Frankfurt: Radne posjete džematima

0
0

Njemačka – U okviru planiranih aktivnosti čelnici Mešihata u dogovoru sa džematskim odborima vrše posjete džematima Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

Cilj ovih posjeta je uspostava međusobne uže i kvalitetnije saradnje, upoznavanje sa stanjem, problemima i potrebama džemata te predstavljanje džematskoj bazi rada i aktivnosti Mešihata, njegovih potreba, ali i preuzetih zadataka i planova od općeg interesa za Zajednicu u cjelini. U subotu, 13.04.2013.g., upriličene su posjete u dva džemata na području grada Frankfurta.

Predsjednik Edin Atlagić i član Mešihata sa regije Frankfurt, Ševket Zukić, su  najprije održali radni sastanak u Bosanskom Kulturnom Centru Frankfurt (BKC). Radnom sastanku su prisustvovali članovi odbora BKC-a, predvođeni Munir ef. Hodžićem i predsjednikom džemata, g. Saidom Cerićem. Džematski odbor je u kvalitetnom i dobro pripremljenom sastanku prvenstveno predstavio historijat, rad i konstantan razvoj džemata. Putem prezentacije su predstavljene oblasti djelovanja, kao što su komunikacija, vjerske aktivnosti i mekteb, ustrojstvo, socijalni angažman kao i ostale aktivnosti. Članovi Mešihata su imali priliku da dobiju temeljit uvid u rad jednog dobro organiziranog i koncepcijski ustrojenog džemata, koji se u svom radu u svim oblastima služi savremenim instrumentima. Iznešena su i određena kritička zapažanja, koja su bila praćena korisnim i konstruktivnim prijedlozima za poboljšanje.  Predsjednik je nakon toga predstavio tekuće i planirane aktivnosti Mešihata, sveukupne ciljeve i prioritete zajednice kao i predviđenu ulogu džemata u tim procesima. Sastanak je obostrano ocijenjen kao veoma uspješan i konstruktivan i kao takav će zasigurno doprinijeti boljem uzajamnom razmijevanju na putu ka zajedničkom cilju.

Članovi Mešihata su se nakon toga uputili u drugi dio grada u Bosansku Islamsku Zajednicu (BIG) Frankfurt, gdje su ih dočekali Muharem ef. Šabić i predsjednik džemata, g. Avdo Mehić. U džematu je te večeri upriličeno druženje sa džematlijama i polaznicima vjerske pouke uz bogat i raznolik program. U posjeti ovom džematu bili su također i Muftija Pašo ef. Fetić te glavni imam Ishak ef. Alešević. Muftija se nakon svoga obraćanja srdačno zahvalio i uputio u Karlsruhe gdje je upriličen oproštajni skup u povodu ispraćaja imama hfz. Sead ef. Babaluka, koji prelazi na radno mjesto imama u glavnoj džamiji Medžlisa Kiseljak u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Atlagić je u svom obraćanju iznio prioritete i ciljeve zajednice, ukazao na potrebu njegovanja bogate tradicije i kulture bošnjačkog naroda i potrebu za praćenjem i učestvovanjem u političkim procesima u domovini. Nakon programa je uslijedila večera i ugodno druženje sa vrijednim džematlijama do kasno u noć uz bogatu sofru koju su pripremile, kako je to kod nas lijepa tradicija,  vrijedne hanume džemata.

Posjete opisanog karaktera i opisani vid aktivnosti su od strane imama i ostalih džematskih čelnika kao i džematlija odavno očekivane. Pokazalo se da je potrebno našem džematliji objasniti strukturu naše Islamske Zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, približiti im i dovesti ih u izravan odnos sa Mešihatom sa mogućnošću da pitaju i iz ‘prve ruke’ dobiju odgovore, da bez ustručavanja iznose svoje potrebe i probleme, kao i da izraze svoje želje i očekivanja.

(IGBD)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.