FBI: Čudo bosanskog otpora odbranilo BiH ali i spasilo obraz međunaronde zajednice

13
0

12985388_10206163997445552_8271673221119583650_nSarajevo – “Forum bošnjačkih intelektualaca“ je održao javnu tribinu na temu: „Internacionalno priznanje, agresija i odbrana Bosne“ na kojoj se govorilo o namjerama velikosrpske politike, referendumu i internacionalnom priznanju Bosne, agresiji na Bosnu umotanu u građanski rat kao i o njenoj odbrani te Dejtonskom sporazumu kojim je stvorena pat pozicija ni rata ni mira.

Predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca prof. dr. Suad Kurtćehajić je u uvodnom dijelu istakao da je suština stvaranja 6 autonomnih oblasti od strane bosanskih Srba, a potom i stvaranje 9. januara Srpske Republike Bosne i Hercegovine imala za cilj dvajanje srpske paradržave i pripajanje zajedno sa srpskom Krajinom u Hrvatskoj matici Srbiji.

Posebno je ukazao na problem relativizacije odnosno stalnog pokušaja izjednačavanja krivice.

“Prema podacima koje je Mirsad Tokača objavio, bilo je 24 500 srpskih žrtava ali od toga su 3500 hiljade civilne odn. 21 000 vojne. S druge strane, postoji 68 000 bošnjačkih žrtava a od toga su 38 000 civili i to je ogromna nesrazmjernost i ne može se relativizirati.” – Kurtćehajić.

Navodi da nije bilo velikosrpske politike u cilju proširivanja granice Srbije na račun drugih federalnih jedinica ne bi bila nijedna žrtva na prostoru ex Jugoslavije.

Uvodničar tribine i potpredsjednik FBI mr. Jusuf Pušina je u svom izlaganju naglasio analitičnost događanja u Bosni i Hercegovini koji pokazuju da je od njenog samog osnivanja karakteriziraju neminovni sukobi i ratovi te preuzimanje teritorija kao i  demografske promjene karte.

„Jako je puno faktora zašto se događao rat na ovim prostorima. On prevashodno nije bio vezan za Bosnu i Hercegovinu ali je BiH bila centralno pitanje u svim pitanjima kada se radi o promjeni demografske i kartografske strukture  ovih prostora.“

 

Referendum i internacionalno priznanje Bosne

Kada je riječ o internacionalnom priznanju, mr. Pušina je kazao da nije bilo jednostavno jer je bilo zemalja koje nisu željele samostalnu, nezavisnu i međunarodno priznatu Bosnu i Hercegovinu pa su se pred njom postavljali i određeni uvjeti.

„Da bi potvrdila svoje nastojanje da bude samostalna država morala je to iskazati putem referenduma. To je jedan od onih prvih faktora koje je BiH morala ispuniti.“ – Pušina.

Pored toga, navodi da su „projekti koji su bazirani prevashodno kada se radi o srpskoj strani od Načertanija, Srpskog kulturnog kluba, Moljevića, Četničkog ravnogorskog pokreta, šešeljevaca, SPO-a, i SANU-a ustvari korespondirali u punom kapacitetu na svim nivoima a bio je prisutan snažan utjecaj Srpske pravoslavne crkve. Kroz historiju, SPC je uvijek podupirala nastojanja stvaranje velike Srbije.“

 

Odbrana Bosne – Armija i policija Republike BiH su poremetile velikosrpske  zamisli

Na tribini je između ostalog rečeno da je tzv. čudo bosanskog otpora nadjačalo sve teoretske projekte koji su bili namijenjeni Bosni i Hercegovini i Bošnjacima ali i bosanskim patriotama jer je u redovima policije, Armije, teritorijalne odbrane i drugih patriotskih snaga bilo i onih koji su pripadali Bosni i Hercegovini svim svojim bićem.

„Odbrana Bosne i Hercegovine je legitimna, međunarodno priznata ali sa izostankom intervencije Ujedinjenih nacija da sačuvaju međunarodno priznatu Bosnu i Hercegovinu. Povelja UN-a 51. član kaže da UN mora zaštititi svoju članicu. Donošenjem embarga na oružje, unutarnjom reorganizacijom, oduzimanjem naoružanja teritorijalne odbrane osim Srbiji i Crnoj Gori i dijelovima na kojima je većinsko srpsko stanovništvo, na udaru se našla i civilna zaštita kojoj je također izuzeto oružje. Ovo su operativne radnje koje su trebale onemogućiti svaku odbranu BiH ili pokušaj odbrane.“ – Pušina.

 

Agresija na Bosnu umotana u građanski rat

Pojava umotavanja agresije na Bosnu u građanski rat je neprihvatljiva, kako uvodničar objašnjava jer su elementarni faktori zbog kojih se ne može govoriti o građanskom ratu zapravo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Vlada BiH i ostale institucije koje su u tom trenutku branile Bosnu i Hercegovinu.

„Bosna i Hercegovina je već priznata pa se ne može govoriti o građanskom ratu međunarodno priznate države i to sa pravnog aspekta jer je napadnuta od druge države u ovom slučaju Hrvatske i Srbije.“ – Pušina.

 1. april – Dan oficijalne blokade Sarajeva

Potpredsjednik Foruma mr. Jusuf Pušina 6. april dan oslobođenja od njemačkog fašizma, smatra danom oficijelne blokade Sarajeva i nastavak zapravo fašizma jer bi prema njegovom mišljenju, svaka druga riječ bila neadekvatna.

„Tada se u BiH stvaraju paralelni organi u vlasti, na jednoj strani SAO a na drugoj strani Herceg Bosna. Ipak se paralelno formiraju dvije paradržavne tvorevine i na taj način se u potpunosti blokiraju regularni organi vlasti u BiH Predsjedništva, Vlade, policije, Ministarstva odbrane i svih drugih državnih organa. Drugim riječima oni se suspenduju jer nemaju više ingerencija na ovim prostorima.“

Dejtonski sporazum – pat pozicija ni rata ni mira

Jedan od zaključaka javne tribine jeste da je otpor koji je Bosna i Hercegovina pružila ne samo odbranio BiH nego je spasio obraz međunarodnoj zajednici.

„Dejtonski sporazum je zaustavio rat i ima svojih 15 deklaracija i potpisanih akata koji ga čine sastavnim dijelom i kada bi se on primijenio u svakom svom segmentu od preambule do prelaznih i završnih odredbi njegova dosljednja primjena bi odgovarala Bosni i Hercegovini najvećim svojim dijelom i dala šansu za razvoj BiH u kome ne bi bilo prostora za oduzimanje nadležnosti ili prekoračenje nadležnosti na nivou BiH. Dejtonski sporazum je to ponudio sa deklaracijama, navodi u svom izlaganju potpredsjednik Foruma mr. Jusuf Pušina.“

12963865_10206163997805561_7900860401166646199_n 12938135_10206163998645582_8808628070533367565_n (1) 12936768_10206163999645607_2618846635862656804_n

(SBK)

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

FBI: Čudo bosanskog otpora odbranilo BiH ali i spasilo obraz međunaronde zajednice


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

13 KOMENTARI

 1. Bosna je bila i ostala a i bice Bosnjacka,vi bosnjacki pravoslavci imate pravo da zivite u njoj kao takvi ali svaki secesionizam cemo sankcionisati ako Bog da

  0

  0
 2. Чуј Босански отпор ? Па чија је Босна да није ваша ? Босна је именица која је заједничка али је првенствено српска, запамтите то. Јер као што сте се одрекли Рашке иако је Пазар град на Рашки тако ћете сутра и Босне да се одрекнете да би замљу назвали по некој страначкој админ области.
  А ми ћемо је и тад звати својим-нашим именом.

  0

  0
  • Znaci zahtjevas da zapamtim da je bosna srpska? I CG? I makedonija? I pola hrvatske? I jos ponesto?

   😆

   Sasvim si van faze civilizacijski milice. Nit znas de si ni kad si… 😆

   0

   0
   • Моргене ево ти податка, са званичног сајта града Тузле : Прва писана реч о Тузли потиче из 950. године. Те је године византијски историчар и цар Константин Порфирогенит у свом делу „О управљању царством“, изричито споменуо Тузлу као град, под римским називом Салинес што значи град соли, са напоменом да се налази у саставу српског кнеза Часлава, који је погинуо у борби са Мађарима.
    Број 950 се и данас налази у грбу Тузле, шта ти није јасно ?

    0

    0
   • Ivan Kapistran, Franjevac, Teolog, u pismu Jula 1455 Kalikstu III kaze : Az Bosnjani su crvstije ljudijeh.Oni zive izmedju rijeka Drine i Bosne. Po vjeroucenju, oni nisu pripadnici crkve Rasana.Bosnjani bi radije mrijeli, neko da umru viru Rasana.

    0

    0
   • Vladimir Corovic u “Istoriji Srpskih zemalja” pise : “Nema dokaza da je bilo pravoslavlja u Bosni prije Turaka”

    0

    0
   • Mihailo Dinic profesor historije na Beogradskom univerzitetu kaze: “Opste je poznata stvar, da do dolaska Turaka, nije bilo pravoslavnih u Bosni”.

    0

    0
   • Ne objavljuju duze komentare nazalost:

    Ukratko: NIGDJE Konstantin Porfirogenit u “De Administrando Imperio” ne spominje Salines vec dva naseljena mjesta u Bossoni u kojima zive “krsteni” – Katera i Desnik. To je oblast Desetiata, plemena koje je pod vodjstvom Batuna podiglo veliki ustanak protiv Rimskog carstva pocetkom hriscanske ere.

    0

    0
   • Ime legendarnog vodje ilirskog plemena Desetijata (Dezitijati – Daesitiates) Batuna (Baton) je danas vrlo rasireno medju Albancima.
    Recimo, poznati albanski novinar Baton Haxhiu!

    0

    0
   • @milice pa granice su se pomjerale, sta ti je to cudno? 🙂 Ako bi svaka drzava imala pretenzije na teritorije koje su u nekom istorijskom trenutku bile pod njenom kontrolom nastao bi haos i opsti rat. 😆

    …bas ste ludi vi velikosrbi… 😆

    0

    0
 3. dejtonski sporazum je potpisan radi primirja ali su neki time protivzaonito hteli da podele bosnu i nastete muslimanima bosnjacima dejtnski sporazum je nezakonit nelegalan i bosna ima svo pravo da bez icijeg pitanja automatski ukine dejtonsi sporazum i ponovo ujedini bosnu amerika evropa niko na svetu nema pravo bosnjacima da se umesa u to jer je bosna i pre doka bila priznata drzava cak i pre stare jugoslavije tako da zahtevamo od izetbegovica da pod hitno objvi datum kada ce se ukinuti svi entiteti i bosna biti ono sto je uvek bila

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.