12. Mart 2018

Piše: Abdullah Nasup

U koordinaciji sa jedinicama Slobodne sirijske vojske, turska vojska započela je 20. januara ove godine operaciju Maslinova grana s ciljem zauzimanja područja Afrin kojeg pod svojom kontrolom drže kurdske separatističke snage YPG.

Turske snage i njihovi saveznici sada kontroliraju oko polovine područja Afrin i sve su bliže istoimenom gradu. Turski predsjednik jučer je na kongresu AK partije u pokrajini Mersin najavio nastavak operacija u Siriji i nakon zauzimanja Afrina, poručivši: “Nakon Afrina, okrenut ćemo se ka Minbedžu, Ajnul-Arabu/Kobaniju, Tel Ebjedu, Kamišliju (gradovi duž sirijsko-turske granice koji se nalaze pod kontrolom kurdskih jedinica YPG-a), i očistit ćemo ih od terorista.”

Na istom skupu Erdogan je pohvalio učesnike operacije Maslinova grana za pridržavanje visokih moralnih načela koja su uzrokovala da operacija traje duži period, ali je zato izbjegnuto stradanje civila i razaranje civilnih objekata. “Da smo se odrekli naših moralnih načela, kao što su učinili teroristi i neke zemlje”, kazao je Erdogan, “mogli smo zauzeti Afrin u roku od tri dana.”

I dok su Sjedinjene Države obavijestile svoje kurdske saveznike da ih područje Afrina ne zanima, dotle su im obećali da će ih braniti na područjima istočno od Eufrata. Ankara još uvijek pregovara sa Washingtonom u vezi svojih operacija na području Minbedža, uprkos činjenici da je povjerenje između dvije strane uveliko narušeno. Turska strana nudi Amerikanicima zajedničko prisustvo američkih i turskih snaga u području Minbedža, s tim da kurdski YPG potpuno napsuti to područje. Amerikanci, pak, nude povećanje uloge Vojnog vijeća Minbedža, sastavljenog pretežno od Arapa, i udaljavanje YPG-a s tog područja.

Putin poručio Asadu da mora prihvatiti prisustvo turske vojske u Siriji

Visoki zvaničnik Moskve prije dva dana sletio je u Damask noseći Bešaru Asadu poruku ruskog predsjednika Vladimira Putina, u kojoj se nalaze precizno označeni punktovi na kojima se, nasuprot turske vojske, smije nalaziti Asadova vojska u području sjeverno od Halepa, piše ugledni arapski dnevni list Asharq al-Awsat. To praktično znači da je Asadu naređeno da pitanje Afrina i sjeverne Sirije prepusti dogovoru između Rusije, Turske i Irana. Prema pisanju Asharq al-Awsata, izaslanik ruskog predjsednika predao je Asadovoj strani kartu na kojoj je precizno označeno dodatnih deset, uz već postojećih sedam, punktova u području od Azaza preko Tel Rafata do Nubula i Zahre, na kojima se smiju nalaziti Asadove snage i njegovi saveznici, uz napomenu da ovi punktovi ne smiju poduzimati operacije prema Afrinu, koji je prema ranijim rusko-turskim dogovorima pripao pod zonu utjecaja Turske. Nasuprot ovim punktovima, turska vojska će uspostaviti 12 ili 13 kontrolnih punktova na području pokrajina Halep, Idlib i Hama. Sve ovo je dio rusko-turskog razumijevanja u vezi zona deeskalacije sukoba.

Prema sporazumu između Rusije i Turske, službenoj Ankari bit će dopušteno da poveže područja pod kontrolom Štitata Eufrata (oko 2100 km2) sa područjem Afrina na kojem trenutno kontrolira oko 1000 km2. Namjera službene Ankare je da proširi svoj utjecaj u Siriji tako da postane treća snaga po veličini teritorija koji kontrolira u Siriji. Savez Rusije, Asada i Irana kontrolira približno polovinu Sirije, a Sjedinjene Države, direktno i posredstvom lokalnih saveznika, oko jedne trećine (približno 185.000 km2).

(saff.ba)


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Erdogan najavio nastavak operacija, Putin upozorio Asada da mora prihvatiti prisustvo turske vojske u Siriji

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles