Fapovci traže ostvke i da MUP „Rezač“ radi i u Fapu

0
18

Fapovci traže ostvke i  da MUP  „Rezač“ radi i u Fapu

Priboj – U više proglasa i saopštenja fapovi radnici i sindikalni predstavnici traže da se Fapu vrati imovina i procesuiraju kriminalne radnje na koje su , kako kažu ukazali 41 krivičnom prijavom.

Njihova saopštenja , u nastavku , prenosimo u celosti:

 

FAP Korporacija a.d.Priboj

Odbor poverenika

JEDINSTVENI SINDIKAT ”FAP SLOGA”

Priboj, dana 31.12.2015. god.

S A O P Š T E NJ E

Sindikat FAP-SLOGA daje podršku borbi Vlade Republike Srbije protiv kriminala i korupcije i u tom smislu podržava pokretanje postupka protiv Slobodana Milosavljevića , bivšeg predsednika Upravnog odbora FAP-a, kao i ukidanje Agencije za privatizaciju. Podsećamo da je za vreme mandata Slobodana Milosavljevića došlo do dogovora o naplati  duga iz Sirije u iznosu od 15 miliona dolara od kojih ni deo nije uplaćen FAP-u. Taj iznos bi bio dovoljan da FAP samostalno obezbedi  veću uposlenost i investiciju u opremu, jasan plan oživljavljavanja i reorganizaciju . Umesto toga pare su nestale,  dugovi povećani i sva priča se posle toga svela na prosjačenje od države. Ističemo da je  u periodu dok je Slobodan Milosavljević predsedavao Upravnim odborom, FAP  na neobjašnjiv način  ostao bez odmarališta ,,Rekreaturs” i da očekujemo od nadležnih institucija da preispitaju ceo slučaj.

Takođe , podsećamo da smo poslali 41 krivičnu prijavu u vreme postojanja Agencije za privatizaciju koje su vezane za otuđivanje imovine FAP-a u iznosima od više milijardi dinara. Od strane nadležnih sudova nam je rečeno da su se sve te krađe desile upravo uz postojanje  odluka Upravnog odbora FAP-a i Agencije za privatizaciju.  Zahtevamo da se sva imovina sa kamatom vrati FAP-u , obezbedi deblokada računa i ponište nezakonske odluke o tzv. “preuzimanju imovine “ i otimanju pogona Preseraj , koje su i nastale usled navodnih dugova FAP-a.

Očekujemo da se akcija MUP-a Srbije pod imenom ,,Rezač” nastavi i u Fap-u  i da svi naši navodi i tvrdnje dobiju epilog pred odgovarajućim državnim institucijama.

Na kraju svim radnicima i građanima opštine Priboj, čestitamo Novu 2016. godinu sa željom da u narednoj godini čuvaju pre svega mentalno zdravlje i prisebnost  i neguju istinske vrednosti u životu.

 

ODBOR JEDINSTVENOG SINDIKATA ,,FAP-SLOGA”

Predsednik, Petar Petrović

FAP Korporacija a.d.Priboj

Odbor poverenika

JEDINSTVENI SINDIKAT ”FAP SLOGA”

Priboj, dana 30.12.2015. god.

S A O P Š T E NJ E

(TEATAR APSURDA)

Sindikat FAP-SLOGA daje podršku borbi Vlade Republike Srbije protiv kriminala i u tom smislu podržava pokretanje postupka protiv Slobodana Milosavljevića , bivšeg predsednika upravnog odbora FAP-a, kao i ukidanje agencije za privatizaciju. Podsećamo da je za vreme mandata Slobodana Milosavljevića došlo do dogovora o naplati ino duga iz Sirije u iznosu od 11 miliona dolara od kojih ni deo nije uplaćen FAP-u. Taj iznos bi bio dovoljan da FAP samostalno obezbedi  veću uposlenost i investiciju u opremu, jasan plan oživljavljavanja i reorganizaciju . Umesto toga pare su nestale,  dugovi povećani i sva priča se posle toga svela na prosjačenje od države.

Takođe , podsećamo da smo poslali 41 krivičnu prijavu u vreme postojanja agencije za privatizaciju koje su vezane za otuđivanje imovine FAP-a u iznosima od više milijardi dinara. Od strane nadležnih sudova nam je rečeno da su se sve te krađe desile sa odobrenjem Upravnog odbora FAP-a i agencije za privatizaciju. Posle nezakonskog ukidanja prava na korišćenje ranijeg imena i pljačke imovine sindikata , Salko Trle je po naređenju tadašnjeg menadžmenta FAP-a povukao sve te tužbe. Očekujemo od nadležnih institucija da ponovo preispitaju sve te slučajeve i vrate imovinu FAP-u sa kamatom , a odgovorne osobe (tadašnji menadžment FAP-a, pomoćnik generalnog direktora za finansije , predsednik sindikata “Nezavisnost”) vezane za otimanje imovine FAP-a i sindikata kazne .U tom smislu će se na budućem sastanku kod premijera Vučića sve te obustavljene tužbe prezentirati ministrima pravde , unutrašnjih poslova i privrede. Očekujemo da se imovina sa kamatom vrati FAP-u , obezbedi deblokada računa i ponište nezakonske odluke o “preuzimanju imovine “ o otimanju Preseraja , koje su i nastale usled dugova FAP-a. Mi tvrdimo da FAP nije dužan već opljačkan sa strane od predstavnika tadašnje države uz pomoć onih koji su upravljali unutar FAP-a.

U vezi sa primedbom menadžmenta oko izraza “opstrukcija i sabotaža proizvodnje” iz poslednjeg saopštenja podsećamo da je radni nalog za izradu 15 vozila 1118 BS /AV za potrebe vojske Srbije trajao više od godinu dana, dok bi ga FAP u vremenu pre 20 godina uradio za jednu smenu , a FAP od pre 10 godina za pola meseca. Radnici FAP-a pod nekadašnjim rukovodstvima bi taj posao uradili vezanih očiju za 10 puta manje vremena. Da li je u pitanju opstrukcija , sabotaža ili frapantna nesposobnost ostavljamo javnosti na procenu.

Sami radnici su na izborima 10. maja. 2013. dali svoju ocenu rada sadašnjeg direktora . Mi , većinski izabrani predstavnici radnika imamo ne samo sposobnost , već i moralnu obavezu da činimo sve što je u našim mogućnostima da spasemo FAP i radna mesta , sve dok nas radnici na slobodnim izborima ne oslobode te obaveze. U tom smislu smo napravili plan oporavka koji se u potpunosti razlikuje od ove improvizacije koju nam nameće sadašnje rukovodstvo. Uvereni smo da sadašnji menadžment na eventualnim izborima , kao i sindikati koji ga podržavaju , ne bi prešli ni cenzus od 5 %, toliko je velika razlika između mišljenja koje imaju o sebi i mišljenja  radnika o njima. Držati na vlasti one , koji ne brinu o imovini, koji ne osvajaju novi proizvod , koje ne podržavaju radnici i koji su oduvek bili na liniji onih protiv kojih se bori vlada Srbije mi ne možemo nazvati drugačije osimTEATAR APSURDA.

ODBOR JEDINSTVENOG SINDIKATA ,,FAP-SLOGA

Predsednik, Petar Petrović

 

 

JEDINSTVENI RADNICI FAPA

ZAHTEVI RADNIKA:

  • Da se isplate 2 zarade na osnovu obećanja premijera Vučića sa sastanka održanog 09.10. 2015. do 31.12.2015.
  • Da se odredi personalna odgovornost za sve slučajeve otuđivanja imovine (krađa) FAP-a kojisu prijavljeni MUP-u , a koje unutrašnji organi FAP-a nisu otkrili, kao preduslov za ozdravljenje FAP-a.
  • Da se zaustavi dalje rasparčavanje FAP-a , kao i otuđivanje imovine, pogona , opreme i objekata bez definisanja statusa radnika koji rade u tim pogonima , do konačnog rešenja statusa FAP-a. Ovo je uslov privatizacije FAP-a sa relevantnim proizvođačem kamiona.
  • Dok se ne reši personalna odgovornost pod tačkom 2 prekinuti sve aktivnosti po usvajanju sistematizacije i povećanja broja bodova rukovodećih kadrova.
  • Ukoliko se ne ispune zahtevi radnika , mi zahtevamo da podnesete neopozivu ostavku sa svojim saradnicima u pisanoj formi , koja će biti dostavljena Nadzornom odboru

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.