Gdje žive ti novi strašni „Turci“

13
25

734027 10200651589523361 1236666527 n

Vlada Crne Gore ne želi da izmišlja toplu vodu, ona želi ići utabanom stazom i provjerenom metodom svoje braće krstaša iz Evrope. Fino će proglasiti vehabizam prijetnjom a zatim će samo dokazati da je dotična osoba vehabija. Postavlja se pitanje koje sudove i kriterije će oni koristiti prilikom optužbe, tj. osude? Naravno, pozvaće se na zvaničnu Islamsku zajednicu koja će biti primorana nekome nalijepiti etiketu, a samim tim i smrtovnicu.

Piše: Mithad R. Ćeman

Kao dijete oduševljavao sam se saobraćajnim rješenjima u komplikovanim gradskim prilazima. To me je uvijek tjeralo na razmišljanje o napretku ljudske civilizacije. U tom haosu i gužvi ipak se znao red u situacijama gdje se nekada automobili kreću jedan prema drugom, ali samo jednostavnim signaliziranjem žmigavcima davalo se na znanje ostalim učesnicima saobraćaja gdje se planira kretati, te bi se po ranije ustanovljenim i naučenim pravilima, prilagodili tome. Taj osjećaj zadovoljtva i divljenja zbog ljudskog reda i progresa javljao se svaki put kada bi porodično gledali dokumentarnu emisiju pod nazivom „Poslije 2000,”. U toj emisiji iznosili su naučna rješenja i ideje za koje se pretpostavljalo da će olakšavati život pojedinaca i društva generalno poslije famozne dvijehiljadite. Sve to mi je budilo osjećaj sigurnosti a i sreće zbog toga što ću ulaskom u novi vijek živjeti u boljem, organizovanijem i humanijem društvu. Nisam bio dovoljno svjestan da ljudski um „napreduje” i u suprotnom smjeru, jer istovremeno su pojedinci, skupine, a Boga mi i Vlade nekih država, naporno radile na uništavanju, ubijanju i protjerivanju onih koji im se ne sviđaju. Nažalost, kasnije će mi se objelodaniti nazivi država tih Vlada, među kojima je i Vlada države koja trenutno geograrfski obuhvata i mjesto moga porijekla, a riječ je o Vladi Crne Gore.

Generator genocidima

Gorski vijenac je bila obavezujuća literatura u Srednjoj školi pa sam pored isčitavanja istog bio prinuđen odabrati određeni citat i naučiti ga napamet. Bijah još tinejdžer i izabrah govor Vuka Mandušića koji mi je nekako izgledao najmanje uvrijedljiv a u kojem se govori o naricanju mlade za svojim djeverom Andrijom, milim sinom Milonjića Bana, koji je na posljetku ubijen od Turakah u Dugu krvavu.

Tada pročitani djelovi utijecat će na profiliranje moga identiteta, osobito nakon analize Gorskog vijenca pred mojom profesoricom srpskog jezika, koja je ujedno bila i moj razredni starješina, Stana Šćepanović-Garčević. Tokom čitanja vjerovao sam da je Gorski vijenac obavezna literatura zbog svog karakterističnog književnog stila i određene doze „umjetničke ljepote” koju, iskreno, ja nisam uspjevao prepoznati, a da su ideje i stavovi navedeni u toj knjizi davno umrli, pogotovo kroz bratstvo i jedinstvo koji su „zaživjeli” među južnim Slovenima. Tada sam pročitao najružnije riječi u svom životu kojima su se mnogi divili zbog tog, meni i dalje odsutnog, „umjetničkog stila”: „Odža riče na ravnom Cetinju, zaudara zemlja Muhamedom…”

Kažem da sam pogubnost i pravu odvratnost ove knjige uvidio tek na času kada smo je analizirali i kada se počelo pričati o istrazi poturica i „ugroženosti” kojoj su stanovnici Crne Gore bili izloženi zbog toga što su mogli izabrati islam kao vjeru. Spoznaja pogubnosti ove knjige se povećavala onda kada sam saznao i za broj genocida koji su izvršeni nad Bošnjacima kojima je nažalost u značajnoj mjeri doprinosio Njegošev spjev.

Novi ajnšpric mržnji

Međutim, s obzirom da koncentracija straha od muslimana koju proizvodi ova knjiga više nije dovoljna za nove pokolje i prognanstva koje nam se spremaju, sada na nešto suptilniji način, Vlada Crne Gore se potrudila pronaći i markirati nove pritoke riječi straha, koju prepoznajemo i u izjavi njihove Agencije za nacionalnu bezbijednost (ANB) koja je za portal Televizije Crne Gore izjavila „da u skladu sa zakonskim nadležnostima, prikuplja podatke o djelovanju islamističkih struktura tzv. vehabijske ideloške orijentacije, koji su potencijalna opasnost po nacionalnu sigurnost.”

