Evo kako da jednim pogledom na TABLICU VOZILA znate ko je za volanom

0
457

IMG 0079

Diplomatske, probne, privremene, policijske, obične… različite registarske tablice primjenjuju se za različita vozila, a u Srbiji se koristi skoro 20 vrsta od kojih svaka ima svoju namjenu.

Tablice za motorna vozila

Registracije koje najčešće viđamo na srpskim putevima, zapravo su one “obične”, koje se koriste za automobile.

Bele su boje, oivičene crnom linijom. Sa lijeve strane, na plavoj podlozi, bijelim slovima je ispisana međunarodna oznaka Republike Srbije (SRB), crnim slovima ispisana oznaka registarskog područja (BG, NS, NI…), a crnim ciframa i slovima, razmaknuti znakom “-“, ispisan je registarski broj vozila.

U ovu kategoriju spadaju i tablice koje se mogu vidjeti na velikim kamionima ili mašinama, odnosno na onim vozilima koja ne ispunjavaju propisane dimenzije (dužine, širine i visinu), kao i čija je najveća dozvoljena masa veća od 40 tona. One su jarko crvene boje i na njima je bijelim slovima ispisana oznaka registarskog područja, a bijelim brojevima registarski broj.

Registarstracija vozila sastoji se od cifara od 0 do 9 i kombinacije slova latiničnog pisma uz slova “X”, “Y” i “W”.

Tablice za motore razlikuje se od onih za automobile po obliku i rasporedu slova i brojeva. Na ovim tablicama je slovna oznaka za registarsko područje kojem vozilo pripada ispisano iznad slova i cifara registarskog broja.

Takođe se primenjuju i tablice za priključna vozila kao što su različite prikolice. One su po obliku, boji, dimenzijama i oznakama, iste kao one za automobile i kamione, a jedina razlika je što se oznaka registarskog područja nalazi na kraju.

Stranci i diplomate

Najviše različitih tablica izdaje se za različita vozila koja koriste stranci u Srbiji, bilo da su u pitanju diplomate ili samo strana lica na privremenom boravku.

Tablice za vozila diplomatskih i konzularnih predstavništava, misija stranih država i predstavništava međunarodnih organizacija u Srbiji, stranih predstavništva, kao i privatna vozila zaposlenih lica u stranim predstavništvima, stranih dopisništava se sve međusobno razlikuju.

Osim registarskog broja, oznake SRB i oznake mesta registarskog područja, imaju i brojčanu oznaku zemlje iz koje je predstavništvo registrovano u našoj zemlji, slovnu oznaku koja označavaju delatnost predstavništva, odnosno statusa lica u tim predstavništvima i godinu za koju važi registracija.

Slovo na tablici otkriva djelatnost lica

U zavisnosti od slova koje se nalazi između cifara na tablici, razlikuje se i delatnost koju obavlja lice ili predstavništvo.

Ukoliko se na tablici nalazi slovo “A”, u pitanju je vozilo u vlasništvu diplomatskih i konzularnih predstavništava, misija stranih država i predstavništava međunarodnih organizacija u Republici Srbiji i njihovog osoblja koje ima diplomatski status.

Slovo “M” rezervisano je za privatna vozila čiji su vlasnici stranci zaposleni u diplomatskim i konzularnim predstavništvima, a nemaju diplomatski status.

“P” se nalazi na vozilima u vlasništvu stranih kulturnih predstavništava i stranih dopisništava, a “E” za vozila u vlasništvu stranih trgovinskih saobraćajnih i drugih predstavništava i stranaca stalnih službenika u tim predstavništvim.

Vozilima koja koriste lica sa diplomatskim statusam, kao i vozilima stranih predstavništava izdaje si i dodatna registarska tablica, elipsastog oblika.

Stranci koji su u Srbiji zbog školavanja, specijalizacije…

Takođe se po tablicama mogu prepoznati i vozila koja pripadaju strancima kojima je, radi školovanja, specijalizacije, naučnog istraživanja, zapošljavanja ili obavljanja profesionalne delatnosti, pružanja utočišta ili priznanja statusa izbeglice, izdato odobrenje za privremeni boravak duži od šest meseci ili za stalno nastanjenje u Republici Srbiji sadrži. Od običnih tablica za automobile razlikuju se po tome što na kraju umesto kombinacije slova imaju ispisano “OO”.

Kao i za automobile, i motocikli diplomatskih predstavništava se razlikuju od onih koje koriste državljani Srbije. Razlukuju se po boji, i mogu biti crne sa žutim oznakama, ili žute sa crnim oznakama, i izdaju se svake godine.

Tablice za organe unutrašnjih poslova

Policijske tablice izdvajaju se po boji. One su plave, oivičene belom linijom, oznake su bele boje, a ćiriličnim pismom je imaju upisanu oznaku “P”, koje se kod priključnih vozila nalazi na kraju.

Privremene i probne tablice

Pojedina vozila mogu da imaju i tablice koje se izdaju privremeno, koje se razlikuju po tome što na kraju imaju slovnu oznaku “RP” (registrovano privremeno) koja je ispisana vertikalno u žutom polju i oznaku godine u kojoj ističe rok važenja registracije.

Takođe se razlikuju i privremene tablice za vozila koja se odvoze iz Republike Srbije posle završenog boravka stranog državljanina u našoj zemlji, kao i za vozila kupljena u Republici Srbiji koja će se registrovati u drugoj zemlji. Izdvaja ih oznaka “RPE”, utisnuta na početku tablice.

Za novoproizvedena i prepravljena vozila kojima se u saobraćaju vrši probna vožnja koriste se takozvane probne tablice koje služe za privremeno označavanje tih vozila u saobraćaju na putevima. Iznad registarskog broja na njima je ćirilicom ispisano “PROBA”.

Tablice za taksiste

Vozila kojima se obavljaju usluge taksi prevoza moraju imati posebne tablice, koje se od onih običnih, za motorna vozila, razlikuju po oznaci “TX” nakon registarskog broja.

Izvor: Blic


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.