Festival islama u Srebrenci (Foto)

2
8

BiH – Manifestacija „Festival Islama“, pod pokroviteljstvom Mešihata Islamske zajednice, a u organizaciji BKZ, IKC „Altun Alem“ i CHR „Hajrat“, nakon što je obišla sandžačke gradove, petnaeste večeri, u utorak 14. avgusta 2012. godine, zijaretila je i Srebrenicu gdje je u haremu džamije u centru Srebrenice priređen zajednički iftar.

Domaćin ove večeri Festivala i zajedničkog iftara bio je Muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović, a iftaru su prisustvovale i delegacije Islamske zajednice na čelu sa glavnim muftijom Muamer ef. Zukorlićem, kao i delegacije BKZ, IKC „Altun Alem“ i CHR „Hajrat“.

Prvi se prisutnim vjernicima, koji su došli da osjete bereket i podijele radost zajedničkog iftara, u ime domaćina obratio muftija Kavazović koji je poželeo dobrodošlicu musafirima iz Sandžaka i napomenuo da se ovaj iftar organizuje u 27. noći ramazana, to jest u noći Kadarskoj.

„Mi ćemo imati priliku da večeras u džamiji, tim povodom, proučimo Mevlud.“ – rekao je efendija Kavazović i najavio Glavnog muftiju.

Glavni muftija je zahvalio Allahu dž.š. na mogućnosti da u ovoj blagoslovljenoj noći bude na iftaru u Srebrenici.

„Prošlo je nekoliko sedmica od kada sam držao hutbu u Potočarima ali ja ne mogu da se potpuno otrgnem utisku, osjećaju i posebnom doživljaju koji sam tog trenutka imao. Kada sam se popeo na mimber, kada sam se okrenuo i počeo govoriti tada sam doživio neuobičajenu krizu, koju nikada do sada nisam imao. Ja sam tada imao suštinsku, emocionalnu dilemu kome se obraćam. Taj toliki broj bijelih nišana odvukao me je sa musale. Pokušao sam da se isključim iz tog ambijenta. Da govorim samo živim ljudima koji sjede predamnom u safovima. Moram kazati da to nisam uspio do kraja provesti. Ne znam da li postoji drama od te koju sam osjetio tog trenutka. Tu sliku nikada neću zaboraviti i to je lekcija za mene, lekcija koju ljudska civilizacija ne bi smjela zaboraviti.“ – rekao je Glavni muftija.

On je rekao da ova lekcija mora za Bošnjake biti najvažnija lekcija u svim uzrastima i da se istina o genocidu u Srebrenici mora prenositi na generacije.

„Niko ne voli da je u ramazanu daleko od kuće. Pogotovo ne voli da je u Kadarskoj noći daleko od kuće. I zaista ne postoji ni jedno mjesto gdje bih prihvatio da budem izvan moje kuće u 27. noći, osim u Srebrenici. To ne ističem kao neki svoj poseban kvalitet, već kao činjenicu da Srebrenicu doživljavam kao svoju moralnu kuću. Kao kuću moje savjesti. I dok moja savjest bude stanovala i u Srebrenici ja se mogu smatrati dostojanstvenim Bošnjakom i muslimanom.“ – rekao je Muftija.

Muftija je podvukao da je za njega tragičnije da pogne glavu nego da umre i naglasio da musliman može pognuti glavu jedino pred Stvoriteljem.

„Islam je objavljen, i ključni njegov cilj je da učini ljude slobodnim i dostojanstvenim. Tajna i suština islama je šehadet. Te dvije rečenice su formalno svima jasne. To je definicija monoteizma, čiste vjere u Jednog Boga. Uvjerio sam se da onog trenutka kada izgovorim šehadet, tog trenutka svi faraoni, svi tlačitelji, svi tirani, svi vlastodršci, svi bezbožnički političari, tajkuni, svi oni koji žele da eksploatišu ljudsku energiju za sebe, za svoju strast i pohlepu, svi oni se survaju, padaju, tope se. Tu je zapravo granica između Islama i ne islama.“ – podvukao je Muftija.

On je kazao da je po Allahovoj dž.š. projekciji svijeta sve do savršenstva harmonično i svrsishodno.

„Noć kadarska nije slučajno istaknuta. Upravo u toj noći je počela objava Kur'ana. To je noć Kur'ana, a početkom objave Kur'ana počeo je spas ljudi, spas svih svjetova. Zato nas Allah dž. š. ove noći posebno časti i daje nam priliku da tu lekciju razumijemo. Zato mi Bošnjaci, za razliku od drugih nacija koje su nacionalno svjesne i institucionalno organizirane, ali osnova našeg identiteta se prepliće još u predislamskom dobu. Bošnjaci su stradali ali nisu htjeli prihvatiti ni katoličko ni pravoslavno kršćanstvo. Dolazi sultan Mehmed Fatih 1463. godine i Bošnjaci prihvataju Islam bez i jednog metka. I upravo je to drugi temelj našeg identiteta. U nama se prepliće identitet vjere islama koji je temelj i koji je zapravo nas do kraja i očuvao. To su dvije dimenzije našeg identiteta. Ta jedna pobunjenička ne prihvatanja tuđina i svega što on želi da nam se nametne i Islam kao temelj našeg identiteta koji je sada srastao sa našim nacionalnim identitetom. Zamislite Bošnjake bez islama. Oni su bez islama ništa, za nas Bošnjake nema opstanka bez Islama.“ – rekao je Muftija.

Muftija je kazao da za njega zajednička sofra predstavlja poseban odraz bliskosti ljudi.

„Pogotovo je to iftarska sofra kao najradosniji moment za muslimana. Došao sam na ovaj iftar da potvrdim da ste vi moji i da imate brata u islamu koji se zove Muamer Zukorlić.“ – rekao je Muftija.

Muftija je podsjetio da je dogovoreno da se u centru Srebrenice počne sa izgradnjom Bošnjačkog kulturnog centra i da će on taj projekt promovirati širom svijeta.

„Srebrenica bi trebala da bude proglašena za svjetsku prestonicu moralne odgovornosti. To nisam formulisao nego sada zajedno sa vama promišljam. Ja bih htio da ovdje pozovem sve nacije i narode svijeta da otvaraju svoje konzulate, svoje kulturne centre i svoje ambasade kulture. Mislim da ko se odluči na takav odnos onda on Srebrenicu ima 12 mjeseci. To što se osjeća u zraku Srebrenice, to što je upila ova zemlja ne može biti samo prostor kojim neko prođe za godinu dana. Ovaj grad i ovo mjesto trebaju biti krcati institucijama kulture, morala. Na taj način trebamo, i kao Bošnjaci i kao ljudska vrsta, govoriti. Ovdje se treba odgovoriti najjačom progresijom aktivnosti koje će biti lšene običnog političkog ili običnog interesnog odnosa.“ – rekao je Muftija.

On je podvukao i značaj narednih izbora u Srebrenici i istakao da će to što će se desiti na izborima biti prvi korak u slobodi Srebrenice.

„Srebrenica ne može imati običnu slobodu. Ona mora imati slobodu koja sija kao zvijezda Danica, koju ni Sunce ne može da zasjeni. Ona mora imati taj status, jer samo na taj način se do nekle može, ma neću reći oprati, ne može se nikada oprati ni Holandija, ni Evropska unija ni Međunarodna zajednica. Ne može se oprati, ali se mora prati i ovo će biti način da se pere. Oni imaju odgovornost, pored službene podsjećam ih da imaju i ljudsku odgovornost.“ – rekao je Glavni muftija.

Na kraju su prisutni proučili šehidima fatihu, a direktor medrese Gazi Isa-beg Rešad ef. Plojović je proučio dovu za hairli skup.

(Mešihat)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Otkuda ti tolika snaga i energija Muftija? Juce si putovao prema Srebrenici pa iz Srebrenice nazad. To je negde 10 sati voznje i opet si stigao na nocnom namazu u Novom Pazaru na grtskom trgu i onako sa punom koncentracijom uspio si da se obratis dzematlijama sa jednim kratkim ali vrlo sadrzajnim govorom. Allahu velikom hvala za taj tvoj doprinos i hizmet Islamu i muslimanima.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.