Iako Agencija ne daje više podataka o načinu, broju ili drugim pojedinostima te prijetnje portal TVCG neslužbeno doznaje gdje je centrala i gdje žive ti novi strašni „Turci” od kojih bi se po njima trebala pribojavati Vlada a i stanovnici Crne Gore. „Prijetnja” dolazi iz Plava, Rožaja i Bijelog Polja. Zanimljivo, upravo oni gradovi u južnom dijelu Sandžaka, sadašnjoj Crnoj Gori gdje su Bošnjaci većinski narod, i to je prva zanimljivost.

Druga zanimljivost je da ova prijetnja dolazi tačno 100 godina poslije velikog stradanja i genocida nad Bošnjacima koji su se desili u Plavu i Limskoj dolini (Bijelo Polje, Berane i blizina Rožaja). U godini u kojoj obilježavamo vijek nasilnog pokrštavanja, protjerivanja, i na posljetku genocida nad Bošnjacima a i nad ostalim muslimanima toga kraja najavljuju se novi progoni ovaj put pod plaštom borbe protiv vehabizma.

Treća zanimljivost je ta da i vrapci na grani znaju da su upravo ti Bošnjaci zaslužni zbog toga što je Crna Gora danas nezavisna država. Bošnjački glasovi na referendumu su bili ključni da Crna Gora ostvari pravo na odcijepljenje od Državne zajednice Srbije i Crne Gore? Iako su Bošnjaci u novoj državi očekivali sigurnost, veća prava, ostvarivanje prekogranične regije Sandžak, o čemu postoje i pisana obećanja, na kraju dobijamo etikete i stigmatiziranje od organa koji trebaju raditi na ostvarenju bezbijednosti svih građana a ne samo dijela njih. A moramo znati da je u današnjem kontekstu maltene nemoguće ostvariti takvo stanje pa da dio stanovnika države uživa dok drugi dio stradava.

Balkanska verzija inkvizicije i lova na vještice

Na trenutak se zapitah šta je bilo opravdanje pokrštavanja, protjerivanja i genocida prije 100 godina ako su to danas vehabije? Postidjeh se poslije te misli. Prije 100 godina nije trebalo opravdanje ni za šta, samo je trebalo ljudsvo, oružje i mržnja, a Gorski vijenac se postarao za ovo posljednje. Danas su druga vremena. Danas i najveće države i vojske moraju naći opravdanje za svoje intervencije i pokolje, razne biološke, psihološke, nuklearne i ne znam koje već agresije.

I nekadašnja kršćanska inkvizicija je imala uredne sudove. Svi optuženi su izvođeni pred sud koji je utemeljenim i opšteprihvaćenim kriterijima dolazio do zaključka da li je neko vještica ili ne. Sudovi su bili toliko „utemeljeni” i „nepristrasni” da ko god je bio optužen bio je i osuđen.

Vlada Crne Gore ne želi da izmišlja toplu vodu, ona želi ići utabanom stazom i provjerenom metodom svoje braće krstaša iz Evrope. Fino će proglasiti vehabizam prijetnjom a zatim će samo dokazati da je dotična osoba vehabija. Postavlja se pitanje koje sudove i kriterije će oni koristiti prilikom optužbe, tj. osude? Naravno, pozvaće se na zvaničnu Islamsku zajednicu koja će biti primorana nekome nalijepiti etiketu, a samim tim i smrtovnicu.

IZ mora biti faktor očuvanja bezbijednosti muslimana

Islamska zajedica, kao vrhovna, glavna a često i jedina institucija svih muslimana, ima obavezu da ostvari jedinstvo muslimanskog saffa ali i osigura bezbijednost od političke satanizacije i raznoraznih stigmatiziranja, te zlonamjernih klasifikacija ljudi. U regionu je već bilo pokušaja zloupotrebe naše IZ-e u političke svrhe radi obračunavanja sa neistomišljenicima ali naše tamošnje vođe su pokazale visoku svijest a i hrabrost, te su prozrele namjere medijskih pritisaka. Naravno ništa drugo se ne očekuje ni od IZ-e Crne Gore niti od sadašnjeg ali ni od budućeg Rejsa Mešihata Crne Gore. Valja opravdati funkciju, znanje i zvanje, kako pred Allahom, tako i pred ljudima.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

13 KOMENTARI

 1. Dragane,Srbi se nemogu prekrstavati u Islam,mogu se islamizirati.Da je bila islamizacija silom,nebi uspjeli ostati 500godina na ovim prostorima. U potpunosti se slazem sa ovim tekstom gore. I sam sam morao citati Gorski vijenac i analizirati ga,i uciti iskrivljenu istoriju u kojoj u osmom razredu o islamu ima svega tri stranice.Sramota. Hvala Allahu sto sam poceo sam istrazivati i spoznao pravu istinu,jer danas je sva moguca literatura na dlanu. Ima i toga da kod nas ima jos prodanih dusa koje ce za “tovar” brasna izgubiti svoje “ja”.

