FHP: Ubijenim Sjeverincima dati status civilnih žrtava rata

0
5

Priboj – Beogradski Fond za humantirano pravo kritikovao je odluku Opštinske uprave u Priboju kojom država Srbija Sjeverincima koje su pre 20 godina oteli i ubili pripadnici srpskih paravojnih jedinica ne priznaje status civilnih žrtava rata i timr uskraćuje pravo na penziju članovima njihovih porodica.

Opštinska uprava u Priboju odbila je kao neosnovane zahteve porodica trojice otetih Sjeverinaca da im se prizna status porodica civilnih žrtava rata u Srbiji, zbog čega je FHP u sredu uložio žalbu Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike i zaštitniku građana, navodi FHP u saopštenju uoči 20. godišnjice tog zločina.

FHP je u ime porodica otetih Sjeverinaca u sredu uložio žalbu u kojoj se navodi da je takva odluka protivna Ustavu, zakonima i međunarodnim konvencijama kojima se štite ljudska prava.

Opštinska uprava Priboja je kao razlog za odbijanje zahteva za penziju, navela to što žrtve nisu ubijene na teritoriji Srbije.

U žalbi FHP ukazuje da su zahtevi porodica žrtava ratnog zločina iz Sjeverina odbijeni zbog kriterijuma koji se nisu primjenjivali prema žrtvama srpske nacionalnosti.

FHP je na osnovu zakona o informacijama od javnog značaja, došao do inforamcija da se u slučaju srpskih žrtava, državljana Bosne i Hercegovine i Htrvatske taj princip ne poštuje.

U septembru FHP je pokrenuo postupak u ime Rasima Pecikoze (oca nestalog Seada), Dževada Koldžića (sina nestale Melvide), Ramiza i Safije Ćatović (roditelja nestalih Ramahudina i Sabahudina) i njihovih sestara Azre Bihorac i Ramize Oparnice.

U ponedeljak se navršava 20 godina od kidnapovanja i ubistva 16 žitelja Sjeverina koji su krenuli u Priboj. Na autobuskom stajalištu u Sjeverinu ukrcali su se u autobus koji je saobraćao na redovnoj liniji Rudo-Priboj.

U selu Mioče, gde put do Priboja prolazi kroz Republiku Srpsku pripadnici srpske vojne formacije Osvetnici, kojom je komandovao Milan Lukić, zaustavili su autobus, i nakon legitimisanja putnika izveli samo Muslimane. Izvedeno je 16 meštana Sjeverina – 15 muškaraca i jedna žena.

Kamionom su ih prevezli u Višegrad, u motel gde su ih brutalno fizički zlostavljali, a potom su ih odveli na obalu Drine u Višegradu, gde su ih streljali.

Ubijeni su Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hadžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Medhad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džihić, Ramahudin Ćatović, Idriz
Gibović i Mevlida Koldžić.

Za taj zločin, Okružni sud u Beogradu osudio je na po 20 godina zatvora Milana Lukića i Olivera Krsmanovića (obojicu u odsustvu), a Dragutina Dragićevića i Đorđa Ševića na 15 godina zatvora.

(RadioStoPlus)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.