GK “Prvi mart” uputio zahtjev za utvrđivanje nezakonitosti u radu policijskih stanica u Bratuncu, Srebrenici i Višegradu

1
16

Nakon niza prekršaja učinjenih od strane službenih osoba, utvrđenih putem prijava povratnika koji su u posljednja dva mjeseca pokušali obnoviti prebivalište na prostoru entiteta Republika Srpska, koalicija organizacija civilnog društva “Prvi mart” je o detaljima nepravilnosti odlučila obavijestiti lokalne sudove u Bratuncu, Višegradu i Srebrenici, te Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine, uz zahtjev za pokretanje istrage.

U skladu sa kaznenim odredbama Zakona o ličnoj karti državljana Bosne i Hercegovine, postoje svi uslovi za pokretanje istrage i utvrđivanje odgovornosti službenih lica zaposlenih u lokalnim policijskim stanicama u Bratuncu, Višegradu i Srebrenici, a u vezi sa činjenicom da licima nisu dostavljene, odnosno zvanično izdate lične karte u okviru utvrđenog zakonskog roka od 15 dana, odnosno da licima nije izdata potvrda o prijemu zahtjeva u slučaju kada organ nije izdao ličnu kartu podnosiocu zahtjeva.

Ono što je, s druge strane, pozitivan pomak jeste činjenica da se Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske distanciralo od nezakonitosti koje su počinile propisa od strane lokalnih organa. Između ostalih, službenim odgovorom je potvrđeno da lica koja imaju evidentirano prebivalište u Bosni i Hercegovini, prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanja lične karte zbog promjene prebivališta nisu dužna prilagati bilo kakav dokument osim važeće lične karte.

No, s tim u vezi MUP RS je dao i službeno stajalište da organ može utvrditi činjenično stanje pribavljanjem odgovarajućih dokaza, a praktično može zaključiti da sama izjava stranke i pravni osnov prijave prebivališta (posjedovni list, podstanarski ugovor ili potvrda statusa izbjeglice/raseljenog lica) imaju biti dovoljna osnova za otklanjanje sumnje.

Uz postojeće presude Osnovnog suda u Srebrenici, kao i informacije potvrđene od strane Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, sve upućuje na to da su policijske strukture u povratničkim općinama djelovale protivno pozitivnim propisima. S tim u vezi, potrebno je utvrditi vezu bivšeg ministra Čađe sa ovim nepravilnostima, kao i mogućnost postojanja izvaninstitucionalnog nadzora koji je doveo do ove situacije.

Ovom prilikom pozivamo građane-povratnike u entitet Republika Srpska, da prijave svoje prebvalište u mjestima povratka. Raseljena lica koja nisu ostvarila povratak pozivamo da produže svoje lične karte, građane u inostranstvu da pripreme dokumentaciju potrebnu za glasanje putem pošte, a sve one koji su do sada imali pravo glasa – da nastavimo putem ostvarivanja 100 000 glasova koji mogu promijeniti status povrantika u budućnosti.

(Bosnjaci)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Moja puna podrska gardjanskoj inicijativi”Prvi Mart”treba otkloniti sve opstrukcije Mupa manjeg entiteta u ovim i svim drugim opstinama,treba pronaci krivce prijaviti ih nadleznim ustanovama,kako bi povratnici imali pravo prijaviti se u svojim mjestima prebivalista odakle su protjerani nasilno da bi se promijenila etnicka struktura stanovnistva,a kako bi mogli ostvariti svoje biracko pravo i omogucili svojim istinskim predstavnicima da ih predstavljaju.Aneks sedam Dejtonskog mirovnog ugovora se mora ispuniti bez cijeg ispunjenja nema ni mirovnog ugovora,svi ljudi povratnici treba da se masovno odazovu i prijave i glasaju u svojim prijeratnim mjestima boravka samo tako ce onemoguciti one koji su etnickim ciscenjem i genocidom zeljeli promijeniti etnicku strukturu stanovnistva,dovoljno je vidjeti i sam naziv tog manjeg BiH entiteta koji vrijedja druga dva konstitutivna naroda u tom entitetu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.