Festival islama u Bijelom Polju (Foto)

3
14

Bijelo Polje – Dana 02.08.2012. god. u Bijelom Polju održana je šesta večer „Festivala islama“. Više od tri stotine vjernika prisustvovalo je ovoj manifestaciji i zajednčkom iftaru u bjelopoljskom hotelu „Bijela Rada“. Festivalski ambijent upotpunili su članovi prijepoljskog hora „Ljiljan“, a nakon iftara prisutnima su se obratili oficijelni domaćin Hazbija Kalač – predsjednik BKZ-a u Crnoj Gori i glavni muftija Muamer-ef. Zukorlić.

Kalač je govorio o značaju manifestacije „Festival islama“, zahvalio svima koji učestvuju u njegovoj organizaciji te podvukao da je sponzor bjelopoljskog iftara Škola Kur'ana Časnog iz Novog Pazara.

Glavni Muftija je u svom govoru posebno naglasio zadovoljstvo i sreću što je imao priliku da iftar provede u Bijelom Polju među Bošnjacima Južnog Sandžaka. On je istakao da je islam garant naše slobode i da su se Bošnjaci onoliko koliko su se odricali od islama, toliko odricali i sopstvene slobode, kao i da su se otuđivanjem od islama otuđivali i od svog nacionalnog identiteta.

„Mi Bošnjaci muslimani ovog prostora koliko smo se odricali vjere, odricali smo se i slobode. Zato, kako kaže Omer r.a., mi smo narod kojeg je Allah uzdigao pomoću islama i kada želimo biti uzdignuti nečim drugim mimo islama, Allah nas ponizi. Naša historija to potvrđuje. Gubljenjem vjerskog mi smo gubili i nacionalni identitet.“

Muftija je poseban akcent stavio na sandžačko pitanje, podvlačeći da je upravo Bijelo Polje, sa Pljevljima i Prijepoljem, bilo stožer te sandžačke ideje: „Prije 60 godina matica i srce sandžačkog pokreta nije bilo u Novom Pazaru, već u Bijelom Polju i Pljevljima. Šta se to sa vama desilo Akovljani? Jeste li to vi izdali ili prodali? Niste. Ako jesu onda su to ove generacije iz druge polovice dvadesetog vijeka. Ali me raduje ova omladina ovdje koja se nije predala i pokorila.“

Muftija je podsjetio da je Sandžak kao posebna teritorijalna cjelina bio prisutan i u Kraljevini Crnoj Gori, o čemu svjedoče arhivski dokumenti iz vremena Mojkovačke bitke 1916. godine: „Pogledajte dokument o Mojkovačkoj bici iz 1916. godine gdje je zaustavljena Austrougarska vojska. U zvaničnom vojnom dokumentu piše ‘Sandžačka vojska Kraljevine Crne Gore’ pobijedila je Austrougarsku vojsku. Čemu onda potreba da se izbriše sve što se tako zove, da se nijedan kiosk ne smije zvati ‘Sandžak’. To je opasna poruka i politika. Jedino je od toga opasnije pristati na takvu poruku i politiku.“

Muftija je čak podsjetio da je i hotel u kome je organiziran iftar u centru Bijelog Polja nekada nosio ime Sandžak, što su prisutni propratili gromoglasnim aplauzom i ovacijama.

Muftija je citirao predsjednika BANU-a akademika Ferida Muhića koji kaže: „Ukidanje imena ima za cilj ukidanje imenovanog“, a zatim to obrazložio: „Ime znači jednu teritoriju na kojoj živimo, koja se historijski zove Sandžak i na kojoj su pretežno živjeli Bošnjaci, kao i drugi građani. I namjera ukidanja Sandžaka je sa ciljem ukidanja te teritorije i ukidanja tog naroda.“

Muftija je također podsjetio na sporazum predsjednika Demokratske partije socijalista  Mila Đukanovića i predsjednika Bošnjačke stranke Rafeta Husovića, kojim se DPS, kao vladajuća partija u Crnoj Gori, obavezuje da Sandžak bude autonomna prekogranična regija:

„Pozivam Mila Đukanovića i Rafeta Husovića da sprovedu ovaj sporazum u djelo, jer su zahvaljujući njemu Bošnjaci glasali na referendumu za nezavisnost Crne Gore i Crnoj Gori donijeli državnost. Pozivam ih da sprovedu ovaj sporazum u djelo jer je on zalog bošnjačkog naroda u državi Crnoj Gori“  – istakao je glavni muftija Muamer ef. Zukorlić.

Muftija je također skrenuo pažnju na to da su Bošnjaci u Crnu Goru unijeli svoju historiju i tradiciju, svoju teritoriju i svoju naciju, te je zato nedopustivo da oni budi tretirani kao neko ko će se koristiti kao dopuna nekom drugom narodu, jer samo se Bošnjacima desilo da se na popisu upisuju na četiri kolone.

(Mešihat)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  1. MasAllah, lijepo je zaista kada se ovakve stvari organiziraju. Samo mi nije jasno otkud ovo “Festival islama” sinonim iftaru. Nidje veze. Zar ne bi bilo logicnije Ramazanske veceri, ako vec hocete nesto prikladno vremenu i prostoru?!

    0

    0
  2. sto kaze moj jaran,”prvog dana Ramadana bio iftar sa mevljudom u jednom restoranu.Svi cekali kad ce se oglasiti juftar pa da se krene sa icem i picem.Na prste jedne ruke si mogao izbrojat one koji su ispostili taj dan.Taki smo mi.Ovdje bi dobro dosla jedna Vesoviceva opaska u vezi nas ali je necu napisati.PRIJATAN DANASNJI POST ONIM KOJI STVARNO POSTE A I JUFTAR OD MENE

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.