Frontalni atak na 1. mart: Zašto RS smeta Dan nezavisnosti BiH?

0
38

58b2c292-4798-4de0-8838-050b0a0a0a64-referendum-718x446Bosna i Hercegovina – Tri dana uoči 25. godišnjice nezavisnosti jedine nam Bosne i Hercegovine, ničim izazvani mediji u bh. entitetu Republika Srpska (RS) pokrenuli su danas cijelu kampanju protiv 1. marta, Dana nezavisnosti naše domovine i proslave jednog od najznačajnijih dana u njenoj historiji.

Oštri napadi

Redaju se tako sve groznija od groznije ocjene od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića koji je Dan nezavisnosti nazvao “početkom patnje srpskog naroda”, preko državnog ministra, inače umjerenog Mirka Šarovića, koji sa današnje sjednice Glavnog odbora SDS-a poručuje da je proslava Dana nezavisnosti “apsolutno neprihvatljiva”, do premijerke RS Želje Cvijanović koja govori o 1. martu kao “provokaciji političkog Sarajeva”.

Štaviše, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac u 1. martu vidi dokaz da su Bošnjaci “vlasnici BiH i da ona pripada samo njima”.

Nadalje, “senator Republike Srpske” i bivši član Predsjedništva BiH Živko Radišić smatra da 1. mart ne može biti praznik, a nije propustio priliku ni ratni zločinac Momčilo Krajišnik da kaže da je 1. mart “crna strana istorije BiH”.

Zanimljivo, sve to uglavnom rade ljudi koji u ovom trenutku drže najviše visoke dužnosti u istoj toj samostalnoj BiH čiji Dan nezavisnosti proklinju!? Često isti oni koji su još prošlog mjeseca tako srčano učestvovali u porslavi, gle čuda, neustavnog dana RS!?

Razloge frontalnog napada na 1. mart treba tražiti u nervozi i pokušaju odmazde predstavnika RS na legitiman zahtjev agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde Sakibom Softićem koji je, predvodeći bh. delegaciju, u petak u ime žrtava i države BiH predao aplikaciju za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid. Aplikaciju su Međunarodnom sudu pravde su predali Sakib Softić, David Scheffer i Phon van den Biesen.

Međutim, što je opasnije, uprkos deklarativnim najavama suprotnog, ovo je nastavak procesa dizanja tenzija u zemlji koja, prije svega, vapi za stabilnošću i borbom za prosperitet svih njenih građana koji, slavili 1. mart ili ne, trebaju više hljeba, mira… Jer djeca građana BiH, ma kako se ona zvala, iz dana u dan sve masovnije odlaze iz ove zemlje.

Dokle više?! Gdje je kraj ovom ludilu?

Međunarodna činjenica

Predstavnici RS imaju pravo na svoj stav po pitanju zahtjeva za reviziju presude MSP-a u postupku BiH protiv Srbije, ali 1. mart ne može biti moneta kojim će se potkusurivati bilo kakva politička nezadovoljstva.

Jer, nezavisnost BiH je međunarodno priznata činjenica. Referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine održan je 29. februara i 1. marta 1992. godine. Od ukupno 3.253.847 glasača, na republički referendum za utvrđivanje statusa Bosne i Hercegovine izašlo je i glasalo 64,31% građana s pravom glasa, a od toga je 99,44% glasalo “za” suverenu Bosnu i Hercegovinu. Upravo rezultati referenduma omogućili su i međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine kao nezavisne države.

Zemlje članice Evropske zajednice su 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu. Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda.

Nažalost, u isto vrijeme srpske paravojne formacije, kao odgovor na referendum, postavljaju barikade u Sarajevu i drugim bh. gradovima u kojima dolazi i do oružanih sukoba, te agresije na jednu međunarodno priznatu zemlju koju predstavnici srpskog naroda namjerno izostavljaju, a o kojem bi (kao i ostali) morali voditi računa kada raspaljuju “zlu krv” u svom narodu.

(Avaz)


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Frontalni atak na 1. mart: Zašto RS smeta Dan nezavisnosti BiH?


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.