Evropa će Srbiji u grijehe upisati i Sandžak

20
12
Jelko Kacin, podpredsjednik Delegacije EU za Jugozapadnu Evropu i izvjestilac za Srbiju

Problem je i situacija u Sandžaku s kojom se Beograd mora hitno suočiti na bolji način, a tu su i propusti prilikom reforme pravosuđa, sloboda medija, opstrukcija rada Agencije za borbu protiv korupcije… – kaže u razgovoru za „Blic nedjelje“ Jelko Kacin, potpredsjednik delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu i izvjestilac za Srbiju.

– Prethodna 2009. je komparativno bila jako uspješna za evropske integracije Srbije, naročito u poređenju sa 2008. kada su zbog političkih neprilika integracije gotovo stale. I ove godine ima napretka. U junu je došlo do odmrzavanja procesa ratifikacije SSP-a, a u septembru do kompromisa sa svih 27 članica EU oko rezolucije UN-a o mišljenju MSP-a o nezavisnosti Kosova. Svi ovi pozitivni pomaci će se svakako naći u izvještaju, ali i propusti kao što su usporeno donošenje zakona u Skupštini, kao i saradnja s Hagom, koja nije okončana. Cijela zemlja je talac jednog čovjeka i politike koja je sasvim odbačena. Zato se strategija pronalaženja haških begunaca mora mijenjati jer već dvije godine nije urodila plodom. Samo ponavljanje da je politička volja jasno stala iza okončanja saradnje i da se bjegunci traže „24 časa dnevno“ jednostavno više nije dovoljno. Također, iako je napravljen značajan napredak u regionalnoj saradnji, ona je još uvek nedovoljno razvijena, a kompleksan proces reforme pravosuđa koji ide u pravom smeru imao je i propuste koji će se naći i u izvještaju Komisije.

Kada će srpska kandidatura biti prosleđena Evropskoj komisiji?

– Savjet ministara je na posljednjem zasijedanju raspravljao o ovom koraku koji bi se mogao desiti u oktobru, ako Srbija bude u narednim nedjeljama odlučna u sprovođenju postignutog dogovora. Komesar File je i smo najavili da će Upitnik biti uskoro proslijeđen Beogradu. Nakon usvajanja zajedničke rezolucije EU i Srbije o mišljenju MSP-a o nezavisnosti Kosova, došlo je do afirmacije jedne pozitivne i partnerske atmosfere zahvaljujući kojoj se Brisel odlučio da dodatno podstakne i ohrabri evropske integracije u Srbiji.

Da li je činjenica da Belgija i Holandija nemaju još formirane vlade prepreka srpskoj kandidaturi?

– To svakako predstavlja tehničku prepreku za ispunjenje nekih koraka koje Savet mora da preduzme. Međutim, kandidatura se prije svega procjenjuje na osnovu performansa zemlje koja teži članstvu u EU i tempom reformi koje vode ispunjavanju kopenhaških kriterijuma. Glavni problem eventualnog odlaganja ne treba tražiti u Hagu ili Briselu. Dodao bih i da Beograd mora da pokuša da ubedi poslanike belgijskog i holandskog parlamenta, jer je na njima da ratifikuju SSP sa Srbijom, a ne na izvršnoj vlasti.

Protivi li se ijedna zemlja članica da se kandidatura “odmrzne”?

– Srbija ne smije zaboraviti na ključni problem zbog koga je tako dugo odlagan početak procesa ratifikacije SSP-a, odnosno na činjenicu da dva preostala optuženika još nisu uhvaćena i isporučena Haškom tribunalu. Upravo iz tog razloga se gotovo godinu dana nije odgovorilo na kandidaturu Srbije. Kompromis oko rezolucije u UN-u je unio novi pozitivni impuls u proces evropskih integracija Srbije, ali on neće poništiti zahtjev da se Mladić i Hadžić nađu pred licem pravde u Hagu. Okončanje saradnje s Hagom mora ostati prioritet Beograda – poručuje Jelko Kacin, potpredsjednik delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu i izvjestilac za Srbiju u razgovoru za „Blic nedjelje“.

Koliko se nakon usaglašavanja rezolucije u okvirima EU promenilo mišljenje o Srbiji?

– Spremnost Beograda na kompromis i odustajanje od nekih tvrdih zahtjeva je više nego dobrodošla. To je pozitivna promjena koja će, nadam se, obilježiti trenutak kada će Beograd krenuti ubrzano da sprovodi reforme i da se približava članstvu u EU. S druge strane, sama rezolucija usvojena u UN-u ne može biti ulaznica Srbije u EU: svi zahtjevi koji su postojali ranije, a tu pre svega mislim na okončanje saradnje s Hagom i konstruktivnu regionalnu politiku, i dalje su jedino relevantni. Kopenhaški kriterijumu su poznati od ’93. godine i sve zemlje koje pristupaju EU ih moraju ispuniti. To, prirodno, važi i za Srbiju. Važni politički gestovi, kao što je bio kompromis oko rezolucije, svakako doprinose stvaranju pozitivnog imidža Srbije. To je bila evropska rezolucija.

Šta bi, po vašoj ocjeni, mogli da budu rezultati budućih pregovora o Kosovu između Beograda i Prištine?

– Pre svega, politička atm­osfera i odnos Beograda i Prištine se moraju fundamentalno promijeniti. Cilj tih pregovora ne smije da bude stabilizacija i normalizacija odnosa, već uspostavljanje iskrenog prijateljskog i partnerskog odnosa dvije strane. Konkretne teme koje moraju figurirati kao prioritet jesu bezbjednosna situacija na terenu i razvoj ekonomije. Upravo u razvoju ekonomije i trgovine se mora tražiti ključ za konačno otvaranje novog poglavlja u historiji srpsko-albanskih odnosa. Sloboda kretanja preko teritorije Srbije također mora biti obezbjeđenja za građane Kosova, kao i stavljanje tačke na incidente koji se i dalje redovno dešavaju na severu Kosova. Samom promjenom stava i poruka koje šalje, Beograd može uneti fundamentalnu promenu u odnos srpske zajednice na Kosovu prema Prištini.

Ukoliko Priština i Beograd ne sjednu za sto ili ne uspjeju da se dogovore, hoće li rešenje doći spolja, odnosno hoće li ga nametnuti Međunarodna zajednica?

– Priština i Beograd moraju sjesti za sto i dogovoriti se. To duguju pre svega ljudima na Kosovu i u Srbiji bez obzira na etničko poreklo koji se teško bore da sebi i svojim porodicama objezbede najosnovnije uslove za život. Taj kompromis i uspostavljanje prijateljskih odnosa ne može postići niko osim lidera iz Prištine i Beograda. Međunarodna zajednica i EU mogu samo da obezbjede okvir dijaloga i neophodnu diplomatsku pomoć, ali ne i da vode dijalog umjesto onih koji snose odgovornost i imaju mandat od svojih birača. Kao što su tragikomične teorije zavjere o raspadu Jugoslavije – za koji je navodno odgovorna međunarodna zajednica i Vatikan – imale za cilj da aboliraju lidere naroda koji su nacionalizmom uništili tu državu, tako i rešenje preostalih problema neće doći iz inostranstva. Odgovornost i zrelost moraju da pokažu lokalni lideri.

Ulaže li Srbija dovoljno u borbu protiv korupcije?

– Učinjeni su značajni pomaci u poređenju s ranijim periodom. Borbu protiv korupcije ne treba posmatrati kroz prizmu izolovanih akcija hapšenja i privođenja srednjerangiranih funkcionera, već je treba ocjenjivati na osnovu napora za uspostavljanje vladavine prava. Nezavisni i stručni pravosudni sistem je neophodan institucionalni instrument za uspješno suočavanje s ovim teškim problemom. Potrebno je još mnogo toga uraditi, i ja se nadam da će napori ministarke Malović na reformi pravosuđa biti unaprijeđeni i da će uskoro uroditi plodom.

Šta je, po vašem mišljenju, Srbija tokom prethodne godine mogla da uradi bolje nego što je uradila?

– Nedavno sam istakao u obraćanju na jednom skupu u EP da Srbija često sama sebi predstavlja najveću prepreku. To je u isto vrijeme i frustrirajuće za građane vaše zemlje, ali predstavlja i potencijalnu prednost: u trenutku kada se donesu neke hrabre političke odluke, sva energija koja se trenutno troši na neadekvatan način ili se usmjerava na pogrešne ciljeve biće oslobođena za sprovođenje reformi i modernizaciju zemlje. Lično mislim da je teško razumljivo da 15 godina nakon genocida u Srebrenici i više od dvije godine nakon stupanja na dužnost Vlade Mirka Cvetkovića, Ratko Mladić još uvijek nije lociran i prebačen u Hag. Također, pristup regionalnim problemima i odnos prema Kosovu često imaju prizvuk ideja koje su jasno odbačene na posljednjim parlamentarnim izborima maja 2008. Dodao bih i da je odnos vladajuće koalicije i opozicionih snaga daleko ispod nivoa jedne razvijene parlamentarne demokratije. Obe strane snose odgovornost za ovu situaciju

Izvor: Blic.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

20 KOMENTARI

 1. o djeticu,pseto carnogorsko,nijedan komen sandzacki vam nece ostati u to popisanu crnu goru!pusili stega vi nama vise puta,pa jos jednom za sledecih 500 godina,samo sada zajedno sa vasim drugim okom-razrookom!

 2. samo za Tika koji kaze da ima svoje ja.
  CITAJ! “Uoči usaglašavanja stavova sa Briselom po pitanju Kosova, otvoren je i problem Sandžaka. Najpre izborima za Nacionalne savete manjina, čiji će se uslovi, prema rečima Jelka Kacina, naći među zamerkama Evropske komisije.

  “Srbija je ona zemlja koja je po Zakonu o manjinama formirala manjinske zajednice. U svim koje su konstituirane bila je dovoljna obična većina, samo za muslimansku se traži dvotrećinska većina i tu Srbija svakako ima velikih poteškoća da ubedi Evropsku uniju da je pravna država, i da se ona poštuje na jednak način u svim predelima Srbije”, objašnjava Kacin.”

  I ti pored ove ocite istine kazes da imas svoje ja,ali to tvoje ja je slepo a vala to ti je ja bez mozga i bolje da ga nemas.
  INTERESUJEME STA LI CE OVE BOSNJACKE BAGRE SADA RECI.NISU CULE,NEZNAJU ZA TO.NE TICE IH SE KACIN I KO STA IM JOS MOZE PASTI NAPAMET.JEDNOM FUKARA VAZDA FUKARA.

 3. ja stvarno se pitam koju ce politiku vodit suljko i rasko kada INsaLLah ako bogda dobijemo autonomiju ja mislim o bikinim hadzimakuljama vidim da vodi brigu o starcima pravi him staracki dom dako ga glasaju a on valda je zaboravijo da mi nase dedove i nana ne saljem u staracki dom nego hi gledamo ko malo vode na dlanu.vero vatno za njega i sulka i negovu ekipu is beogradskogpasaluka nece imat kuda da idu. cudo nema sojica da komentarise i ono srpsko kopilje pod one zalosne Ahmedije,sto je nosi na glavu is beograda da odbrane vladu i nihove srbske interese,….STA radi nas GLAVNI muftija MUAMER ef ZUKORLIC ti hi dopravi kako istina boli

 4. naravno da ce ih upisati ali neverujem da ce ih zbog toga usporiti na putu ka evropskim intergarcijama, jer su u celom svetu muslimani nepopularni. vecim delom smo sami krivi sto imaju takvo misljenje o nama. samo pogledajte situaciju u novi pazar, kad sami sebe unistavamo i podkradamo onda sta trebaju drugi o nama da misle….. treba svi mi da se ujedinimo a ne da se svadjamo zbog rasima, sulja i muftije jer im mi dajemo te glasove a ne oni nama. oni samo ako mogu nesto od nas da uzmu.

