Govori g. Groden-Kranich i g. Irene Alt na polaganju kamena temeljca za IKC u Mainzu

0
13

ikc_mainz__irene_alt_edin_atlagic_i_ursula_groden_-_kranichNjemačka – Irene Alt: Islam je dio Rheinland Pfalza

Ministrica u vladi njemačke pokrajine Rheinland Pfalz, gospođa Irene Alt je prilikom polaganja kamena temeljca za izgradnju IKC Bošnjaka u Mainzu govorila o muslimanima u ovoj pokrajini i odnosu njemačkih vlasti prema istima. Ona je u svom govoru, između ostalog, rekla kako je islam kao religija dio Rheinland-Pfalza. Njen govor prenosimo u prevodu na naš jezik.

Poštovani ambasadore Dilberoviću

Poštovani Reis Husein ef. Kavazoviću

Poštovani muftija Fetiću

Poštovani predsjedniče Atlagiću

Poštovani predsjedniče Haliloviću

Poštovani Makiću

Poštovani Cimsit, koji je ovdje u vijeću Muslimanau Rheinland Pfalz i u kontaktu sa nama

Poštovani Alboga

Poštovana Groden-Kranich

Poštovani gosp. Reichel,

drago mi je da  danas mogu ovdje pozdraviti i predstavnike katoličke i evangelističke crkve posebno gospodin Skala i dr. Pozant ispred evangelisticke crkve. Dobro došli i radujeme da ste se odazvali.

Poštovane dame i gospodo,

najprije da vam se zahvalim na pozivu za ovaj skup, na ovaj veliki dan. Radujem se da mogu učestvovati u polaganju kamena temeljca za novi Islamski kulturni centar Bošnjaka.

Kao ministrica za integracije u Rhenland Pfalzu  mogu vam reći da je Rheinland Pfalz zemlja useljenika, da je ona to danas i dobro je da je tako. Ko danas ovdje živi kao gradjanka ili gradjanin Rheinland Pfalza on pripada nama. A ko nama pripada, pripada sa svojom religijom. Zato mogu reći da je Islam dio Rheinland Pfalza.

U Rheinland Pfalz živi izmedju 150.000 i 200.000 muslimana. To je jedna skupina vrijedna pažnje sa puno džemata i dva od tih džemata su Islamsko-Bosanska.

Pored ovog vašeg džemata postoji još jedan u Koblenzu i oni su kao i vi dio Schure u Rheinland Pfalz koja odnedavno postoji i zato sam vam zahvalna.

Sada se vi vjerovatno pitate zašto ja kao ministrica govorim na svečanosti polaganja kamena temeljca jednog islamskog kulturnog centra. Jer, kao što već znate da su odnosi države i vjerskih zajednica na distanci. Država se ne miješa u rad vjerskih zajednica ali naši odnosi su i konstruktivni. Mi imamo jednu dugu tradiciju zajedničkog rada sa kršćanskim i jevrejskim zajednicama. Predstavnici vlasti žele kooperaciju sa Islamskim zajednicama da intenziviraju i mi smo ovo u našem koalicionom ugovoru i naveli.  Citiram: „Mi želimo da produbimo dijalog sa muslimanima, i želimo da uspostavimo institucionalni dijalog u kome će država pomoći muslimanima u organizaciji svojih zajednica”.

Gdje smo danas u dijalogu sa muslimanima Rheinland Pfalza? Prvi korak u tom pavcu je okrugli sto Islama koji je vlast na čelu sa referentom za pitanja migracija i migranata Miguela Vicenta uspostavila.

Okrugli sto Islama je važan forum dijaloga i razmjene misljenja. Islamski kulturni centar Bošnjaka u Mainzu je važan saučesnik u ovom forumu i mi to izuzetno cijenimo.

Paralelno sa ovim forumom ispitujemo i mogućnost potpisivanja ugovora izmedju vlasti i vjerskih zajednica. To se radi po uzoru na Hamburški model kako  možemo neke propise vaše vjere  u praksi bolje primjenjivati.

Mi ovdje ne počinjemo ispočetka. Postoje već neki koraci države kako da se muslimanima izadje u susret. Na primjer, roditelji muslimani imaju pravo podnijeti zahtjev za oslobadjanje djece od nastave za vrijeme Kurban bajrama i Ramazanskog bajrama.

Vaš džemat broji 250 familija . To je jedan značajan broj i da je vaš džemat aktivan i vrijedan vidi se u spremnosti monogih da pomognu vašu zajednicu u gradnji ovog centra i kupovini placa za isti. Zato sam vam zahvalna.

Vaš kulturni centar je mjesto susreta  različitih generacija i sigurna sam da će to tako biti i u novom centru. Zato se kao ministrica za familiju posebno radujem. Nadam se da će ovdje biti dobrodošli i nemuslimani, i to je, pretpostavljam, i za vas razumljivo.

Vjerujem da je važno da ostanemo u dijalogu. Da predrasude, ako ih ima, razgradjujemo i razbijanje predrasuda treba biti naš zajedički problem. Zbog toga sam vam na vašem angažmanu za zajednički život u Rheinland Pfalzu, zahvalna.

Kao ministrica za integracije zahvaljujem se u ime vlasti Rheiland Pfalza na vašem angažmanu. Želim vam svako dobro i  na kraju želim vam reći: M N O G O   U S P J E H A

Hvala.

Ursula Groden-Kranich: Muslimani su dio raznolikosti Mainza

Govor načelnice opštine Mainz-Hechtsheim gosp. Ursule Groden-Kranich na svečanosti polaganja kamena temeljca za izgradnju IKC Bošnjaka u Mainzu.

Vaša ekselencijo Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazoviću,

Vaša ekselencijo ministrice gospodjo Alt,

Poštovani poslaniče u parlamentu Reichel,

Poštovani gospodine Cimsit,

Poštovani gospodine Mehlkopf,

Poštovani predstavnici javnog, kulturnog i vjerskog života,

u ime gradonačelnika grada Mainza i u svoje ime čestitam vam od sveg srca. Grad Mainz ima oko 200.000 stanovnika. Hechtsheim sam ok 15.000 stanovnika. U Mainzu živi 30.000 stanovnika koji nemaju njemačko državljanstvo i isto toliko njemaca koji su stranci po porijeklu.

Ovdje žive ljudi iz 150 zemalja svijeta i oko 1200 žitelja Bosne i Hercegovine. Nedavno smo zajedno proslavljali inerkulturalnu sedmicu i moto je bio „raznolikost inerkulturalnog Mainza“. I danas ovdje to isto proslavljamo.

Gradnjom ovog centra vidimo šta sve može nastati kada u jednoj zajednici vlada jedinstvo. Da će ovaj centar biti sagrađen isključivo dobrovoljnim prilozima je nešto što je nesvakidašnje. Zato se zbog ovog centra radujemo i to pokazuje šta naš grad sve može. Mainz je otvoren  i tolerantan grad. Mainz je više od skupa raznolikosti, više od samo jedne religije i više nego samo jedna zemlja useljenika.

Mainz čine jedinstvo svih onih koji su ovdje našli svoj zavičaj i koji to jedinstvo pokazuju.

Ovaj džemat  se posebno ističe kroz zajedničku gradnju ovog centra kao i uz multietničnost, muktikulturalnost kao i vjersku raznolikost. To sve je sastavni dio Mainza.

Mainz je raznolik i vi ste jedan dio te raznolikosti. Zato se radujem da će ovdje biti položen kamen temeljac.

(igbd.org)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.