Evidentno nepoštovanje procedura tokom konkursa Grada Novog Pazara za NVO

0
36

Lokalni antirkorupcijski forum (LAF) Novog Pazara ocijenio je da je prilikom sprovođenja konkursa Grada Novog Pazara za sufinansiranje projekata udruženja građana za 2019. godinu bilo “evidentnog nepoštovanja procedura”.

To nezavisno tijelo je takvu ocjenu donijelo jednoglasno na posljednjoj sjednici, a nakon razmatranja odgovora Gradskog vijeća Novog Pazara na upućene primedbe o nepravilnostima uočenim u sprovođenju konkursa, na koje su ukazala dva udruženja građana.

Međutim, LAF je saopštio da je, u nemogućnosti da se konkurs poništi, Gradskom vijeću preporučio niz mera kako bi budući konkursi bili sprovedeni transparentnije i efikasnije.

Među preporukama su i izmene Pravilnika o načinu, kriterijumima i postupku dodele sredstava iz budžeta grada Novog Pazara za projekte udruženja građana, a u smislu promene rokova i drugih odredaba, kao i angažovanje većeg broja stručnih kadrova tokom sprovođenja konkursa.

“Neophodno je i izabrati novu Komisiju za ocjenjivanje projekata prije raspisivanja narednog konkursa, a u čiji rad će biti uključen i pratiti član LAF-a tako što će imati pravo da podnosi prijedloge i iznosi komentare na rad Komisije, bez prava odlučivanja”, saopštilo je to tijelo.

Lokalni antikorupcijski forum predložio je Gradskom vijeću i da ubuduće raspisuje više posebnih konkursa za dodjelu sredstava nevladinim organizacijama, a na osnovu cilja njihovih projekata, odnosno, njihove djelatnosti.

“Nadamo se da će Gradsko vijeće razmotriti i usvojiti predložene preporuke kako bi se unapredila transparentnost postupka, smanjila mogućnost nepoštovanja propisane procedure, ali i omogućilo povećanje broja udruženja građana uključenih u cio proces”, navodi se u saopćenju.

Na konkursu Novog Pazara za finansiranje projekata udruženja građana u 2019. godini dodeljeno je pet miliona dinara, a iz gradske kase podržani su projekti 27 nevladinih organizacija.

Izvor: Radiostoplus.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.