Govor Almine Bučan na Osnivačkoj konferenciji ŽAD-a (Ženska alijansa DPS-a)

0
19

Rožaje – Uvaženi predsjedniče Vlade Crne Gore, uvaženi ministri, uvažena predjsjedavajuća

Dame i gospodo,

Almina Bučan

Čini mi čast da vam se na ovom veoma značajnom skupu za političku scenu u Crnoj Gori, obratim ispred Foruma žena Bošnjačke stranke. Bošnjačka stranka najiskrenije pozdravlja jednu ovakvu inicijativu i u ZAD-u vidi snažnu podršku daljem jačanju rodne ravnopravnosti u na[em društvu.

Pitanje položaja žena jedno je od veoma važnih pitanja Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji. Ujedno, to je i suštinski razvojno pitanje, jer diskriminacija polovine društva znači neiskorišćenost raznovrsnih potencijala žena, što naša država sebi ne može i ne smije da dozvoli. Položaj žena, odnosno ostvareni nivo rodne ravnopravnosti, jedan je od indikatora stepena ukupne razvijenosti svake društvene zajednice.

Najnovija istraživanja o položaju žena u Crnoj Gori pokazuju da borba za rodnu ravnopravnost nije završena i da u aktivnosti koje bi vodile poboljšanju položaja žena mora da se uključi svaka institucija koja uživa poverenje građana. Bosnjačka stranka se zbog toga trudi da pokrene i aktivno podrži sve projekte koji će unaprediti položaj žena u društvu.

Mi u Bošnjačkoj stranci smatramo da su u pravo žene te koje treba da se bore za ostvarivanje i zaštitu svojih prava u procesu demokratizacije i napretka društva; unapređenje javne svijesti o značaju ravnopravnosti polova; podsticanje i ohrabrivanje žena za prihvatanje političkog ili javnog angažmana; donošenje zakona kojim bi se poboljšao položaj žene u društvu; preduzimanje mjera za sprečavanje i elimnisanje svih oblika diskrimninacije po polnoj osnovi, svih oblika nasilja nad ženama i trgovine ženama.

Ravnopravnost polova mora da bude prisutna kako u privatnoj tako i u javnoj sferi. Osnovni preduslov ravnopravnosti je unapređenje ekonomske nezavisnosti i učešće žena u javnim poslovima . Žene i muškarci moraju da imaju mogućnost zapošljavanja, napredovanja, stručnog usavršavanja i zarada pod jednakim uslovima. Da bi se to postiglo, potrebno je da žene aktivno učestvuju u političkim procesima. Međutim, iako sve zemlje regiona, pa time i Crna Gora, imaju ozakonjene kvote od namanje 30 posto obaveznog učešća žena na izbornim listama, ta brojka je teško dostižna u stvarnosti,  što je vrlo često i posljedica nedovoljnog interesovanja žena za aktivnim bavljenjem politikom. Ta nezainteresovanost se uglavnom javlja kao rezultat predrasuda koje tretiraju ženu kao isključivo majku, sestru, suprugu, kao nekog ko treba da vodi brigu o porodici i domaćinstvu, a da je politika isključivo muški posao. Mi smo patrijarhalno društvo u kom i dalje preovladava uvjerenje da je politika muška sfera i to je ono što vjerujem, takođe utiče na manju zainteresovanost žena za aktivnije uključivanje u sferu politike. Ipak, dosta je primjera u okruženju, a i kod nas, koji nam mogu pokazati da žena može biti dobra majka, supruga, ali i postizati izuzetne rezultate kako u biznisu, tako i u  politici. Žene u politici su sklone kompromisima, razgovorima i efikasnim pregovorima. Politika koju vode žene, saglasićete se, ima mnogo senzibilniji karakter, nego što je što slučaj kod političara, iz razloga što žene teže dogovoru koji jeste konsturktivan.

I na kraju, ubijeđena sam da žene mogu stati rame uz rame sa muškarcima, da su jednako sposobne da obavljaju i poslove koji se uglavnom smatraju “muškim”, da mogu biti na čelu države i uspješno je voditi.

Dozvolite da ovo kratko obraćanje završim Andrićevom meditacijom: “Žena stoji kao kapija na izlazu kao i na ulazu ovog svijeta”. Neka ova upečatljiva misao jugoslovenskog nobelovca označi završetak mog govora i početak budućeg uspješnog rada vaše organizacije.

Zahvaljujem!

Almina Bučan
Član GO BS

(BSCG)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.