Godina Gazi Isa-bega

4
12

Sandžak – 2011. je godina Gazi Isa-bega, osnivača Skoplja, Novoga Pazara, Šapca i Sarajeva. Svaki taj grad je nastao onoga trenutka kada je njegov osnivač položio temelje džamije i medrese. To je značilo rađanje grada. Bilo je tada mnogo raznih heroja. Raznih i kontraverznih. Za nekog heroja, a za nekog nešto drugo.

Za neke se ponešto i zna, a za mnoge se ništa ne zna, iako su toga trenutka bili silni, odlučivali o životima i smrti. A Gazi Isa-beg se spominje i nekako nam je tako blizak kao da smo s njim živjeli, kao da smo se s njim družili, kao da je naš i kao da smo mi njegovi. Zašto je to tako, ili u čemu je razlika? Razlika je u djelu. Razlika je u onome što su činili.

On je činio dobro djelo – uspostavljao vakuf. Nije se borio da iza njega ostane mnogo para i dućana nasljednicima i potomcima. I zato je još ovoga svijeta tako priznat i poznat, i zato još ovoga svijeta njegovo ime ne pada u zaborav. A šta je to u odnosu na ono što ga čeka na Danu sudnjem? To je sitno. To je zapravo potvrda dobroga djela.

U tome je razlika između onoga što se čini na Božijem putu i onoga što čini za sebe, ili samo mislimo da se čini za sebe. Pokušajmo usporediti vrijeme koje trošimo za dobro djelo i silno vrijeme koje trošimo za jedan dinar, plačući za onaj još jedan što nam je promakao ili smo ga izgubili. Od zore do mraka, samo da mi je još, pa još…

Kada to pribavim, opet nisam ni zadovoljan ni sretan. Pa hajde još ovo, pa hajde još ovo. A Allah preporučio preko Resulullaha: Kada zaradiš jedno brdo zlata, poželjet ćeš još jedno, a kad zaradiš to drugo poželjet ćeš još jedno, pa još jedno.. I samo zemlja kaburska će vam usta napuniti, i samo tada će vam svaka želja prestati, tada vas neće interesirati ni dinar ni brdo zlata. O

nog trenutka kada se duša od tijela rastavi, tada prava istina nastupa. I tada sve što je u vašim očima bilo vrijedno, prestaje biti vrijedno. S druge strane, koliko vremena i truda trošimo na putu Svevišnjega, na putu prave investicije, investicije za Dan sudnji? Za ono što će nas tamo sigurno sačekati? Ima dobrih, ali su manjina. I zaista je dobro, skoro uvijek u manjini.

Autor: muftija Muamer ef. Zukorlić


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

  1. Centralni gradski trg sa pravom nosi ime utemenititelja grada Novog Pazara Gazi Isa Bega.Glavni grad Sandžaka je osnovao Gazi Isa Beg a danas je naš glavni grad i regija Sandžak na krilima našeg vjersko-nacionalnog poglavara i lidera Muftije Muamera Zukorlića.Dvije historijske ličnosti po kojima će se i u budućnosti znati kao najpriznatije simbole Novog Pazara!!Neka nam žive u srcu i duši hiljadama godina najsvetliji simboli našeg grada.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.