Grad dobio suvenire

0
19

Novi Pazar – Gradsko vijeće grada Novog Pazara, usvojilo je prijedlog Odluke o izboru turističkih suvenira grada. Prema toj odluci dvije druge nagrade osvojili su Dževad Zogić, za idejno rješenje šest elemenata prikazanih u bakru, koji predstavljaju kulturno-istorijske spomenike islamske i pravoslavne kulture Novog Pazara i koautorima idejnog rešenja Kula motrilja u 3D kristalu – Bojanu Miloviću i Željku Tosavljeviću.

Autori će dobiti po trideset hiljada dinara. Treća nagrada, u vrijednosti od dvadeset hiljada dinara, dodijeljena je Aleksandru Rakiću za idejno rješenje trodjelna razglednica sa motivima grada. Marina Nićiforović, autorka idejnog rješenja prikaz Altun alem džamije i manastira Sopoćani u kamenu, dobitnica je četvrte nagrade, a peta nagrada pripala je Nevzeti Tahirović, za idejno rješenje – marama sa motivima grada. Vrijednost ove dvije nagrade iznosi po deset hiljada dinara.

Komisija za izbor turističkih suvenira nije predložila dodjelu prve nagrade. Podsjećamo, prema uslovima iz konkursa ponuđeno rješenje treba predstavljati proizvod prilagođen masovnoj proizvodnji, proizvod namenjen turističkoj promociji grada, s tim da bude lako prepoznatljiv i vizuelno prijemčiv, da predstavlja odraz tradicije, kulturne, istorijske i materijalne baštine grada Novog Pazara. Suvenir treba da ima i upotrebnu vrijednost, ?dnosno da u granicama dobrog ukusa bude stilizovan kao predmet sa određenom upotrebnom vrednošću, rekao je Azem Hajdarević, član Komisije za izbor turističkih suvenira, koji je bio izvjestilac na sjednici Gradskog vijeća, dodavši da su u tome sadržani razlozi zbog kojih nije dodijeljena prva nagrada, ali da to neće umanjiti značaj izbora pet ponuđenih rješenja koja će predstavljati turističke suvenire grada. Hajdarević je takođe naglasio da su autori dali izjave o autorskim pravima, koja su prenijeli na grad i da se očekuje potpisivanje ugovora sa autorima. Nakon toga se može očekivati proizvodnja suvenira, a nakon toga se može očekivati i proizvodnja suvenira i otvaranje suvenirnice.

Izvor: NoviPazar.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.