  • A sta to zamiras Kacinu,jel to sto se pitanje Sandzaka naslo u Evropi a tvoji nalogodavci bi hteli da pitanje Sandzaka bude pod tepih?Deklarises se kao Pazarac ko da si uso u neki sajt Obale Slonovace pa je bitno da se zna odakle si,no lako je prepoznat Srbina nije sramota da se izjasnis!!

   • HA, HA , HA EVO DUŠEBRIŽNIKA SLOVENACA ZA MUSLIMANE U SRBIJI, PA MUSLIMANI IMAJU MNOGO MNOGO VEČA PRAVA NEGO U SLOVENIJI. IMAJU DŽAMIJE, ŠKOLE, FAKULTETE, STRANKE… RECI TE MI ŠTA TO NEMAJU A ŠTO BI IM DALA NEKA EVROPSKA DRŽAVA KAO NEMAČKA, FRANCUSKA, ITD..

  • Pa moro ga je neđe kupit, bolje kod tebe tupog nego kod vlaha kaljavog. Čini mi se da su se Kaćinu sviđele mantije, čevapi… E moj dr. Ugljaninu šta si doživeo da mantije i čevapi rade za Sandžačku autonomiju a vi dr. …

 5. NEGO STA NEGO SVE UPISAT.SVE SE ZNA STA SE RADI OSIM NASIH HAJVANA KOJI SE PRAVE NAIVNI I CORAVI.SINOC U RADIO MOSTU SAMIR TANDIR JE ODRZAO LEKCIJU MEHICI OMEROVICU O SVIM OVIM DESAVANJIMA.OMEROVIC JE SAMO POKAZAO NEZNANJE O SANDZAKU KOJEG UOPSTE NE INTERESUJE OSIM NASIM GLASOVA.RASKE PO SRBIJI OTVARA NEKAKVE ODBORE NEKAKVE SOCIJALDEMOKRATIJE ALI NECE DA OTVORI ISPOSTAVU ISTE TE SOCIJALDEMOKRATIJE U SANDZAKU.IMA ON U SANDZCKIM GRADOVIMA SDP KOJA NIGDE NE POMINJE SOCIJALU.HE HE KOJE JE TO PSETO.TESKO JE BILO MUFTIJI DONETI ISPRAVNU ODLUKU POSLE ONOG STO JE SULJO URADIO A OVAJ ISPO JOS I VECE ZLO OD PRVOG ZLOCE.KACIN SVE OVO POSMATRA.DOBRA VAKTA ZA DEBELO OBRAZE.

 6. Mislis onaj Esko Dzudzevic tutinski Westervele hoce nove izbore,hoce,ali ga preso Kacin.
  Zaboravili momci da ima jos neko iznad Tadica Ciplica i tih govana koji su godinama zalivali i negovali Dzudzevica Ugljanina Ljajica i takve.

 7. Ha p….., sta ce te sad kazat, Prasim pre neki dan rece da muftija ubira poene, laze, nije ni poslo pismo, a sta sad velis Rastko, oglasi se Meo Omerovicu, a gde je onaj glavni p…. Esko Dz. hoces ponovo izbore, malo morgen, pa se bunite, stvarno ste IZDAJNICI, bednici, prodani, fukare , licjemeri …………………………………, sta sad kaze Ciplic, ko ce u zatvor, da ime drzave on bi iso u zatvor. Pre toga ce morat svi zajedno na paradu ponosa, Ciplic, Prasim, Sruljo, Meho, Esko gej i ostali

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.