2. Februar 2017

2

Drugi dan posjete Kongresu Sjedninjenih Američkih država, narodni poslanik dr. Jahja Fehratović kao član delegacije poslanika Narodne skupštine Republike Srbije započeo je susretom sa senatorom Robom Portmanom iz savezne države Ohajo koja je pobratimljena država sa republikom Srbijom.

Senator Portman je član više federalnih komiteta, a predsjedava i Odborom za istraživanja i inovacije.

Predstavnici skupštine Srbije prisustvovali su susretu senatora Portmana sa građanima svoje izborne jedinice koje redovno priređuje u svojoj rezidenciji u Kongresu dajući im priliku da iznesu svoje probleme i ideje za koje biti od koristi. Senator Portman je naglasio da je jedan od trenutno aktuelnih problema države Ohajo 20.000 radnih mjesta za koje na svojoj teritoriji ne mogu pronaći interesante.

Fehratović je u kraćem razgovoru upoznao senatora Portmana sa osnovnim činjenicama o regiji Sandžak, bošnjačkoj nacionalnoj zajednici u Srbiji i njenim institucijama, iskoristivši priliku da mu u ime svog naroda uruči kao poklon uruči monografiju Internacionalnoga univerziteta u Novome Pazaru.

 

Fehratović sa članovima Komiteta za spoljne poslove o projektima podrške Sandžaku

1

Narodni poslanik dr. Jahja Fehratović sa ostalim članovima parlamentarne delegacije Skupštine Srbije susreo se 1. 2. 2017. godine sa članovima Komiteta za spoljne poslove Američkog kongresa Benom Pursenom i Daminom Murphyem.

Gospoda Pursen i Murphy upoznali su delagiciju sa delikatnošću trentuka u kome se amerika nalazi nakon inauguracije predsjednika Trumpa i početka rada njegove administracije, posebno se osvrćući na poziciju Amerike u svjetskoj politici i njezinu ulogu oko gorućih problema i kriznih mjesta.

Članovi srbijanske delegacije svoje domaćine informirali su o izazovima s kojima se susreću kako Srbija tako i cijeli Balkan.

Fehratović je posebno istakao važnost projekata koje su Sjedinjene Američke Države sporovodile u regionu Balkana, posebno u jačanju demokratskoga društva u Sandžaku i pomoći povratnicima u Bosni i Hercegovini i drugih dijelovima bivše Jugoslavije, interesirajući se da će nova administracija prepoznati važnost ovih projekata i u budućnosti. On je od gospode Pursena i Murphyja dobio uvjrevanja da će projekti podrške Sandžaku i drugim regija bivše Jugoslavije i Balkana biti nastavljeni i od nove administracije, te da ovakvi projekti imaju punu podršku kongresmena i senatora kako većine tako i manjine.

 

Kongresmen Poe i Fehratović o značaju dijaloga balkanskih naroda

1

Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije 1. 2. 2017. godine imala je učinkovit sastanak i sa kongresmenom Tedom Poeom koji predstavlja državu Texas.

Kongresmen Poe dobar je poznavalac situacije na Balkanu i Srbiji. U razgovoru sa narodnim poslanicima izrazio je punu podršku reformističkim poduhvatima Srbije kao i ostalih država bivše Jugoslavije na putu ka članstvu u Evropsku Uniju.

Fehratović je kongresmena Poea upoznao sa isprepletanošću Bošnjaka i drugih balkanskih naroda na Balkanu i značajem politike pomirenja i međusobnog dijaloga kao preduvjeta prevazilaženja spornih tačaka koje opterećuju odnose država na Balkanu. Poe se saglasio da je šansa država Balkana i naroda koji žive u tim državama međusobna saradnja i podrška.

Fehratović senatoru Johnsonu predstavio infrastrukturne projekte za koje se zalaže BDZ Sandžaka

1

Narodni poslanik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka dr. Jahja Fehratović sa parlementarnom delegacijom Skupštine Srbije 1. 2. 2017. godine sastao se sa senatorom Ronom Johnsonom iz američke savezne države Wisconsin.

Senator Johnson predsjedava Komitetom za unutrašnju bezbjednost, a također je član više drugih komiteta, među kojima su i Komitet za budžet, vladinih poslova, odnosa sa strancima, za nauku i tako dalje.

Johnson se pored ostalih pitanja, posebno interesovao za ekonomsku situaciju u Srbiji, borbu protiv korupcije i mogućnost ulaganja.

Fehratović je predstavio potencijale sandžačke privrede, posebno naglasivši važnost ulaganja u infrastrukturu kako bi brendovi sa ovog područja postali konkurentni na tržištu, pri čemu je predstavio infrastrukturne projekte za koje se zalaže Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka.

 

Fehratović sa senatorom Wickerom o iskustvima obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici

1

Na kraju posjete Kongresu Sjedinjenih Američkih Država narodni poslanik dr. Jahja Fehratović sa ostalim članovima delegacije Skupštine Srbije sastao se sa senatorom Rogerom F. Wickerom iz savezne države Mississippi.

Senator Wicker je pored članstva u mnogbronih odborima američkog kongresa i kopredsjedavajući Ameriškog helsinškog komiteta i predsjedavajući Odbora za stranu politiku i bezbjednost OSCE-ove parlamentarne skupštine.

Narodni poslanik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka dr. Jahja Fehratović u razgovoru sa senatorom Wickerom podijelio je zajedničko iskustvo sa obilježavanja dvadesetogodišnjice genocida u Srebrenici 2015. godine, pri čemu su se složili da politika pomirenja na Balkanu, pogotovu za manjinske narode i zajednice, mora postati temeljna platforma svih država.

Oni su također razgovarali o izazovima balkanskih naroda u očuvanju vjerskog i nacionalnog identiteta u zajednici brojčano većih evropskih naroda, naročito u procesu ekonomskih migracija. Kao pozitivan primjer integracije Fehratović i Wickerson su naveli Bošnjake u Americi. Fehratović je posebno potencirao na bošnjačkoj zajednici u New Yorku koja je uspjela da se uspješno integrira u američko društvo, ali i da sačuva svoj  vjerski muslimanski, nacionalni bošnjački i regionalni sandžački identitet.

Izvor: SANA

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles