Etika i estetika su kultura življenja muslimana

0
23
Mersada Nuraddina Agović

Rođena je 1970. godine  u Skoplju, gdje je završila osnovnu školu. Srednju školu, smjer Pomoćni istraživač u biologiji završila je u Rožajama. Također je završila Behram-begovu medresu u Tuzli. Nakon toga je završila Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, a sada je na doktorskim studijama na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, odsjek Islamistika.

Mersada radi kao profesor vjeronauke u srednjoj Medicinskoj školi u Tuzli, piše naučno-istraživačke radove i ono po čemu je možda najpoznatija jeste da se bavi kaligrafijom. Imala je sedam samostalnih izložbi kaligrafskih radova (Makedonija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora…) i tri kolektivne. Mersada svoje znanje i talenat želi da podijeli sa drugima, pa u časopisu „Bosanska Sumeja“ vodi rubriku „Škola kaligrafije“.

Uvaženu Mersadu sam prije izvjesnog vremena upoznala, gdje smo razgovarale o njenom veoma zanimljivim životu.

Glas islama: Obzirom na Vaše srednjoškolsko obrazovanje, otkud to da se bavite kaligrafijom?

Nuruddina: Bismillahir rahmanir rahim. Hvala Allahu Gospodaru svjetova i neka je salavat i selam na Njegovog Poslanika Muhammeda s.a.v.s., njegovu časnu porodicu i ashabe… Još u osnovnoj školi se javljalo interesovanje za crtanjem, sa predmetom likovna umjetnost. Kasnije, u Medresi sam imala predmet kaligrafija, gdje sam takođe učila poteze kaligrafskog crtanja, da bi me stručno podučio hadži hafiz Abdullah-ef. Budimlija. Nakon što sam kod njega učila, prva izložba koju sam imala bila je 2001. godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja, kulture i sporta u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Tuzli. Nakon toga dobila sam poziv od makedonskog reisu-uleme i tamo sam odnijela 30 levhi na izložbu.

Glas islama: Koju vrstu pisama koristite u crtanju kaligrafija?

Nuruddina: Sulus (slobodni rukopis) i Kufi (geometerijski oblici, crta se pomoću lenjira).

Glas islama: Da li je to talenat, ili se učenjem i vježbama može naučiti?

Nuruddina: Za samo crtanje kaligrafije nije potreban neki poseban talentat, već se to vremenom može naučiti, ali kada je u pitanju kombinovanje sa slikom, onda je za to potreban talenat, opet uz vežbanje i praksu.

Glas islama: Koliko je vremena potrebno da se savlada kaligrafsko umjeće?

Nuruddina: Mislim da je to stvar individue. Što se lično mene tiče, bilo mi je potrebno do godinu dana da ovladam tim kaligrafskim tehnikama. Međutim, to je pitanje želje da se što prije nauči, kao i ljubav prema crtanju.

Glas islama: Za koliko vremena možete da uradite jednu levhu?

Nuruddina: Nekada mi je trebalo dosta vremena, jer sam stalno ispravljala, prepravljala i činilo mi se da uvijek nešto fali da bi bila gotova. Međutim, danas mi je za to mnogo manje vremena potrebno.

Glas islama: Koji se motivi nalaze na Vašim slikama?

Nuruddina: Kada radim levhu, to su isključivo ajeti Kur’ana Časnog. Ne hadisi, niti bilo kakve druge izreke. Prije sam radila kombinaciju slike i levhe, ali sam se ipak opredijelila da to bude ili samo levha ili samo slika.

Glas islama: Na doktorskim studijama ste. Koliko ste zadovoljni Internacionalnim univerzitetom? Koja je tema Vaše disertacije?

Nuruddina: Reći da sam zadovoljna je doista malo, jer sam prezadovoljna programom, profesorima i gostoprimstvom Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru. Budući da dolazim iz Tuzle, oni su tu da odagnaju umor od mene i pomognu mi oko svega što je potrebno. Tema moje doktorske disertacije glasi: „Etika i estetika u kulturi življenja muslimana.“

Glas islama: Spomenuli smo i naučno-istraživačke radove. Koje teme su u pitanju?

Nuruddina: Evo nekih od tih radova:

Prava udovica i jetima u islamu.

Lijepa riječ u hadisima Allahovog Poslanika s.a.v.s.

Uticaj umjetnosti na razvijanje osjećaja za lijepo.

Arhitektura bošnjačkih nišana u Bosni i Hercegovini i Sandžaku.

Glas islama: Kako ste postali pčelar?

Nuruddina: Kad sam se udala moj muž je već imao dvije košnice pčela. Ja sam uz njega, malo-pomalo, učila, više pomažući mu. Danas imamo preko pedeset košnica (društava) i oboje smo članovi Udruženja pčelara. I dijete smo u ovu aktivnost uključili.

Glas islama: Imate svestran angažman. Koje Vam je od Vaših zanimanja najdraže?

Nuruddina: Najdraže zanimanje mi je vjeroučiteljica!

Glas islama: Allah dž.š. Vam je dao mnoge blagodati.

Nuruddina: Allah dž.š. kaže u suri En-Nahl, ajet 18: ,,Ako biste vi Allahove blagodati brojali, ne biste ih mogli nabrojati!“ Allahove blagodati ponekad mogu da budu date i radi iskušenja. I kada smo u blagodatima ne smijemo se opuštati. Allahu dž.š. treba zahvaljivati na svemu, jer ako budemo zahvalni Allah će nam još više dati! Svako ima svoju šansu da iskoristi svoje vrijeme kako hoće! Neko će ga koristiti u dangubi, neko u griješenju, a neko u aktivnom vjerskom ili društveno korisnom radu! Ali treba imati u vidu da ti je dat samo jedan život. Nećeš se moći vratiti sa Ahireta da se popraviš! Zato često kažem i drugima i sebi: Iskoristi svoje vrijeme prije nego što bude kasno!

Izvor: Glas-Islama.info


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.