28. Maj 2018

U Centrali Stranke pravde i pomirenja u Novome Pazaru 27. 5. 2018. godine održane su konstituirajuće sjednice Odbora za zdravstvo i Odbora za ekologiju ove stranke. Sjednicama je presjedavao predsjednik stranke dr. Muamer Zukorlić.

Zukorlić je u svojim obraćanjima posebno naglasio potrebu stručnih tijela koja će dijagnosticirati trenutno stanje i izraditi programe obnove, poboljšanja i unapređenja svih ključnih resora za opstojnost države i regiona, naglašavajući da je region Sandžaka devastiraniji od drugih dijelova države i da je neophodno poduzeti konkretne i hitne mjere poboljšanja kvaliteta života građana koji zavisi od temeljito i stručno pripremljenih programa i njihove implementacije.

Stanje zdravstva izuzetno je loše. Zato je neophodna ši­roka politička akcija kojom bi se izvršila temeljna reforma u etičkoj, profesionalnoj i organi­zacionoj dimenziji strukture zdravstvenih ustanova posebno u Sandžaku. Ljekari sa dokazanim etičkim i profesionalnim kvalitetima treba da dobiju dominantnu poziciju u zdravstvu dok oni drugi moraju biti sankcionisani i isključeni iz zdravstvene djelatnosti.

Također je naglašeno da se organiziranje zdravstvenog sistema u Sandžaku mora prilagoditi potrebama građana tako da se porodilja, poput slučajeva porodilja iz Duge Poljane, radi kvalitetne zdravstvene brige ne mora upućivati u Uži­ce umjesto u Novi Pazar. Takva praksa mora biti ukinuta.

Odbor za zdravstvo čine eminentni stručnjaci i eksperti dr. Zihret Abazi iz Beograda, dr. Elvira Špirtović iz Prijepolja, dr. Azra Dreković iz Tutina, dr. Sead Ličina, dr. Muamer Suljić, dr. Suad Tutić i dr. Safet Šaćirović iz Novog Pazara, te studenti završnih godina medicine Dino Numanović iz Novog Pazara i Alisa Šaćirović iz Beograda. Za predsjednika Odbora izabran je dr. Sead Ličina. Naglašeno je da će u narednom periodu biti kooptirano još članova koji če svojom stručnošću doprinijeti kvalitetnijem radu Odbora.

Prilikom konstiruiranja Odbora za ekologiju, Zukorlić je posebno naglasio da je potrebno podizati svijest o značaju ekologije u našem društvu, i poduzeti hitne sistemske mjere za rješavanje neadekvatnih deponija „Golo Brdo“ u Novome Pazaru, u Prijepolju, Sjenici, Priboju, kao i u drugim dijelovima države koje, zbog neuređenosti i  adekvatnosti, prijete da ugroze živote građana i izazovu potencijalnu ekološku katastrofu velikih razmjera. Za rješavanje ovog problema, neophodno je i učešće državnih organa, na čemu će poslanici Stranke pravde i pomirenja u narednom periodu insistirati.

Odbor za ekologiju Stranke pravde i pomirenja čine msc. Dženis Šaćirović, prof. Esad Kolašinac i prof. Šaćir Ćorović iz Novog Pazara,  pisac Sanela Halković iz Sjenice i msc. Larisa Karaosmanović iz Priboja. Za predsjednika Odbora izabran je msc. Dženis Šaćirović.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles