Francuz srpskog porijekla budi ekološku svijest u Prijepolju

0
37

Zašto Vladimir Pušonjić vjeruje u bolju budućnost Prijepolja? Zato što ličnim primjerom doprinosi tome. U slobodno vrijeme čisti divlje deponije pored regionalnog puta Mioska – Biov grob.

Koliko je ekološka svijest razvijena kod građana i građanki Prijepolja, najbolje svedoči priroda. Više od 70 divljih deponija locirano je na teritoriji opštine, a skoro sva proširenja i zelene površine uz magistralne i lokalne puteve, zatrpani su smećem. Jedan od takvih puteva do pre nekoliko dana bio je i regionalni put Mioska- Biov grob. Veliku količinu smeća koju su nesavjesni građani odlagali uz ovaj put ovih dana sakuplja i uklanja Vladimir Pušonjić, čovjek koji je iz Francuske, gde je rođen, došao u rodni grad svojih roditelja riješen da tu nastavi život.

Zelene površine uz regionalni put koji vodi ka selima Hrta, Dubravčići, Dumljani, Mijani, u opštini Prijepolje, bile su zatrpane smećem. Plastična ambalaža, namještaj, sanitarije, životinjski ostaci samo su dio otpada koji je Vladimir Pušonjić izvukao iz šume i granja, kako bi očistio i sačuvao prirodu. Svoju ekološku akciju započeo je sređivanjem površine oko kontejnera kod svoje kuće u Velikoj Župi.

Počeo sam ovdje da čistim, ispred kuće, a kad idem u prirodu, ka selu Mijani, vidim smeće svaki dan što me podseća na Indiju. Moramo nešto da uradimo. Ja sam počeo sam, ali nadam se da će država ili opština da uradi nešto po ovom pitanju. Želim da Prijepolje bude kao Švajcarska. Može da bude, samo treba da se riješi problem deponije, nakon čega možemo da budemo ekološka destinacija za turizam. Ovdje nema velike industrije i može samo turizam da se razvija – počinje svoju priču Vladimir Pušonjić.

Vladimir Pušonjić
Sam je nabavio i postavio znakove upozorenja. Za sakupljanje otpada nema mehanizaciju ni poseban alat, a ni pomoć drugih ljudi.

Moja alat su samo moja dobra volja i rukavice iz Francuske. Samo to – ističe uz napomenu da sve radi ručno.
O Vladimirovom podvigu komšije i prolaznici imaju samo reči hvale. Komšija Rodoljub Paldrmić kaže da je Vladimir sve sam započeo, kao i da ga on podržava. I sam se aktivirao na čišćenju i sređivanju prostora oko kontejnera, ali prostor oko regionalnog puta Vladimir čisti sam iako su brojni oni koji tu bacaju smeće.

Do sada je očistio deonicu dugu oko dva kilometra i planira da nastavi dalje.

Do mog imanja, dva tri kilometra još, ali nije to problem. To može da se uradi, svaki dan po nekoliko sati. Nadam se da, ako ja počnem ovo, narod će meni da pomogne, uključiće se pa ćemo očistiti još i još, tako da je ovo samo prvi korak – ističe Vladimir.

Prijepolje bi moglo da ima dobru budućnost, smatra Vladimir, ali pod jednim uslovom.

Samo ako se narod probudi, isto kao u Francuskoj. Tamo se narod probudio, mora i ovdje. Ne može samo mafija da vlada nama – zaključuje Vladimir Pušonjić.

U vremenu kada većina naročito mladih ljudi odlazi iz Prijepolja, Vladimir, koji je po zanimanju inženjer prerade drveta i koji je obišao mnoge zemlje, želi da ostatak života provede u Prijepolju i da u Mijanima sagradi kuću. Jer, kako kako ističe, vjeruje da Prijepolje može da se izbori za bolju budućnost.

foruminfo.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.