EU pozvala političko vodstvo

0
3

BiH –  Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a pozvali su u ponedjeljak političke vođe u Bosni i Hercegovini da hitno formiraju vladu na državnom nivou.

“Vijeće je pozvalo političko vodstvo Bosne i Hercegovine da hitno formira kroz inkluzivni proces vladu na državnom nivou i da provede hitne i potrebne reforme kako bi napravila kvalitativni pomak naprijed na putu prema EU-u. Vijeće je primilo na znanje razgovore političkih čelnika i potiče ih da brzo donesu konkretne rezultate”, kaže se u zaključcima koje su prihvatili ministri vanjskih poslova 27 zemalja članica na sastanku u Luksemburgu.

Vlast u BiH nije uspostavljena više od godinu dana od održanih izbora. Glavni problem je oko toga kako popuniti hrvatske pozicije u Vijeću ministara. Dva HDZ-a (HDZ BiH i HDZ 1990.), koje su dobile najveći broj hrvatskih glasova traže da njima pripadaju sva ministarska mjesta predviđena za hrvatske predstavnike, što im osporava SDP BiH, tvrdeći da su Hrvati glasovali i za njih te da imaju pravo na dio hrvatske kvote.

Na nivou Federacije BiH formirana je vlast bez većinskih hrvatskih stranaka, što dva HDZ-a osporavaju jer su prekršene odredbe o izboru vlade.

Vijeće EU-a pozdravilo je dolazak Petera Sorensena u BiH kao posebnog predstavnika EU-a i šefa Izaslanstva EU-a u BiH.

U zaključcima se, također spominje smanjenje i izmještanje izvan Bosne i Hercegovine Ureda visokog predstavnika.

“Što se tiče sveukupne strategije EU-a prema Bosni i Hercegovini, Vijeće očekuje razgovore s međunarodnom zajednicom o rekonfiguraciji međunarodne prisutnosti , uključujući smanjenje i moguće izmještanje Ureda visokog predstavnika”, navodo se u saopćenju.

Izvor: Bošnjaci.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.