Folić poziva Tužilaštvo da ispita poslovanje FK Berane

0
30

Folić poziva Tužilaštvo da ispita poslovanje FK Berane

“Doveden sam u neravnopravan položaj. Ja jedan protiv svih vas. Priznajem brojniji ste i jači, ali snaga argumenata je na mojoj strani”, kazao je načelnik Sekretarijata za sport, kulturu, mlade i saradnju sa NVO Goran Folić, odgovajući na reagovanje potpredsjednika Fudbalskog saveza Crne Gore i predsjednika Srednje regije Vojislava Došljaka.

“Povodom reagovanja aktuelnog fudbalskog radnika, potpredsjednika Fudbalskog saveza Crne Gore, predsjednika Fudbalske sjeverne regije i desne ruke Dejana Savićevića, bivšeg fudbalera, osnivača FK 
Berane,  člana OO DPS-a Berane, i uz sve to Beranca, gospodina Vojislava Došljaka”.

“Ne možemo da govorimo o imaginarnim vlasnicima FK Berane, pogotovo ne kada među njima ima ovako svestranih ljudi. Svi su oni  poznati po imenu i prezimenu. Nabrojani u odluci o osnivanju Fudbalskog 
kluba  Berane, donešenoj na sjednici Osnivačke skupštine FK Berane iz Berana, održanoj dana 11.02.2013.godine, a registrovani u Registar sportskih organizacija – Rješenje br.UPI 01-139 od 03.04.2014. godine, kada je izvršena promjena naziva kluba iz FK Ivangrad u FK Berane. Svi osnivači imaju 11,11% upravljačkih i vlasničkih prava”, navodi Folić.

“U ime Sekretarijata za sport, kulturu, omladinu i saradnju sa NVO, išli smo i u nadležno ministarstvo, kako bismo se konsultovali i zatražili pomoć. Dobili smo odgovor da se radi o privatnom klubu, da se to vidi kroz dokumenta kojima raspolažu i da mi nemamo pravo da se miješamo u nadležnosti privatnog kluba. Po nalogu istog tog ministarstva, a u skladu sa novim Zakonom o sportu („Sl. List CG“,br. 44/18) bio sam u obavezi da informišem sportske klubove, sportska društva i sportsko-rekreativna društva na teritoriji opštine Berane, o rokovima za usklađivanje rada, organizacije i opštih akata sa odredbama novog Zakona. Tako da sam imao obavezu da o istome obavijestim i FK Berane”.

“Kao legalista poštujem Zakone države u kojoj živim, i njene institucije, u skladu sa tim živim i radim. Na mjesto sekretara došao sam 11.06.2018. godine, i istog trenutka ušao u problematiku koja je vezana za FK Berane. Od tog trenutka ja pokušavam da riješim nagomilane probleme, ali uporno nailazim na barijeru. Prepreka je ta da je klub u privatnom vlasništvu. Pošto želim da radim isključivo u interesu građana, odlučio sam da sve što radim bude transparentno. Tako da sam odlučio da sa javnošću podijelim sve probleme na koje sam naišao”.

“Odluka o preuzimanju osnivačkih prava i obaveza u FK Berane,  koja je donesena 11.12.2014. godine je bez pravnog dejstva, jer je odluci o preuzimanju osnivačkih prava i obaveza trebao da prethodi ugovor o prenosu osnivačkog kapitala FK Berane koji nikada nije zaključen između ugovornih strana FK Berane t.j. njegovih osnivača i Opštine Berane. FK Berane je bio, a i sada je u vlasništvu svojih osnivača”.

Klub za manje od dvije godine treba da proslavi jubilej – 100 godina postojanja. Izgleda da su se neki ponadali da će povodom jubileja da dobiju velika novčana sredstva od Uefe, pa su požurili da klub 
preregistruju na svoja imena. Problem, očigledno, nastaje kada se došlo do informacije da od novca nema ništa. Ja nikoga neću nazvati grobarom FK Berane, ali ću postaviti pitanje zašto je napravljen 
dug veći od 150.000 eura, u periodu od 2006. godine do 2014. godine, dok je u periodu od 2011. do 2014. godine opština Berane ovom sportskom klubu prebacila 453.000 eura? U istom periodu je utvrđeno da je  dokumentacija nepotpuna i nezakonita. Da li je pošteno da građani  Berana plaćaju te dugove?”  

“Poslednje tri decenije dovele su do moralne degradacije i sunovrata društva u kojem živimo. Moja jedina želja je da pomognem kako bi se beranskoj omladini stvorili uslovi da se bavi sportom i da ih usmjeravamo ka pravim vrijednostima da žive zdravim stilovima života. Da ih naučimo šta znači jednakost, fer-plej i da ih podstičemo na bavljenjem fizičkom aktivnošću. Кada govorite o partijskim drugovima, jasno je da je to matrica po kojoj ste naučili da funkcionišete svih ovih godina. Ali, želim da Vas podsjetim da nismo mi ti koji su klub sa tradicijom dugom 98  godina prisvojili. Nismo mi ti koji su ga doveli u stanje u kakvom jeste. Mi ljude ne dijelimo po partijskoj osnovi, niti po bilo kojem drugom osnovu. Mi volimo naš grad i sve njegove stanovnike”.

“Mi ne želimo, a i ne možemo da ugasimo FK Berane. Klub nije u vlasništvu opštine, već u vlasništvu privatnih lica. Još jednom podsjećamo javnost da su osnivači i vlasnici FK Berane: Došljak Vojislav, Pačariz Faruk, Joksimović Dragutin, Ramusović Fuad, Šćekić Aleksandar, Golubović Radosav, Mijić Milojko, Cimbaljević Novo i Ćulafić Aleksandar, i da je lice ovlašćeno za zastupanje i predstavljanje kluba u svim poslovima kod nadležnih organa Golubović Vuka,  te im ostavljamo slobodu da eventualno svoja navodno povrijeđena prava ostvare pred nadležnim sudom”.

“Dakle, u najmanju ruku, u ovom slučaju imamo nedostatak moralne i profesionalne odgovornosti, ali sa punim pravom može se postaviti pitanje prave odgovornosti. Zato, pozivam državno tužilaštvo da u 
okviru svojih nadležnosti preduzme odgovarajuće radnje da utvrdi i ispita poslovanje FK Berane od 1996. godine do danas, odnosno da li je neko zloupotrijebio ovlašćenja i položaj, čime je zgriješio  ne 
samo  sa stanovišta etičkog kodeksa i profesionalnog principa, već i ušao u zonu krivičnopravne odgovornosti”, kaže se u reagovanju Gorana Folića.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.