‘Fetva reisuleme Cerića uzburkala potencijalne Zilkiće u Bosni’

2
3

BiH – Kao vjernici i prijatelji Sandžaka obratili smo se reisu-l-ulemi Mustafi ef. Ceriću sa zahtjevom da Bošnjacima posebno, a i svim muslimanima u Sandžaku, domovini i inostranstvu iznese islamski stav o djelovanju Adema Zilkića, koji se predstavlja kao vjerski lider Bošnjaka u Sandžaku i Srbiji. Sam reisu-l-ulema koristeći se svojim ingerencijama i pozicijom glavnog muftije Bošnjaka, koja ga obavezuje da vjernicima odgovori i da članovima Islamske zajednice da uputstva, a on je najpozvaniji u Bošnjaka da to učini, udovoljio je našem zahtjevu na čemu mu se srdačno zahvaljujemo.

Međutim, čudi nas Vaša reakcija i odgovor na spomenutu fetvu, ukoliko je ona istinita, jer pri tome ste izjavili nešto što nam samo još više dokazuje potrebu i ispravnost našeg zahtjeva i potrebu i ispravnost same fetve jer, ukoliko oni koji sebe smatraju učenima pokazuju ovoliki stepen zbunjenosti i površnosti pa šta reći za ostale!?

U svom reagovanju Vi kažete: „IZ Srbije je potpuno samostalna i neovisna zajednica, sa svim svojim zakonodavnim i izvršnim organima.“, pa vas pitamo da li svi oni koji se u kafanama okupe i dogovore cijepanje muslimanskog saffa, a vlada određene države, kršeći time sva svjetovna i vjerska načela, prizna njihovu „zakonodavnost“ i „izvršnost“ njenih organa biva legitiman predstavnik muslimana? I da li legitimne vjerske vođe i svi vjernici trebaju biti toliko naivni i dozvoliti takvu praksu u našem društvu? Upravo je zbog toga u fetvi uvažnog reisu-l-uleme rečeno: „4) Ova FETVA treba da bude poruka i pouka da više nikad i nikome ne padne na pamet da radi sitnog ličnog šićara prodaje čast naše vjere i odriče se prava naše slobode u korist onih koji tu našu čast i to naše pravo žele da zgaze.“

Zatim, Vaše reagovanje je iritirajuće i zbog omalovažavanja institucije reisu-l-uleme i institucije fetve kada sebi dajete za pravo reći: „Kao teolog odgovorno tvrdim da ova fetva nema svoje uporište u šerijatskom učenju i kao takva ona nikoga ne obavezuje.“ Trebate se zapitati koliko se amnestiranjem „teologa“ neke fetve ili šerijatskopravnog rješenja ugrožava uloga i pozicija samih teologa i njihovih stavova u našem narodu!?

Vaše reagovanje nas tjera da se zapitamo koliko (obavješ)tajne službe susjednih zemalja imaju jake poluge i lojalne poslušnike u našim redovima.

Nadomo se da nećete postupati suprotno riječima Uzvišenog: „O vjernici, dužnosti prema Allahu izvršavajte, i pravedno svjedočite! Neka vas mržnja koju prema nekim ljudima nosite nikako ne navede da nepravedni budete! Pravedni budite, to je najbliže čestitosti, i bojte se Allaha, jer Allah dobro zna ono što činite!“ (El-Maide, 8.)

Hoćemo da vjerujemo da negodovanje na fetvu reisu-l-uleme ne proizilazi iz Vaše veze sa Fikretom Abdićem, koji je radio na stvaranju Srpske Krajne, tj. Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, a vrijeme će pokazati da li u svemu ovome ima Vaše želje za stvaranjem srpske Islamske zajednice u BiH i Vaše nade da ipak negdje budete postavljeni za reisa pošto u legitimnim institucijama niste ostvarili slavne rezulate, ni kao muftija, a ni kao kandidat za reisu-l-ulemu Bosne i Hercegovine.

Smognite snage da svoje životne poraze ne koristite za obračune i skretanje pažnje na sebe, već održite islamsko dostojanstvo kojem nas kao teolog trebate podučiti.

UG Liga za Sandžak

(LZS)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

 1. Fetva je na mesto i prava stvar!
  Žao mi je što nije ranije doneta.
  Na vreme je trebalo postaviti pečat na čelo onom Derdzalu sa brkovima.
  Ali bolje ikad nego nikad.

  0

  0
  • A sta je sa crnogorskim reisom Fejzicem,dali je on pravi i izabrani vodja Muslimana u CG,ili vodja Bosnjaka u CG,ili vodja Crnogoraca muslimanske vjere u CG,o njemu ni rijeci,ima li CG pravo na Reisa a SRB ne,kakva je razlika Bosnjaka u CG i SRB,zasto Ceric NI JEDNE RIJECI NIJE SPOMENUO FEJZICA…ko je vjerski vodja Muslimana u CG,Ceric ili Fejzic,gdje su principi tu,ili je sve samo politicka smicalica,molim vas vas odgovor,hvala mnogo.

   0

   0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.