2. Septembar 2010

Južni Sandžak – Podgrijavanje priče o teritorijalnoj regionalizaciji i stvaranju regije Sandžak u nekim administrativnim granicama škodi građanskoj Crnoj Gori i samo se može negativno odraziti na muslimane svih nacija u Crnoj Gori, ocijenio je predsjednik Izvšnog odbora Demokratskog centra Emin Duraković u saopštenju objavljenom u podgoričkom dnevnom listu” Vijesti”.

On je rekao da navodno zalaganje za „poboljšavanje statusa“ Muslimana i Bošnjaka pod plaštom teritorijalne regionalizacije može biti uvod u zaoštravanje multietničkih odnosa u Crnoj Gori i predigra za neke gore stvari imanentne balkanskom prostoru.

“Hiperprodukcija nacionalnih stranaka, organizacija i \’boraca za nacionalna prava\’ kod nas je postao trend iz kojeg korist izvuku njeni čelnici i uski broj ljudi oko njih, dok se suštinski problemi – ekonomskog razvoja, neujednačenog reginalnog razvoja, pravedne socijalne politike i kulturno – obrazovnog razvoja samo produbljuju”, kazao je Duraković u saopštenju dostavljenom “Vijestima”.

Prema njegovim riječima, mješanje vjerskih institucija potpomognutih iz raznih centara u rješavanje dominantno političkih pitanja, stanje u kojem se sveštena lica bave politikom, a političari tumače vjerska pitanja samo je ponavljanje nečega što nas je skupo koštalo.

“Kao građanin Crne Gore i musliman osjećam se komotno u suživotu sa pripadnicima drugih vjera. Naravno da i kod nas postoje klerofobični nacionalisti, kao produkt svega što nam se dešavalo, na čijoj emncipaciji moramo svi zajedno raditi. U Crnoj Gori prevashodno postoji diskriminacija po političkom ključu. Dokaz tome leži u činjenici da kod nas i te kako ima mnogo Bošnjaka i Muslimana i Srba i Albanaca koji lagodno i bogato žive i koriste razne privilegije samo iz razloga podrške vladajućem režimu. Slična je situacija u biznisu, ali i djelovanju u kriminalnim strukturama”, podvukao je Duraković.

On je kazao da se DC zalaže za novu fazu decentralizacije koja će biti neminovnost na putu evropskih integracija.
Za Durakoviča Crna Gora je nedjeljiv i jedinstven prostor, a jačanje građanske države, vladavine prava, ujednačen regionalni razoj, mogu poboljšati status i standard svih, pa automatski i manjinskih zajednica.

“Stalno insistiranje na privilegijama i kvotama u svim segmetima zato što pripadate ovoj ili onoj manjini, poređenje sa iskustvima u nekim državama i društvima koja se ne mogu porediti sa nama, u geografski i demografski maloj Crnoj Gori šteti demokratiji, civilizacijskim vrijednostima, ali i odnosima među ljudima. Vrednovanje jačine glasova pojedinih nacionalnih grupacija koji su izvojevali nezavisnu Crnu Goru i traženje posebnih zasluga i „nadoknada“ za to, dovodi u pitanje iskreni patriotizam onih koji to stalno potenciraju. Kao da su glasali za neku drugu, a ne svoju, sebe i svoju budućnost, kao da im je nezavisna Crna Gora bila jedino mjera za neku unaprijed smišljenu trgovinu”, zaključio je Duraković u saopštenju objavljenom u podgoričkom dnevnom listu „Vijesti“.

Izvor: Bicent.com

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles