Festival islama: Šesti dan u Rožajama

1
21

Rožaje – Šesta večer manifestacije „Festival islama“ održana je sinoć u Rožajama, na Gradskome trgu, gdje je više od šest stotina postača zajedno dočekalo iftar.

Program je otpočeo na pola sata od iftara, ilahijama i kasidama u izvedbi hora Bošnjačke kulturne zajednice „Sanžak“. Ersan Muhović, član literalne sekcije BKZ-a, recitovao je stihove„Ukorih dušu“.

Potom je nastupilo iftarsko vrijeme i proučen je ezan. Tokom, iftara na video prezentaciji prikazivan je Ramazanski program.

Tokom programa, rožajska omladina je u jednom dijelu Trga organizovala sakupljanje sredstava za pomoć Somaliji, gdje su na video projekciji prikazivali fotografije somalijske djece koja umiru od gladi.

Nakon iftara, izvedbom još par ilahija i kasida ponovo je nastupio spomenuti hor, a potom su uslijedila obraćanja predsjednika BKZ-a za Crnu Goru Hazbije Kalača i muftije sandžačkog Muamer ef. Zukorlića.

U obraćanju g. Kalač se osvrnuo na važnost očuvanja vjerske i nacionalne tradicije Bošnjaka, te istakao ulogu koju imaju manifestacije poput „Festivala islama“ na tom putu:

„Festival islama je i u našem gradu. Esselamu alejkum svima koji ste došli večeras na ovom prelijepom skupu i učinili korak ka islamskom adetu safa, džemata i zajedničke sofre kojoj se mu'mini raduju na poseban način.

Ovaj festival nije politička demonstracija, kako to neki s podozrenjem prikazuju, već nešto mnogo veće i značajnije, nešto što nosi mjeru naše tradicije, ljepotu vjere i nadu u naše sjutra.

‘Nije politika, ali politika je po malo svuda’ – kaže se u političkom žargonu, logikom koja se očito ne umije uzdići iznad horizonta podozrenja, sumnji, uhođenja, podvala i konflikata. I to je opet reklo bi se našim oporim rječnikom naša realnost. Iz tog razloga, kao inteligentnim bićima kojima je Gospodar podario iz svoje beskonačne milosti, dužnost nam je da na prizemnost političkih igrarija odgovorimo vizijom uzdignuća i otrgnuća od netolerancije, porobljavanja, mržnje i progonstva, vizijom života u kojem se samo Gospodaru svjetova robuje i u miru živi.

Uvaženi sugrađani, braćo i sestre, Bošnjaci na ovom parčetu zemlje vjekovima nose emanet da nad ljudksom Božja riječ bude. Taj emanet je sama osnova naše kulture i istovremeno najveći nam izazov. I ovaj ramazanski post, kao dio našeg ibadeta u ime Allaha, dž.š., naše duhovnosti koju baštinimo ne samo kao vjersku i kulturnu vrijednost, već snažno sredstvo osloboađanja od ovodunjalučkih strahova i moćno sredstvo osvajanja slobode.

Festival islama koji se ovih dana kreće kroz sandžačke gradove manifestacija je kojom se u ovom posebnom ibadetu Allahu dž.š. želimo podsjetiti da je naša duhovnost vijekovima stara i utkana u ovaj prostor, te da nije strana, niti tuđa, već svoja na svome.“

Uz zahvalnost Allahu dž.š. što je omogućio da se iftar u Rožajama realizuje, Hazbija je najavio obraćanje muftije sandžačkog Muamer ef. Zukorlića.

„Moram istaći posebno zadovoljstvo što vam večeras mogu predstaviti nama dragog musafira, muftiju sandžačkog Muamera Zukorlića, kojeg pozivam da nam se obrati. Bujrum.“

Nakon selama upućenih rožajcima Muftija je sa prisutnima podijelio utiske koji su ga dojmili tokom iftara:

„Večeras smo ovdje Allahovom milošću da uz učenje Kur'ana, ilahija, kasida salevata, slušanje nasihata i iftarski zalogaj pokažemo drugima da je moguće biti zajedno bez ličnog interesa, na vrijednostima ljudskosti, međusobnog poštovanja, uvažavanja i širenje poruke dobročinstva za sve ljude bez obzira na njihove lične i druge razlike.“

