21. Februar 2018

Razvojni program Evropski PROGRES i CeSID, prošle godine u oktobru i novembru, realizovali su treći ciklus istraživanja (prva dva 2010. i 2013. godine) o zadovoljstvu građana lokalnim samoupravama.

Istraživanje je sprovedeno u 34 grada i opštine na jugozapadu i jugu Srbije u kojima Evropski PROGRES realizuje svoje aktivnosti.

U Novom Pazaru je, po slučajnom uzorku, obuhvaćeno 400 ispitanika. Najviše ispitanika, 30 odsto, bilo je u starosnom dobu od 18 do 29 godina, a najmanje, dva procenta, starijih od 70 godina. Po obrazovnoj strukturu najviše, 43 odsto, bilo je sa završenim četvrtim stepenom obrazovanja. Oni su odgovarali na 95 pitanja.

Najviše ispitanika smatra da gradske službe funkcionišu isto kao pre tri godine. Kada se tiče poverenja, njih 32 odsto najviše poverenja ima u gradonačelnika, a najmanje u Skupštinu grada 17 procenata.

Interesantni podaci su dobijeni kada je u pitanju korupcija u ovom gradu. U izveštaju se navodi da se „percepcija korupcije gotovo nije promenila u prethodne četiri godine“, jedino se smanjio broj ispitanika koji nisu hteli da odgovore na ovo pitanje.

Skoro je isti broj, kao i 2013., onih koji smatraju „da su skoro svi službenici ili da je većina njih korumpirana“. Kada je reč o „vezama“, odnosno ličnim poznanstvima kao jednom od oblika korupcije, istraživači zaključuju da se „ova praksa u Novom Pazaru znatno proširila“, jer se za 20 odsto smanjio broj onih koji su tvrdili da nikada nisu tražili vezu. Sa druge strane, povećan je broj onih koji tvrde da se koristili ovaj mehanizam da lakše, brže i povoljnije završe posao.

Prema ovo istraživanju, davanje i primanje mita u Novom Pazaru je na visokom nivou, jer pet odsto ispitanika tvrdi da je dalo dodatni novac za uslugu. Istraživači navode da to nije mali broj, jer se radi o krivičnom delu. Da službenicima daje razne poklone izjasnilo se 20 odsto ispitanika, njih sedam procenata bilo je suočeno sa direktnim ili indirektnim traženjem mita od strane službenika i to je jedan od najvećih procenata u sve 34 opštine u kojima je rađeno istraživanje.

Rezultati istraživanja prezentovani su na konferenciji za novinare u gradskoj upravi. Načelnik Gradske uprave za izvorne i poverene poslove Almir Leković rekao je da im „ovakva istraživanja omogućavaju da identifikuju segmente i područja u kojima treba da unaprede svoj rad“.

izvor: Danas

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles