Ervinu Ćatoviću “Zlatna paleta”

0
163

Akademski slikar iz Novog Pazara i profesor na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru(DUNP),  na Proljećnoj izložbi 2019. u Beogradu, dobitnik je nagrade za slikarstvo “Zlatna paleta”.

Sinoć je u Umjetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ u Beogradu otvorena Proljećna izložba koja se održava u znaku dva jubileja: devedeset godina od otvaranja prve Proljećne iložbe (1929) i sto godina Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS), (1919).

Uoči otvaranja izložbe zasjedao je žiri i proglasio laureate.  Zlatnu paletu (nagrada za slikarstvo) dobio je Ervin Ćatović, Zlatno dleto (nagrada za sklupturu) Vukašin Milović, Zlatnu iglu (nagrada za grafiku) Lidija Atanasijević i nagrada za proširene medije pripala je Radomiru Kneževiću

U užem izboru za nagrade su bili i: Branko Raković, Jovčić Olđa Snežana, Zoran Graovac, Slavko Živanović, Mihailo Stošović, Nenad Zeljić i David Mlađović, a nagrade su dobili:

U obrazloženju žirija se navodi da je zajednički imenitelj za sve laureate da su u pitanju stvaraoci koji su već decenijama prepoznati i valorizovani na našoj i međunarodnoj umjetničkoj sceni.

Djelo Ervina Ćatovića nagrađeno Zlatnom paletom

“Ervin Ćatović polazi od ličnog, intimnog i snažnog unutrašnjeg impulsa koji poetsko oubličenje dobija u fragmentima prirode. Snažan, ekspresivan i nadasve ličan stil idiomi su koji prate ovog umetnika od njegovih početaka do danas. Jasno i čitljivo, potezom i bojom on uvodi gledaoca u atmosferu slike”, stoji u obrazloženju žirija.

Rad Vukašina Milovića

Kako je navela Olivera Vukotić,Viši kustos – historičar umjetnosti rad Vukašina Milovića u metalu je u ovim djelima pročišćen, apstraktan i minimalistički ali zrači isto kao i njegovi raniji radovi u kojima je polazio od relnih formi. Ovi reljefi-crteži sa naizgled slučajnim intervencijama na ploči snažno pulsiraju energijom i likovnošću.

Kolorit Lidije Atanasijević

Već ostvareni grafičar, prepoznatljiva u tehnici duboke štampe, kao i specifičnim svedenim koloritom Lidija Atanasijević je dugi niz godina prisutna na domaćoj umjetničkoj sceni. Dosljedna u svom likovnom pristupu u naletima se pojavljuje na domaćim izložbama. Svoju poetiku i likovnost okreće ka intimnom svijetu, posmatra detalje ljudskog tijela postavljajući ih u zanimljive kadrove prepune tajanstvenog, specifičnog promišljanja i uspomena.

“Prošireni medij” Radomira Kneževića 

Već duži niz godina Radomir Knežević stvara u prostoru konstrukcije od osetljivog materijala (vrbovih grana) koje na izgled krhke, poput samo njemu znanih anatomskih sklopova superiorno egzistiraju izazivajući kod posmatrača veliku enigmu.

Ervin Ćatović je osnovne i magistarste studije završio na Fakultetu likovne umjetnosti u Prištini, zvanje docenta je stekao 1997. godine, a od 2009. je rodovni profesor. Kolektivno je izlagao na oko 160 izložbi širom zemlje. U svijetu su San Martino di Lupari – Galerija Martino, Sarajevo, Galerija Roman Petrović, Zagreb, Galerija – Eksperta – poslovno sveučilište, Trondhaim, galery- Norway,Berlin, Prima center – Galery – Weding neka od mjesta gdje držao izložbe. Dobitnik je više nagrada za slikarstvo.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.