EU ambasadori u posjeti BNV-u

0
12

Sjeverni Sandžak – Ambasador OEBS-a u Srbiji Dimitrios Kipreos, zamjenik šefa delegacije Evropske unije u Srbiji Adriano Martins i Ambasador Švajcarske Ervin Hofer, sa svojim brojnim saradnicima posjetili su Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru (IUNP) gdje ih je primio rektor Univerziteta prof. dr. Mevlud Dudić.Ambasadori, borave u dvodnevnoj posjeti Novom Pazaru gdje će obići lokalnu upravu i druge organizacije i institucije, a poseban akcenat njihove posjete je na visokom obrazovanju i pravima manjina, u ovom slučaju pravima Bošnjaka.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Dimitreos Kipreos izjavio je tokom posjete Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru da je kvalitetno obrazovanje manjina jedan od prioriteta OEBS-a.

” OEBS je jako zainteresovan za visoko obrazovanje manjina. Želimo sve najbolje za sam razvoj studenata ovog univerziteta, a radit ćemo zajedno da otkrijemo, pronađemo i riješimo sve probleme sa kojima se ovi studenti i ovaj univerzitet suočavaju”, rekao je Kipreos.

Glavni problem je taj što Internacionalni univerzitet nije reakreditovan zbog političkih odluka u Beogradu jer je predsjednik  Internacionalnog univerziteta glavni muftija Muamer ef. Zukorlić, a Univerzitet je u svojinskom smimilu vakuf (zadužbina).

Rektor Internacionalnog univerziteta Mevlud Dudić rekao je da je obnavljanje akreditacije jedan od osnovnih problema te visokoobrazovne ustanove.

“Dobili smo čvrsta uvjeravanja da će naši današnji gosti pratiti razvoj univerziteta i pomoći nam u rešvanju problema. Već dve godine čekamo od akreditacione komisije, koja je političko a ne stručno tijelo, da bude završen postupak reakreditacije univerziteta. To je još jedna u nizu nepravilnosti i atak na nas Bošnjake sa čime sam upoznao naše goste. Također sam ih upoznao o obespravljenosti Bošnjaka kroz 5 stvari pored Univerziteta, to je jedinstvena Islamska zajednica, nesmetan rad Bošnjačkog nacionalnog vijeća, vraćanje vjeroučitelja na posao, vraćanje oduzete imovine islamskoj zajednici”,rekao je Dudić.

Ambasador Švajcarske Hofer je rekao da su Novi Pazar i taj region jedan od prioriteta Vlade Švajcarske.

“Mi smo danas ovdje da bismo pokazali našu podršku studentima ovog univerziteta. Obrazovanje je osnova ne samo ovog regiona, nego i zemlje u cjelini. Švajcarska Vlada je u ovom regionu u saradnji sa Evropskom unijom zastupljena i kroz program „Progres“ koji je usmjeren na jačanje kapaciteta opština i građana koji žive u njima.”, rekao je Hofer.

Zamenik šefa delegacije Evropske unije Adriano Martins je izrazi zadovoljstvo što je u posjeti univerzitetu i naglasio da Evropska unija poklanja veliku pažnju obrazovanju manjina i njihovim pravima i izrazio je zadovoljstvo infrastrukturom i uslovima koje IUNP posjeduje.

„Srbija je podnela kandidaturu za članstvo u EU, i mi radimo jedan dokument koji će ocijeniti sve odgovore iz upitnika na koje Srbija treba da odgovori. Na osnovu tog dokumenta Evropska unija će dati svoje mišljenje o kandidaturi srbije. Ova posjeta je također u cilju same ocjene spremnosti Srbije po pitanju ljudskih i manjinskih prava“ – rekao je Martins.

Izvor: Bnv.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.