Građa godinama truhnji na lageru

0
20

Pljevlja – Iako kompanija „Vektra Jakić“ u potpunosti ne poštuje koncesioni ugovor zaključen sa Upravom za šume 2006. godine, utisak je da niko od odgovornih u tom javnom preduzeću ne pomišlja da ga raskine ili da naplati penale za eventualnu štetu koju snosi država zbog nepoštovanja tog dokumenta.

Joveta Terzić iz Uprave za šume priznaje da nijesu zadovoljni dosadašnjom realizacijom ugovora sa „Vektrom Jakić“, „jer se on ne realizuje stopostotno“, ali ističe da imaju razumijevanja, s obzirom na velike investicije koje realizuje to preduzeće.
Uprava za šume krajem 2006. godine dodijelila je “Vektri Jakić” na korišćenje šume u 13 gazdinskih jedinica na teritoriji opštine Pljevlja na period od 30 godina. To je bilo prvi put da Uprava za šume dodjeljuje dugoročne koncesije. Jakiću su ustupljeni i poslovi na uzgoju, izgradnji i održavanju šumskih saobraćajnica, zaštiti šuma kao i sakupljanju biljnih vrsta.

Kada je preuzimao “Jakić” vlasnik “Vektre” Dragan Brković kazao je da će po osnovu koncesija Opština Pljevlja godišnje prihodovati oko pola miliona eura, a država 1,1 milion, jer će godišnja sječa, kako je precizirano u ugovoru, iznositi 103.531 metar kubnih četinara i 36.189 metara kubnih lišćara.

Visina koncesione naknade koja je jedinstvena za svih 13 gazdinskih jedinica za četinare iznosi 13,7 a za lišćare preko šest eura.

Nekoliko posljednjih godina “Vektra Jakić” ne siječe sve doznačene količine drveta, iako su one znatno manje od količina koje su predviđene ugovorom.

Neposijecanje doznačenih količina je direktno kršenje Zakona o šumama, jer se u jednom od članova navodi da će se kazniti preduzeće i odgovorno lice „ukoliko prilikom vršenja redovne sječe za odnosnu godinu ne posiječe sva doznačena stabla, ili ako posječena stabla ne izradi u odgovarajuće sortimente“.

U jednom od članova istog zakona stoji da „ako organ državne uprave nadležan za gazdovanje šumama utvrdi da šumarsko preduzeće u svom poslovanju ne sprovodi obaveze utvrđene ovim zakonom, ugovorom, opštom i posebnom osnovom i izvođačkim projektom, u ugovorenom roku ne isplaćuje koncesionu naknadu, ili ako ne izvršava druge obaveze iz ugovora o davanju šuma na korišćenje, oduzima mu pravo korišćenja šuma”.

Prema podacima dostupnim “Vijestima” do sada niko u “Jakiću” nije odgovarao zbog nepoštovanja tog člana zakona o šumama.
Terzić je kazao da su prošle godine “Vektri Jakić” doznačili za sječu oko 37.000 metara kubnih četinara i lišćara, a da je ta kompanija do kraja avgusta posjekla svega oko šest hiljada metara kubnih drveta.

U 2008. ugovoreno je 79.179 metara kubinih drveta, a posječeno je oko 44 hiljade, odnosno 56 odsto odobrenog etata.
Ove godine „Vektri-Jakić“ je doznačeno preko 119.000 metara kubnih od čega 103.000 četinara, a ostalo su lišćari.

Terzić je rekao da na ime koncesione naknade “Vektra Jakić” treba ove godine da uplati Upravi za šume oko 1,52 miliona eura od čega bi, u skladu sa zakonom, Opštini Pljevlja trebalo da pripadne 30 odsto.
On ističe i da je Vlada, za ovu godinu, odložila “Vektri Jakić” plaćanje koncesije za 2009, koja se, kako je naglasio, naplaćuje na doznačenu, a ne na posječenu količinu.
U Upravi za šume kažu da država i opština, koje nijesu ubirale koncesije u očekivanom iznosu nijesu oštećene, s obzirom da je građa ostala u šumi.
U tom preduzeću kažu da neće insistirati da “Vektra” sječe odobrene količine, a građa da stoji po lagerima, jer imaju razumijevanja za krizu koja nije mimoišla ni sektor šumarstva i drvoprerade.

“Nije u redu da se posiječe 140.000 kubika i da stoji na lageru. Nećemo ih na to tjerati, jer ne želimo da stvaraju gubitke. Strpljivi smo s obzirom na ogromna sredstva koja “Vektra” ulaže u ovaj projekat koji je od velikog interesa za opštinu Pljevlja i čitavu Crnu Goru. Želimo da ovaj projekat uspije i ničim nećemo doprinijeti da tako ne bude”, ranije je saopšteno iz tog preduzeća.

Desetine hiljada metara kubnih drveta, već tri godine propada na lagerima koje je Vektra Jakić ranije posjekla u pljevaljskim šumama, a da je prodata ili prerađena, u nekim od pogona, njena vrijednost, tvrde stručnjaci, premašila bi više miliona eura.
Koliko stvarno građe trune “Vijestima” je teško bilo procijeniti, a podaci radnika i rukovodstva Uprave za šume značajno se razlikuju. U kompaniji „Vektra“su kazali da su zalihe nastale zbog nemogućnosti da se prerade sve količine, a nijesu željeli da krše ugovor, koji ih sputava da građu u trupcima prodaju van Crne Gore.

Prema informacijama “Vijesti” “Vektra Jakić” je ugovorila prodaju građe koja trenutno propada na lagerima u Kovaču, Kosanici, Bobovu, Boljanićima, Mijakovićima, Šulima i ispod brda Stražica skoro u centru grada.

Izvor: Vijesti.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.