Festival islama: Munare u Delimeđu su simbol bošnjačkog prkosa

0
5

Tutin – Manifestacija „Festival Islama“ nastavljena je u utorak 23. avgusta u Islamskom centru u Delimeđu. Ova manifestacija pod pokroviteljstvom Mešihata Islamske zajednice i u organizaciji IKC „Altun Alem“, CHR „Hajrat“ i BKZ-a obišla je 8 sandžačkih gradova, a pred kraj ramazana je posjetila je i najljepši Islamski centar na Balkanu.

U prelijepom haremu još ljepšeg Islamskog centra u Delimeđu okupilo se nekoliko stotina mještana iz Delimeđa i okolnih sela da se na zajedničkom iftaru međusobno druže i da se druže sa ulemom i čelnicima Islamske zajednice čiju je delegaciju predvodio glavni muftija Muamer ef. Zukorlić. Pored delegacije ustanova islamske zajednice, na ovom iftaru su bile i delegacije BNV-a, Internacionalnog univerziteta, BKZ-a, kao i brojni politički, kulturni i društveni radnici Sandžaka.

Nakon akšamskog ezana i nakon što su iftarili srca prisutnih je zagrijao hor „Firdeuz“ iz Sjenice izvođenjem ilahija, a potom se prisutnima obratio glavni muftija Muamer ef. Zukorlić. Glavni muftija je izrazio veliko zadovoljstvo i radost što se na Pešteri u Delimeđu okupio veliki broj muslimana da u svjetlu Kur’ana i suneta zajednički iftrae i da za istom sofrom budu. Glavni muftija je ponovio rečenicu koju je rekao u Priboju na prvom iftaru a u kojoj kaže da je imao prilike iftariti kod raznih kraljeva, prinčeva i predsjednika ali da mu je na iftaru u Priboju bilo ljepše.

„Sve je od početka bilo jako lijepo i prelijepo, ali nekako ovaj ovdje iftar danas izgleda kao slatko. Slatko uvijek ide na kraju i ovaj iftar je zato poseban. Kada su kazali iftar u Delimeđu računao sam pedesetak, stotinak ljudi, obzirom da je u pitanju selo, rasijano, naselja nisu tako zgusnuta. No gledam ovaj se iftar nebi zastidio da je bio na bilo kom našeme gradskom trgu. Zato vam čestitam braćo Pešterci i sestre Pešterke, komotno možete da se takmičite sa svim sandžačkim gradovima. A što se i nebi takmičili kada ste na Koštanpolju. Ovo je simbol takmičenja, prema tome imate za to snage koju ste pokazali i večeras. Evo  zbog čega smo izabrali da prvi ovakav Islamski centar napravimo baš ovdje. Mogli smo ga započeti graditi bilo gdje. Pravićemo ih ako bogda još. Zaslužuju ovakve centre i drugi krajevi Sandžaka, poput Ribarića, Ljeskove, Duge Poljane, Brodareva, Petnjice… Svi veći seoski centri zaslužuju ovakav Islamski centar, ali smo tada odlučili da krenemo odavde. Znali smo da ako Bog da daće to značiti svima optimizam.“ – rekao je Glavni muftija.

Muftija je usporedio sandžačkog čovjeka sa visokim i vitkim munarama Islamskog centra, koji uprkos svemu što mu se događa ospstaje, isto kao i munare koje šibaju vjetrovi.

