servis tih građana i moramo izvršavati svoje obaveze, ukoliko postoji novac a postoji i ukoliko postoji projektna dokumentacija a postoji, dajte da to uradimo jer je to nešto što građane sleduje po zakonu a da vam za to ne moraju platiti. Dajte da izglasamo ovo i dajte dozvole.”

Odbornik Mustafa Fetić apelovao da izdaju dozvole, kazavši da nedopustivo da u “evropskom” Novom Pazaru imamo centralni ulice u brojnim naseljima koje nisu asflatirane. Istkao da Gradska uprava treba iskoristi ovu donaciju i na taj način ispuniti moralnu obavezu koju ima prema građanima. 

“Ova tema je zabrinjavajuća, ono što većina sela po Srbiji ima urađenu mi još uvijek u gradu čekamo na to. Da sam ja gradonačelnik ja bih ova sredstva oberučke prihvatio jer je to za dobrobit mojih građana, sve ovo što vi govorite kao razloge zbog kojih se ne može dobiti dozvola jesu samo izgovori da se ovakvo nešto ne uradi.”

Odbornici SDP-SDA koalicije nisu imali sluha za ovaj problem. Često su digresijama pokušavali raspravu odvesti na drugu stranu, ističući kako sredstva nisu obezbijeđena ili pak da se radilo samo o “šarenoj predizbornoj laži”.

Odbornici SPP-a još jednom poručili da je obaveza Grada da izda dozvole, a ona će se obaveza SPP-a biti da se te ulice asflatiraju, jer su za njih garantovali.

Ramović: Prikupljamo novac od građana da bi im asfaltirali ulice

Odbornik Stranke demokratske akcije Sabahudin Ramović javno je u toku zasijedanja Skupštine grada Novog Pazara priznao da je od mještana Zaguljače prikupljao sredstva za asfaltiranje puta, istakvaši da je do sada prikupljeno 60.000 eura.

“Tačno je da prikupljamo novac, do sada je prikupljeno 60.000 eura. Džaba su neki vaši povukli pare, put će se na proleće raditi”  kazao je Ramović.

Na ovu izjavu Ramovića reagirao odbornik Stranke pravde i pomirenja dr. Jahja Fehratovič kazavši da to protivzakonito, te da je dužnost Gradske uprave da asfaltira put bez da toga da uzima novac od mještana.

“Prethodnik je kazao da je skupljeno 60.000 eura za izradu puta u Zaguljači, po kom to zakonu, po kom to propisu, po čijem nalogu, ko smije uzeti novac od građana? Rekli ste da Gradska uprava daje dozvole, da li je ona dala saglasnost da se od građana uzme novac, taj novac ne može nikako da se proknjiži u izradu puta, gdje onda ide taj novac, kome ide novac? Vi ste posvjedočili ono što smo znali i o čemu smo govorili.Po kojoj zakonskoj proceduri ste uzeli 60.000 eura od mještana Zaguljače? Kako možete da građanima uzimate novac za nešto za šta ste dužni da im uradite?” pita je dr. Fehratović.

Ramović je kratko odgovorio da je isto tako novac prikupljan i za put u Bajevici, te da je novac uplalćen izvođaču, ali da nema priznanicu za to.

Dr. Fehratović kazao da je ovo svjedočenje još dokaz o kriminalnim radnjama, te najavio podizanje krivičnih prijava protiv lica koje je uzelo novac od građana a za to nije izdalo priznanicu. Dr. Fehratović istakao da ovakve vrste upalata obično završe u privatnim džepovima a da se onda taj put asfaltira od sredstava iz budžeta Grada. On je još jednom apelovao na građane da ne daju novac za asflatiranje, jer je Gradska uprava to dužna da im uradi bez novčane nadoknade.

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

5 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.