Građanska koalicija „Prvi mart“: Tražimo smjenu Sredoja Novića

0
11

BIH – Građanska koalicija „Prvi mart“ uputila je danas svim strankama u Parlamentarnoj skupštini BiH koje ne poriču genocid zahtjev za pokretanje incijative za opoziv ministra civilnih poslova, Sredoja Novića.

U zahtjevu upućenom na adrese poslaničkim klubovima HSP-a, SDA, SDP-a, DNZ-a, SBBIH-a, HDZ-a 1990 , HDZ-a, Narodne stranke Radom za boljitak, SBIH-a se navodi:

„Poštovani,
Pišem Vam u ime građanske koalicije “Prvi mart”, povodom recentnih izjava, odnosno objelodanjivanja dokaza o u najmanju ruku sumnjivoj ratnoj prošlosti sadašnjeg ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Sredoja Novića.
Nakon izjava u kojima Nović uživanje slobode kretanja i slobode izbora prebivališta građana BiH karakterizira kao „srebrenizaciju“, mi u „Prvom martu“ cijenimo da više nije u stanju u dobroj vjeri i objektivno obavljati posao ministra civilnih poslova BiH.
Na stranu činjenica da u svojstvu državnog ministra koristi u najmanju ruku huškački jezik, usmjeren protiv građana druge etničke pripadnosti, Nović je demonstrirao da je u svom zvaničnom kapacitetu spreman učestvovati ili podsticati diskriminaciju povratnika u entitet Republika Srpska.
Usto, građanska koalicija „Prvi mart“ objelodanila je dokaze koji u najmanju ruku ukazuju na sumnjivu ratnu prošlost Sredoja Novića, imajući na umu mjesto i ulogu koju je imao između 1992. i 1995. godine u hijerariji tzv. Resora državne bezbednosti RS (u daljem tekstu: RDB).
Naime, dokumenti čija je autentičnost nesumnjiva i koji su korišteni kao dokazi pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u procesima protiv Slobodana Miloševića, Momčila Krajišnika i Radoslava Brđanina, ne ostavljaju nikakve sumnje u to da je RDB u svom institucionalnom kapacitetu bila izravno uključena u etničko čišćenje nesrba (Bošnjaka, Hrvata i ostalih) sa teritorije današnjeg entiteta Republika Srpska.
Dokument koji Vam dostavljamo u prilogu, pak, navodi na zaključak da je Nović, u kapacitetu koji je tada imao u hijerarhiji RDB-a ili učestvovao ili nadzirao ili bio obaviješten, a propustio da poduzme korake da spriječi nasilje koje je za rezultat imalo progon blizu trista hiljada nesrba sa teritorije regije Banja Luka.
Kao građani BiH smatramo da osoba koja je u jednom trenutku obnašala funkciju nadzora ili bila zaposlena u instituciji koja je direktno učestvovala u protjerivanju i etničkom čišćenju ne može obavljati posao državnog ministra, te u svrhu uklanjanja iz javnog života osoba povezanih sa etničkim čišćenjem smatramo da Nović treba da podnese ostavku.
Ovim putem Vas obavještavamo da očekujemo od poslanika vaše partije u Predstavničkom, odnosno Domu naroda Parlamentarne Skupštine BiH da zatraže da se do kraja i detaljno objelodani uloga koji je aktuelni ministar civilnih poslova imao u etničkom čišćenju Banje Luke i da shodno rezultatima poduzmu potrebne korake, uključujući i inicijativu za njegov opoziv. Cijenimo da s obzirom na težinu počinjenih zločina, nijedna osoba koja je na bilo koji način bila uključena u etničko čišćenje ne može obavljati javnu funkciju.“

(Bosnjaci)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.