„Munare potvrđuju naše opredeljenje, da nećemo smetati vjetrovima da pušu, njihov je posao da pušu, ali naše je da se ne saginjemo pred vjetrovima, zato što se saginjemo pred Gospodarom vjetrova. Neka vjetar puše, i neka nastavi dalje, ali neka zna da ovdje živi sandžački, pešterski Bošnjak, koji uprkos svim silnim vjetrovima, nije zaboravio da mu je Bog Allah dž.š. Jedan Jedini i da pripada šehadetu, i da je pripadnik umeta Muhameda a.s. i da prihvata namaz, post, zekat, hadž, i da to nikada neće zaboraviti. Da zna kako mu je ime. Da zna da je Bošnjak. Da zna da ima svoju kulturu kojom se ponosi, koje se ne stidi. Da zna da ono što ga je učila majka je najbolje. Tu kulturu ne trebamo ići da učimo u neke posebne ustanove. Ići ćemo u škole i u Univerzitete da učimo znanje, a kulturu zahvatamo iz dva bunara, iz naše porodice sa tradicijom i naše džamije. I ne trebaju nama nikakve NGO koje će nam donijeti kulturu, jer se oni stide kulture svoga naroda i pokušavaju našoj omladini da pokažu da je neka kultura koja treba da se uveze prava a da ovšto mi imamo nije kultura. Ne, to što uvoze je kvazikultura. To što nam donose i sa istoka i sa zapada je kvazikultura. To nije kvazikultura za one na iszoku i na zapadu, toje njima kultura, alia ako njihovu kulturu nama donesete, onda je to za nas kvazikultura. Mi imamo našu kulturu sa kojom živimo vjekovima i koja je nas učinila ovakvim kakvi jesmo, da uprkos svemu što nam se dešavalo i dalje smo nacija koja ne mrzi, i dalje smo nacija koja nema fašizam, i dalje smo nacija koja nema osvete. Ima li bolja kultura od te kulture? “ – upitao je Muftija i nastavio, Namjera tih njihovih radionica je da nam djecu odvedu na krivi put kao što su to nekada radili kroz ideologiju komunizma, sada nam prodaju neku šuplju priču koju niko ne razumije. A samo je cilj da nas odvoje od našega. Pričaju tamo da je porodica rezultat zaostalosti, i da urbani ljudi netreba da se vezuju za porodicu. Pričaju da je vjera nešto što je zaostalo. To im tamo pričaju i prodaju kao napredno civilno društvo koje je iznad naše tradicije. To je najobičnija podvala i najobičnija prevara. Da bi ste znali kako vam neki učitelj uči djecu, samo pogledajte učitelja i sve će vam biti jasno. Učitelj treba da je uzor, kada ga vidiš da poželiš da ti sin ili ćerka budu kao on. E te koje nam instaliraju ovdje po Sandžaku, da li bi neko poželio da mu sim ili ćerka budu kao oni? Bože sačuvaj.“

Muftija je reko da je Islamski centar u Delimeđu simbol uspjeha Bošnjaka i izrazio nadu da će kao visoke minare u Delimeđu uskoro biti i cio Sandžak.

„I mi smo fleksibilni kao ove munare, njišemo se ali se ne savijamo uprkos svim njihovim vjetrovima. Zaista su nas podcjenili i sada su u slijepoj ulici, neznaju kako da se izvuku. Da im je vratit ne bi nam dirali islamsku zajednicu, ne bi nam dirali vjeroučitelje, ne bi nam dirali BNV. Kažu ne priznaju Vijeće. Ako ne priznaju Vijeće što ne raspišu izbore. Ako ne priznaješ trebo si po Zakonu odmah da raspišeš izbore, ali ne oni su sad u takvom halu, šta god da urade njima ne valja. Ja im samo poručujem što kasnije to gore za njih. Dođi ministre Markoviću i ostali i reci halali muftija pogrešili smo, nemojte nam zamjeriti nećemo više nikad, neka se zakunu u to što vjeruju. Mi ćemo reči dobro nemojte više i pomilovaćemo ih po glavi i da idemo dalje, nećemo se svetiti, svako neka nosi svoju bruku. Oni kažu vi ste sve u pravu hajde da se dogovorimo. Da se dogovorimo da mi vratiš što si mi oteo, pa kaže jeste. Vratite i dogovorili smo se. Kažu hajde da podijelimo, e pa stvarno bruka. Priznaje da ti je ukrao a hoće popola. Lopovska posla, uhar mu šta god da odnese. Ja sam im kazao ovako, vratite šta ste oteli a možemo da pregovaramo o kazni vašoj. Pregovaraćemo kolika će da vam bude kazna, ne isključujem ni amnestiju, da vam oprostimo, ali da pregovaramo šta od ukradenog da vam ostane stvarno nema smisla. Ne zato što nam je žao da vam nešto damo, nego zato što time omalovažavate našu inteligenciju. Prema tome svih onih 5 zuluma, Islamska zajednica, Univerzitet, BNV, vjeronauka i vakufska imovina, nema prgovora o tome. To su preduslovi za pregovore, da bi došli do normalnih odnosa to treba odmah da se riješi. Oni su to već shvatili.“ – rekao je Glavni muftija.

Glavni muftija se osvrnuo i na oprečna pisanja beogradskih medija koji su optužili Reisulemu i Muftiju da traže državu, a sutradan su pisali da od toga nema ništa i da Muftiju niko ne sluša.

