Fetva-i emin Islamske zajednice o šijskom napadanju i vrijeđanju ashaba, posebno Majke pravovjernih, Aiše, r.a.

0
3

Izvor: Islamskazajednic.ba – Pitanja i odgovori

Pitanje

Selamun alejkum!
Zanima me stav sunnijske uleme po pitanju šija koji proklinju ashabe r.a i Aišu r.a? Ja radim sa jednom ženom koja mi je više puta rekla da je recimo Aiša r.a činila blud? Pa kako to komentarisati?

Odgovor

Oni koji napadaju i vrijeđaju ashabe, posebno Majku pravovjernih, Aišu, r.a. time napadaju i vrijeđaju islam, Poslanika a.s. i sve muslimane, posebno sunnite, koji čine ogromnu većinu muslimana, a koji se time i sami osjećaju krajnje uvrijeđenim i povrijeđenim. Nažalost, takvih ima i među onima koji se svrstavaju u muslimane i smatraju se pripadnicima ummeta. Lično smo pročitali na jednom ovdašnjem web sajtu (Org. Ehlul-bejt) neprimjeren govor o hazreti Aiši i hazreti Talhi, r.a. Ne može se ljubav prema Ehli-bejtu, koja je neupitna, graditi na sijanju mržnje i objeda prema ostalim ashabima. Takvim se postupcima održavaju i produbljuju podjele među muslimanima, sprječava međusobno zbližavanje i miniraju pokušaji uspostavljanja međusobnog povjerenja. Čemu to stalno vraćanje u daleku historiju, na same početke islama, i građenje vlastite pozicije na napadanju, vrijeđanju i objedama drugih. Jasno je da takvi postupci unose još veći razdor i jaz među muslimanima, umjesto da se grade mostovi saradnje i razumijevanja.

Zato se svaka priča i pozivi na jedinstvo među muslimanima, uz spomenute postupke, može doimati samo kao obična propaganda i licemjerje. Pitanje je ko je i šta je zapravo stvarna, pozadinska meta i cilj napada na ashabe i Poslanikove a.s. supruge, posebno Aišu, r.a. Da li su to spomenute osobe ili su one samo medij i sredstvo napada na Poslanika a.s., i islam?

(saff.ba)


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Fetva-i emin Islamske zajednice o šijskom napadanju i vrijeđanju ashaba, posebno Majke pravovjernih, Aiše, r.a.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.