EU protiv gradnje crkve nad Potočarima

0
5

BIH – Predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini zatražili su da se obustavi gradnja pravoslavne crkve na Budaku u Opštini Srebrenica.

Opština je ranije zabranila nastavak radova, ali je Ministarstvo prostornog uređenja bh. entiteta Republika Srpska tu odluku poništilo.

Srebrenički Bošnjaci smatraju provokacijom gradnju pravoslavne crkve u neposrednoj blizini lokacija na kojima su pronađene dvije masovne grobnice s posmrtnim ostacima Bošnjaka ubijenih u srebreničkom genocidu u julu 1995. godine.

Kažu kako postoje saznanja da se u neposrednoj blizini lokacije na kojoj se gradi crkva, na brdu iznad Memorijalnog centra Potočari, nalazi još jedna masovna grobnica.

Iz ureda Visokog predstavnika, Američke ambasade kao i Evropske unije, izrazili su zabrinutost nastavkom gradnje pravoslavne crkve.

Pozivaju na obustavu radova i pregovore o pronalaženju nove lokacije.

“Delegacija Evropske unije i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH je veoma zabrinuta zbog izvještaja o ponovnom početku radova na izgradnji pravoslavne crkve u Budaku/Dugom Polju”, navodi se u saopćenju.

Duraković: Institucionalna represija

“Evropska unija smatra da je sloboda ispovijedanja vjere jedna od njenih osnovnih vrijednosti. Zajednice trebaju moći da praktikuju svoju vjeru bez ometanja. Jednako tako, Evropska unija je snažno opredijeljena ka promovisanju pomirenja i međusobnog poštovanja zajednica u Bosni i Hercegovini.

Iz tih razloga, i zbog veoma osjetljive lokacije ove crkve, Delegacija Evropske unije i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH poziva Srpsku pravoslavnu crkvu da obustavi bilo kakve građevinske radove i zajedno sa Opštinom Srebrenica pronađe lokaciju koja bi mogla biti prihvatljiva svim zajednicama, porodicama žrtava genocida počinjenog u Srebrenici, kao i vjernicima različitih vjeroispovijesti.”

Načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković rekao je da je zabrinut za sigurnost života ljudi u Srebrenici nakon odluke Ministarstva prostornog uređenja RS-a o nastavku radova na izgradnji crkve.

“Upozorio sam u obrazloženju odbijanja građevinske dozvole da postoji politički problem zbog iskazivanja negodovanja Bošnjaka koji žive na području Budaka da je ta crkva najbliža Memorijalnom centru i mrtvim ljudima, a najudaljenija onima koji u nju treba da dolaze”, rekao je Duraković.

“Nažalost, ovo je znak jedne institucionalne represije, nije samo riječ o crkvi na Budaku, nego je riječ o nizu odluka koji smo mi donijeli u proteklom periodu počevši od Gubera Banje, izdavanjem građevinskih dozvola koje je Ministarstvo poništilo, zatim Odluke o poništenju 1.721 nelegalan upis u matičnu knjigu državljana koje Ministarstvo za lokalnu upravu i samoupravu poništilo. Ovo je jedna poruka te represije da Bošnjak može biti načelnik, a ne može biti politički faktor”, kazao je on, a prenosi Fena.

Duraković je rekao da nije spreman organizirati komemoraciju 11. jula ako crkva bude izgrađena, te pozvao ministricu Srebrenku Golić da ove godine ona bude predsjednica Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula i drugih obilježavanja, te preuzme odgovornost za posljedice koje mogu uslijediti.

“Mi smo pokrenuli upravni spor kod suda u Bijeljini koji također nije sud, nego jedna politička institucija koja pristrasno radi. U startu su nas odbili ne samo za to pitanje nego za mnoga pitanja. Tu nije riječ o jednom ministru već o sistemu koji perfidno provodi neke zacrtane političke ideje i dok postojimo mi ovdje, one neće biti realizirane na taj način kako oni zamišljaju. Neće nas uplašiti i otjerati”, rekao je Duraković.

(balkans.aljazeera)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.