4. April 2012

UAE – U toku posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima, glavni muftija Muamer ef. Zukorlić sastao se sa ministrom za visoko obrazovanje i naučna istraživanja šejh Nahjan bin Mubark al Nahjanom. Tom prilikom vođeni su razgovori o uspostavi saradnje između obrazovnih i naučnih ustanova u Sandžaku i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Domaćin je izrazio spremnost za ovom inicijativom, kao i želju da na poziv Muftije posjeti Sandžak. Ministar je također izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da Bošnjaci u Sandžaku posljednjih godina pridaju poseban značaj obrazovanju i nauci, što potvrđuje desetogodišnji uspješan rad Internacionalnog univerziteta i nastanak Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti.

Glavni muftija se također sastao sa generalnim direktorom Dobrotvorne fondacije „Zaid bin Sultan al Nahjan“ g-dinom Salem Ubeid al Dahirijem. Tom prilikom su vođeni razgovori o podršci ove fondacije humanitarnim i prosvjetnim projektima u Sandžaku.

Muftija je također imao susret i sa generalnim direktorom Fondacije za humanitarni rad „Halifa bin Zaid“ g-dinom Muhamed Hadži el Hurijem, gdje su također pokrenuti razgovori o uspostavi saradnje ove fondacije sa Humanitarnom organizacijom Mešihata „Hajrat“. Čelnici ove fondacije pokazali su veliko interesovanje za podršku humanitarnim i drugim projektima koje pokreće Mešihat Islamske zajednice u Srbiji.

U dosadašnjem dijelu posjete Muftija se također sastao sa grupom investitora zainteresiranih za ulaganja u Sandžaku i Srbiji općenito. Investititori su tom prilikom izrazili interesovanje za ulaganja na našim prostorima, a posebno na polju energetike. Područje seoskog i banjskog turizma, kao i proizvodnja i prerada hrane također bi mogli biti interesantni uz dodatne informacije o uslovima investiranja. Ključni uslov investitora jeste politička stabilnost i administrativna uređenost u državnim organima kako bi bili zaštićeni od korupcije i drugih vidova ucjena.

Izvor: Mesihat.org

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles