Film “Imami logoraši”: Imami su mučeni i izgladnjivani ali su ostali uspravni

0
29

Film "Imami logoraši": Imami su mučeni i izgladnjivani ali su ostali uspravni

Udruženje Ilmijje Bosne i Hercegovine je, nakon više dokumentarnih filmova o ulozi imama u odbrani BiH, izdalo još jedan dokumentarni film: “Imami logoraši”.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995. godine kroz logore je prošlo preko 200.000 civila, a 30.000 logoraša ubijeno je ili se vode kao nestali. U BiH je do sada registrirano oko 650 mjesta zatočenja – zatvora i logora, među kojima su naročito poznati: Manjača, Omarska, Luka Brčko, Batković, Dretelj, Heliodrom, Gabela, Drmaljevo, KPD Foča, Sušica-Vlasenica, Kula-Sarajevo, Žepče…

Imami i službenici Islamske zajednice također su tokom agresije prolazili kroz kazamate svih agresora. Iako su, kao vjerski službenici, bili zaštićeni međunarodnim pravom i Konvencijama, neprijatelji su prema njima bili posebno okrutni i nemilosrdni.

U filmu sudjeluju imami koji su preživjeli strahote logora, a među njima i današnji reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, tadašnji muftija tuzlanski. On je bio zatočen u logoru kod Konjica i u filmu govori o iskustvu iz logora i detaljima zatočenja.

“Njihovo mučenje, proganjanje, klanje, krštenje, trebalo je zastrašiti narod, sasjeći svaki vid pobune. Dogodilo se upravo suprotno – imami nisu poklekli, ostali su uspravni, i bez obzira na sve golgote kroz koje su prolazili, nisu dopuštali da ahmedija bude ponižena” – kaže Mensur ef. Pašalić, predsjednik Udruženja Ilmijje. Udruženje Ilmijje Bosne i Hercegovine je, nakon više dokumentarnih filmova o ulozi imama u odbrani BiH, izdalo još jedan dokumentarni film: “Imami logoraši”. O tome ef. Pašalić za RTV BIR kaže:

“Nažalost, stradanja imama logoraša nisu bila predmetom ozbiljnije studije ili istraživanja, i oni i tu dijele sudbinu svojeg naroda. Treba li i podsjetiti da u Bosni i Hercegovini još uvijek nije riješen status logoraša? Stoga je i izlišno govoriti o potrebi za produkcijom dokumentarnog filma o imamima koji su prošli strahote logora diljem Bosne i Hercegovine. Naravno, ni u jednom filmu do sada nismo prenaglašavali ulogu imama, ali smo htjeli kazati da su bili uz svoj narod. Tražili smo objektivnost, i čini mi se da smo je dobili, kao što smo dobili i donekle preciznije podatke o broju i imenima imama koji su prošli kroz kazamate tokom agresije na BiH. Da se odmah poslije agresije pristupilo studioznijem istraživanju i prikupljanju podataka o braniocima naše domovine onda bi ti podaci bili dosta precizniji.”

Dokumentarni film “Imami logoraši”, čiji su autori Nedim Hrbat i Muhamed Halilović, sniman je na lokacijama širom Bosne i Hercegovine.

„Ovaj film nije bilo lahko realizirati. Prvo, teško je biti objektivan, a moraš biti objektivan, jer se radi o dokumentu. Drugo, bilo je imama koji uopće nisu mogli govoriti. Gledaš mu lice, brada drhti, zjenice se šire, vadi tablete.. Bilo je i problema tokom snimanja na pojedinim lokacijama, završili smo u policijskoj stanici u Velikoj Kladuši, na primjer, a u dva – tri grada smo se sakrivali, tajno snimali, i slično. Ipak, film je završen, i nadam se da će biti poticaj drugima da se ozbiljnije pozabave ovom temom“ – kaže Nedim Hrbat.

U filmu sudjeluju imami koji su preživjeli strahote logora, a među njima i današnji reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, tadašnji muftija tuzlanski. On je bio zatočen u logoru kod Konjica i u filmu govori o iskustvu iz logora i detaljima zatočenja. “Naš reisu-l-ulema je bio uz svoj narod i u filmu svjedoči o svom iskustvu, na svoj način. Reisu-l-ulema Kavazović je naš gazija i drago nam je, svakako, da je možda po prvi put otvoreno govorio o iskustvu iz logora“ – kaže Hrbat.

„Svaki od imama je prošao strašne torture, mnogi su prošli i više logora. Oni su mučeni, ubijani, izgladnjivani, ponižavani, od strane svih agresora, u logorima diljem BiH pa i u susjednim zemljama, što je također prikazano u filmu. Nečiji je dan bio duži i sporiji, nečija muka preteška.. Ovo je jedan potresan film, istina, i tuga ali i ponos, istovremeno. Ponekad zaboravimo šta su i koliko su neki ljudi ugradili u temelje ove zemlje ” – zaključio je ef. Pašalić.

Mensur ef. Pašalić najavljuje i skore promocije dokumentarnog filma “Imami logoraši”, u džematima i zajednicama u Bosni i Hercegovini i dijaspori.

BIR.ba


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Film “Imami logoraši”: Imami su mučeni i izgladnjivani ali su ostali uspravni


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.