Građanska koalicija “Prvi mart”: : Dan borbe protiv rasne diskriminaciju u RS-u

0
3
BIH – Povodom, 21. marta, međunarodnog Dana borbe protiv rasne diskriminacije, obraćamo se javnosti s ciljem upozorenja na sveprisutnu diskriminaciju.

Koja se po nacionalnom i etničkom osnovu provodi u entitetu Republika Srpska, te pozovemo relevantne organizacije za zaštitu ljudskih prava, međunarodne i domaće institucije, na kraju i zainteresirane pojedince iz zemlje i regije, da istraže ova pitanja, reagiraju i ustanu protiv diskriminacije koja se događa u 21. stoljeću na tlu Evrope, u zemlji članici Vijeća Evrope i potpisnici Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda te Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije.
U ovoj konvenciji izraz “rasna diskriminacija” odnosi se na svako razlikovanje, isključivanje, organičavanje ili davanje prvenstva koji se zasnivaju na rasi, boji, precima, nacionalnom ili etničkom porijeklu koji imaju za svrhu ili za rezultat da naruše ili da kompromitiraju priznavanje, uživanje ili vršenje, pod jednakim uvjetima, prava čovjeka i osnovnih sloboda na političkom, ekonomskom, socijalnom i kulturnom polju ili u svakoj drugoj oblasti javnog života.
U entitetu RS je u posljednjih godinu dana desilo se mnogo toga.
U posljednjih godinu dana zabranjen je i skup na Dan ljudskih prava, koji su htjeli organizirati logoraši i žrtve zločina protiv čovječnosti u Prijedoru. U posljednjih godinu dana su u školama širom RS, đaci hrvatske, bošnjačke i romske etničke pripadnosti, morali pisati radove na temu “Dvadeset godina od muslimanskog zločina nad Srbima”, slušati vrijeđanja nastavnika i ismijavanja njihovog porijekla, tradicije i kulture.
U posljednjih godinu dana se desilo i toda je školi u Konjević Polju kod Bratunca u koju većinom idu povratnici – isključena voda, a dok građani bošnjačke nacionalnosti iz ovog kraja stoje na birou, za nastavnike se njihovoj djeci imenuju građani koji na posao dolaze iz pograničnih gradova Srbije.
U posljednjih godinu dana se dogodilo i da je opao broj bošnjačkih i hrvatskih policijskih službenika u MUP-u RS, premda je i raniji broj daleko od obaveznog poštovanja etničkih kvota koje uzimaju u obzir Popis stanovništva iz 1991. godine. U posljednjih godinu dana je nastavljena praksa da građani nesrpske nacionalnosti imaju minimalne šanse za zaposlenje u javnim preduzećima širom ovog entiteta.
U posljednjih godinu dana je MUP RS-a vršio “provjere” prebivališta povratnicima u Srebrenici, te poništio 300 prijava zbog “sumnje u lažnu prijavu”, premda lica imaju imovinu u Srebrenici, rođeni su i žive u Srebrenici, dok istovremeno nije bilo poništenja za desetine lica koja su se na adresama SNSD-ovih aktivista u ovom gradu prijavljivala iz Srbije, što je dio prakse zastupljene ne samo u Srebrenici, već i u drugim gradovima Podrinja.
U posljednjih godinu dana Poreska inspekcija RS-a je ušla u Asocijaciju studenata Srebrenice, i prošla kroz svu dokumentaciju, tragajući za najsitnijim greškama za koje bi ih mogla kazniti. Istovremeno, niko nije ovakav inspekcijski pregled napravio za brojna udruženja u RS-u, koja za razliku od Asocijacije, žive na budžetu RS-a, a ne izvještavaju o utrošku novca poreskih obveznika Republike Srpske.
U posljednjih godinu dana počelo je provođenje novih propisa o katastru, koji naizgled neutralni, imaju za cilj da izbjeglim i raseljenim licima oduzmu zemlju u RS, a posebno onda kada lice koje je u inostranstvu i tehnički ne može ni podnijeti žalbu na vrijeme, niti reagirati na neistinite podatke i ogromne globe koje RS želi naplatiti od njih za zadržavanje zemlje.
U posljednjih godinu dana svaki borac za ljudska prava, svaki aktivista koji se bavi zaštitom povratnika, doživio je najmanje jedan incident ili je bio žrtvom najmanje jednog pokušaja zastrašivanja zbog njegovog rada.
Danas u entitetu Republika Srpska ne postoje ljudska prava. Sretan Vam Dan borbe protiv rasne diskriminacije!

(Bosnjaci)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.