Muftija je govorio čovjeku kao biću koje je iznad biološkog organizma, koje ima dušu, razum i moralne vrijednosti:

„Čovjek je, između ostalog i biološko biće, i on ima potrebu da se bori za biološki opstanak. Međutim taj nagon, ne predstavlja ljudsku vrlinu i nešto čime se čovjek može pohvalit. Jer i neka druga živa bića imaju taj nagon. Poput životinja, recimo. A čovjek, čovjek je nešto više od biološkog organizma. On ima svoju dušu, razum i moralne vrijednosti. I zato se ljudskost ne dokazuje na snazi da zaradiš za sebe, već na snazi da učiniš dobro djelo za sebe, porodicu, rodbinu, komšije i sve ljude. To je, zapravo i svrha objave Kur'ana: Podizanje čovjeka iznad biološkog nivoa.

Zato smo večeras u ovom gradu, na gradskome trgu, ovdje na iftaru kojeg ste priredili sa vašim donatorima sa porukom dobrog djela i međuljudskog povezivanja u dobru.“

Muftija je, potom, naglasio da je ramazan posebna prilika koju na Bog daje da naučimo biti dostojanstveni.

„Islam od nas traži da budemo uspravni i dostojanstveni, da se ne saginjemo ni pred kime osim Njemu Uzvišenom. Ko se spusti na sedždu Allahu Uzvišenom, on se neće pokoravati Njegovim stvorenjima, dok onaj koji se ne pokorava Uzvišenom, svakodnevno će imati potencijalnih ‘gospodara’ kojima će se morati saginjati, jer će mu uzimati imetak i dostojanstvo i na kraju će mu uzeti dušu. To su zapravo dva puta.

Ramazanski dani su posebna volja duha i morala kojom učimo dostojanstvo i našu uspravnost. Jer kontrolišemo svoj biološki sistem, demonstriramo snagu duha i razuma nad elementarnim porivima. Ne treba Gospodaru naš post. To treba nama. On je Uzvišen pokoravali mju se ili ne. Ali to treba nama da naučimo biti čvrsti, uspravni i da naš karakter bude ispravan.

Naš šehadet, namaz, post, zekat, hadždž i sva lepeza ibadeta nema za cilj da nama oteža. Naprotiv! Oni nam pomažu da naša duša i ljudskost u nama ojačaju.

Zato se kvalitet muslimana ne mjeri u tome koliko dugo boravi u džamiji, iako je obavezan obaviti pet dnevnih namaza, već kvalitet s kojim izlazi iz džamije u sopstvenom ponašanju. Može imati sedamneaset puta obavljen hadždž, ali ako se na njegovom jeziku nalazi ogovaranje, laž ili ružan govor koji mu ne priliči, nema ništa od njegovog hadždža.

To su poruke islama i misija muslimana.“

Na kraju, Muftija je uputio poruku prisutnima da Bošnjaci mogu opstati čvrstim držanjem za uže vjere i bošnjačko-muslimanske tradicije:

„Mi ovdje u Sandžaku, koji smo žrtva raznih podjela, jedini nam je način da opstanemo da prihvatimo poruku islama i naše bošnjačke muslimanske tradicije. Ona je više od svake podjele. Sa istinom u grudima i svim spomenutim vrijednostima ćemo pobijediti svake podjele, granice i pokušaje da se vrši destrukcije u vjerskom i nacionalnom biću. Na sve takve programe koji idu u pravcu razaranja vjerskog i nacionalnog bića nećemo odgovoriti istom mjerom. Naprotiv! Naši programi su afirmacija duhovnih i vjerskih vrijednosti. Pokazalo se u prošlosti da kada su nam oduzimali sve, opstao je bošnjački čovjek, uspravan i sa očuvanim vlastitim identitetom.

Ima onih koji su poklekli. Evo Ramazan je nada za takve. Ima nade, pokaj se čovječe Allahovoj vjeri, onome koji će ti oprostiti taj grijeh i očistiti te. Doduše ove starije generacije se ne mogu puno popraviti i na njih se ne treba trošiti vrijeme. Glavnu energiju ćemo usmjeriti na omladinu. Ona je naša snaga i najzdravije tkivo našega naroda.“

Na kraju je dovu za iftar i skup proučio direktor „Gazi Isa-beg“ medrese Rešad ef. Plojović, čime je završena manifestacija.

Izvor: Mesihat.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.