Formirana radna grupa za utvrđivanje plana integriteta Grada

0
6

Novi Pazar – Gradonačelnik grada Novog Pazara, dr Meho Mahmutović, imenovanovao je koordinatora i članove radne grupe za izradu plana integriteta, nakon prethodno donete Odluke o izradi i sprovođenju plana integriteta.

Ovakav plan predstavla antikorupcijsku meru, a njegovo definisanje i primena obaveze su koje definiše Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije. Rok za izradu Plana integriteta je do kraja godine. Plan nastaje kao rezultat samoprocene izloženosti institucije rizicima za nastanak i razvoj korupcije, kao i izloženosti etički i profesionalno neprihvaljivim postupcima. Cilj donošenja planova integriteta je jačanje integriteta institucije, koji podrazumeva individualnu čestitost, profesionalizam, etičnost, institucionalnu cjelovitost i usklađenost, kao i način postupanja u skladu sa moralnim vrijednostima.

Donošenjem ove odluke ne rešavaju se pojedinačni slučajevi korupcije. već obezbeđuje efikasno i efektivno funkcionisanje institucija u javnom i privatnom sektoru, kao I uspostavljanje mehanizama koji će sprečiti i otkloniti okolnosti za nastanak korupcije, neetičkih i neprofesionalnih postupaka u svim oblastima funkcionisanja institucije. Poseban cilj planova integriteta je podizanje svijesti funkcionera i zaposlenih o štetnosti korupcije u pravcu postizanja “nulte toleranicije na korupciju”.

Napominjemo da, prema pomenutom zakonu, obavezu donošenja plana integriteta imaju: državni organi i organizacije,organi teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, javne službe (ustanove kulture, obrazovanja, nauke, fizičke kulture, učeničkog i studentskog standarda, zdravstvene zaštite, socijalne zaštite, društvene brige o djeci, socijalnog osiguranja, zdravstvene zaštite životinja) i javna preduzeća.

Izvor: NoviPazar.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.