  0

  0
 2. Za Dragana: Postovani Dragane, vidim da polemisete, meni nije stalo da polemisem s Vama, stalo mi je do realnosti, da konacno sagledate istinu.
  Sta su zaVas poturice?
  Nema toga, to su Bosnjaci-muslimani, ili gradjani Islamske vjeroispovijesti, ostavimo se poturica.
  Nije istina da su Turci za vrijeme Osmanlija nasilno pokrstavali Srbe, opce, pravoslavce. Ne kazem da nije bilo pojedinih slucajeva, pogledajte samo seriju Sulejman Velicanstveni, bice vam sve jasno.

  Sa Vama se moze normalno razgovarati, nijeste nikakav ekstrem, to je jedno veliko plus.

  0

  0
  • Ћао Сефко,

   Е хвала богу што ти рече па и ја наиђох овде на нормалног а не само неки острашћени, само би клали и убијали. А ја нисам такве природе, и сви су ми исти људи. Увек ме занимало како Ви муслимани гледате на то наше врзино коло са тим религијама. Питао си ме шта су потурице ? Па поисламљени Срби. На то сам мислио. Тако ја то бар знам. И мислим да ниси објективан кад кажеш да то Турци нису радили силом. Не љутим се сад ја због тога, такво је време било, вероватно је и Српски Цар Душан исто радио са другима. Прекрштавао. Па ме увек интересовало, како ти људи муслимани гледају на себе, своју националност. ОНи који знају да су Српског порекла. Ево видели сте рецимо Кустурица, он тачно зна од којих је срба. Па Меша Селимовић, и он се увек изјашњавао као Србин. И Алија Изетбеговић се изјашњавао до 60-тих као Србин. Па и онај несрећни момак што скоро погибе у Сирији , из НП, отац је у иинтервјуу за новости рекао да је стално истицао да је Србин муслиманске вереисповеси.
   Како Ви други гледате на њих, Ви који не сматрате да сте Српског порекла ?
   И дал има негде информација колико је таквих Срба муслиманске вереисповести ?

   А што се покрштавања у муслимане тиче, па овај доле Ваш Енвер употреби ту реч, па сам је зато и ја употребио.

   А и колико да знаш како ја на религије гледам, да сам нека сила све би ја то забранио и све цркве и џамије порушио. Само нам бол и чемер те религије доносе. И све више почињен да верујем једном старом сРбину из Крајине, коме су Хрвати све побили и порушили, који ми каже све су то синко жидови изтмислили те религије, да нас боље свађају и контролишу. На крају ће човек и испасти у праву.

   0

   0
   • Dragane malo pretjerujes sa Tim klanjem i ubijanjem, ovdje se razgovara argumentima ako ih imas. Kao sto znas u BiH su zivjeli bogumili, koji su praktiikovali ispovijedanje vjere kao i danasnje Bosnjaci vjerovali su u jednog boga, imali su svoju posebnu crkvu i nisu bili podlozni uticaju niti katolicanstvu niti hriscanstvu. Zato su bili podlozni napadima sa obje strane da bi ih se preobratilo ili u katolicanstvo ili u hriscanstvo. Upravo zbog tih pritisaka, od komsija i sa jedne i sa druge strane nije ni cudo da su ti bogumili dolaskom Turaka u vecini prihvatili Islam, znaci dobrovoljno a ne prisilno buduci da su uvidjeli slicnosti u praktikovanju vjere bez prisile i tako prihvatili islam. Takvih Bosnjaka koji se ne osjecaju da imaju Srpsko porijeklo ima u BiH 2 miliona, u Sandzaku oko 400 000, i u drugim bivsim republikama i oko 2 miliona u Turskoj, znaci vrlo Mali broj ih je koji se osjecaju Srbima islamske vjere mozes ih nabrojati na prstima jedne ruke. Ti dobro znas da je Bosnjacima bilo zabranjeno da se izjasnjavaju kao Bosnjaci i imali su samo 3 mogucnosti da se izjasne kao Srbi sto nisu, zatim kao Hrvati sto nisu, ili kao neopredijeljeni. Ne moram ti posebno objasnjavat da su se skoro svi izjasnili kao neopredijeljeni . Otuda i ovi koji si pomenuo Mesa, Alija ( mada sumnjam Za njega) a sto se ovo treceg rezisera tice svako ima pravo da se izjasni kako hoce islam nema problema sa tim ( nema prisile u vjeri).

    0

    0
   • Dragane, da li si znao da je Nikola Tesla umro kao musliman?
    Stalno pominjete Kusturicu i Selimovica….to je njihov izbor, niti ste vi sa njima sta dobili, niti mi izgubili.
    Vi po svaku cijenu hoćete da nametnete da poticemo od vas (Slovena).
    Moram te razocarati, prije Slovena su na ovim našim prostorima postojali Iliri, e od njih vodimo porijeklo.
    Imalo je vaših koji su zbog interesa pristupali Islamu, ali ih niko nije nasilno “islamizirao”.
    I pusti tu priču o pravednosti…znamo kakvi ste prema muslimanima, vidjelo se kroz Srebrenicu!

    0

    0
   • Јел мислиш само на Сребреницу, или и на села око сребренице пре тога. Толико о твојој праведности.

    0

    0
   • Ubijati ljude, zene, djecu(sa ledja) zavezanih ruku,ispred kucnog praga kako su to radili zvjeri u Srebrenici je genocidno i bolesno, a drugacije je poginuti u kradji i pohari kao ovi iz Rep.Sumske.

    0

    0
 3. Драган
  MISLI SE NA POKRŠTAVANJE U PLAVU I GUSINJU 1912/13.g.
  SA POPOM ŠEKULARCEM I DRUGIM SVEĆENICIMA CRKVE.
  ALI JE SLABO KO OSTAO POKRŠTEN SKORO SVI SU SE VRATILI ISLAMU.
  KADA JE CRNOGORSKA VOJSKA KRALJA NIKOLE UBIJALA BOŠNJAKE I ALBANCE U PLAVU I GUSINJU.
  SKORO JE U PLAVU BIO NAUČNI SIPOZIJ NA TU TEMU.
  TURCI SILOM NISU POKRŠTAVALI (U VJERI NEMA PRISILE), JER DA JESU, ZA 4 VIJEKA, VI SAD NE BI BILI DRAGAN VEĆ SULEJMAN.

  0

  0
  • Енвере,

   Ако је то било силом рађено у Плаву и Гусињу, не знам, нисам одатле, онда то није било лепо, и за сваку је осуду. Бар по мени. Не сме се нико силом ниушта терати. Ал мислим да ниси објективан кад кажеш да Турци нису силом Србе у ислам терали. Нико нормалан не мења веру само тако. Отимали су децу од Срба и водили у јањичаре, убијали и силовали православне жене, тако да су мучени људи од муке да се спасу ислам узимали. То је нешто што вероватно и они сами не крију. То је тад такво време било. Ако ћемо живети у миру морамо једне друге поштовати, и надасве бити објективни у погледима.

   0

   0
 4. Odlican tekst.
  Prica o proglasavanju praznika Njegosevog rodjenja je poslednji adut DPS-a.
  Nemaju nista ponuditi biracima, sem dozu nacionalizma….kao sto je Nusret Kalac okacio bosnjacku zastavu izigravajuci Bosnjaka u dusi.
  Pogresna logistika.
  Sto se tice “vehabija” to je proizvod “Islamske” zajednice u CG.
  Sjecam se naslovnih strana kada su predstavnici iste izmisljali price i direktno pozivali na linc i hapsenje ljudi koji koriste halal proizvode, zive Islam, i ponasaju se dostojanstveno….
  Po njihovom (IZ CG), trebali su dzemat da cine poltroni, spijuni, neznalice….da se zahvaljuju Vladi Crne Gore sto su zivi i sto mogu da se slobodno krecu…Kakva ironija.
  E, takvi “predstanici” nas na zalost predstavljaju i kvare dzemat (posebno starije ljude i one kojim se moze manipulisati)…I opet ce se postaviti neki “Reis” slican ovom (da se zahvaljuje Vladi Crne Gore, umjesto Allahu dz.s.), ne smije se ni pomisliti da na to mjesto dodje neki ucen, dostojanstven i hrabar….

  0

  0
  • Aferim Rozajka-ziva istina ja bih jos dodao za Reisa i ostale rezimske sluge,,,Da bi bio u sluzbi tvojih neprijatelja ne moras biti shpijun,vec dovoljno glup…

   0

   0
 5. ” U godini u kojoj obilježavamo vijek nasilnog pokrštavanja “.

  Нисам разумео господина, на које покрштавање мисли овде ? Оно прво, кад су турци силом прекрштавали Србе у Ислам, ил после кад се то над потурицама радило после протеривања Турака.

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.