„Super ne sluša nas narod, nema od toga ništa, mirno spavaj Srbijo. No jedan dan ima nešto drugi dan nema ništa, neznaju kako im je bolje, to jest, kako im je gore. Ima nešto. Ima svašta. A šta ima neću da im kažem. Šta hoćemo ovdje napraviti, napravićemo ako Bog da uslove da ni jedan jedini milimetar prava ispod ostalih građana Srbije nećemo prihvatiti. Dobićemo jednako prava koja imaju u po Beograda. A kada dobijemo prava kao u sred Beograda onda ćemo napraviti i da živimo kao u sred Beograda, samo će nam biti ljepše, vazduh je zdraviji, komotnije će nam biti, ne moramo praviti mnogo mostova. Ovo nije prića koja vrijedi godinu dvije ili do nekih izbora, ovo je priča koja vrijedi od sad pa dok se to ne dogodi. Mogu oni raditi što hoće, mućkati praviti razne malverzacije, ali ovo je nešto što upija svako Bošnjačko dijete. Nešto sa čime će izrastati nove bošnjačke generacije, i nešto što će se ako Bog da desiti, u to nemam nikakvu sumnju. Tu je naša snaga, od svakog Bošnjaka ćemo napraviti državu. Kada tu svijest budemo podigli neće biti nikakvog problema. Materijal imamo u našeme narodu, samo treba taj materijal da se oslobodi. Moramo da prekinemo sa strahovima. Moramo da prekinemo da sebe ne poštujemo. Ne smijemo dozvoliti da nas neko kupi za radno mjesto ili tanki sloj asfalta. Ne vrijedi to. Sve će to morati, evo tri mosta se pravi na Jošanici. Mašala. Gospodine ministre pa kako se sjeti u desetoj godini mandata da praviš most. Đe bi do sad junače? Sad se sjeti i stadiona i mosta i hale… Naravno da se sjetio jer smo mi došli, zato se mi radujemo tome što grade, jer je to naš rezultat. Jer da nismo podigli ove bajrake ni mosta ni mostića, ni stadiona ni vrtića, ničega nebi bilo. Zato samo još oštrije, samo još tvrđe, i odlučnije, još će praviti, i pitaće treba li još? Ali nema hvala, jer hvala se kaže kada mi daš tvoje, a kada mi daš moje što hvala? Allah dž.š. daje da procesi idu i to je ono za šta smo se borili. Mi se nismo borili da možemo sve mi uraditi. Mi smo se borili da popravimo kantar da pravo mjeri, i da nametnemo standarde da se svi utrkuju ko će više uraditi. Zar to nije najveća pobjeda, a evo smo je postigli. Ovo je glavna trka i upravo smo ih mi pobjedili zato što smo ih naterali da se utrkuju u dobru. Naša borba nije da mi pobjedimo zasjednemo, druge uništimo i da mi samo kao nešto radimo. Naša borba je da napravimo standarde u kojima će se svi utrkivati u dobru. Sve moraju da asfaltiraju, do proljeća. Nemoj da nam ostavljaju ništa ne asfaltirano jer naši kad dođu oni će se baviti ovim visokim kulturnim stvarima, tehnologijama, znanjem, univerzitetima, koji asfalt i infra struktura, to je posao koji treba da je završen prije 50 godina. Zato de nadoknadite na kazah to što niste radili i što ste krali. De sad na brzinu imate još 6 mjeseci. Van vakufskok sve neka asfaltiraju i imaju našu podršku. Kada urade dobro mi ćemo uvijek reći idtinu i ovo je dobro, a to je bereket islama. Bereket ove naše borbe. E sad zamislite prije 4 godine da smo pustili kad su navalili da nam rasčejreče zajednicu. Šta bi sad bilo? Ma ekser vam zaboli ne bi ovdje. a pošto nismo pali, a kada kažem mi govorim o svima vama, i svima onima koji su stali na braniku istine i braniku Islamske zajednice. E zato oni taj fenomen ne mogu da shvate i kažu moramo uložiti sto miliona da pobjedimo muftiju. Za pobjedu moraju bar milijardu. Milijardu neka ulože u Sandžak mi ćemo ih pustiti da vladaju do proljeća. Molim Allaha dž.š. da ovaj skup obaspe bereketom. Molim Njega Svevišnjega da vam da svako dobro, za vas vaše porodice, da vam podari sreću na ovome svijetu, i ako bogda dženet na budućem svijetu.“ – rekao je na kraju Muftija.

Na kraju je domaćin iftara i imam džamije u Islamskom centru, Hasim ef. Bilalović proučio dovu za hairli skup.

Izvor: Mesihat.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.