Elvedin Avdović stekao zvanje kurra-hafiza na sedam kiraeta

0
229


Posebna noć u glavnoj novopazarskoj Arap džamiji. Pred sandžačkom ulemom, svojim muhafizom i do posljednjeg mjesta ispunjenoj džamiji vjernicima, 18.09.2023. godine, nakon jacije namaza, hfz. Elvedin Avdović proučio je posljednje ajete iz Časnog Kur’ana i tako stekao zvanje kurra-hafiza na sedam kiraeta, nakon što je 2014. godine postao hafiz pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ-e u BiH.

Njegov muhafiz i imam Arap džamije kurra-hafiz Sabahudin ef. Jerebičanin, koji je idžazetnamu za deset kiraeta stekao u Medini, obratio se prisutnima u uvodnom dijelu svečanosti.
Kurra-hafiz Elvedin Avdović proučio je posljednjih šest sura iz Kur’ana na svih sedam kiraeta i tako zvanično uspješno okončao novo poglavlje kur’anskih znanosti, praćen tekbirima uz poruku da je Novi Pazar grad u kojem se uzdiže Allahova Riječ.

Nakon što je kurra-hafizu Avdoviću uručio idžazetnamu, prisutnima se obratio predsjednik Mešihata Islamske zajednice muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

“Nesvakidašnja svečanost i događaj. Kur’an je objavljen na sedam dijalekata – uči nas Poslanik a.s. On je uspio savladati znanje na svih sedam načina. Kao zajednica počašćeni smo da je on sa ovom idžazetnamom u silsili svih onih koji su prošli kroz taj sistem sve do Poslanika a.s. Uvjeren sam da će preuzeti emanet dostojanstvenog čuvanja stečenog znanja i da će na Sudnjem danu, kada se susretne sa Poslanikom a.s., biti sretan i ponosan što je stao u saf svih onih koji imaju silsilu sve do Poslanika s.a.w.s. Ponosan sam i sretan što sam dio ovog ibadeta večeras. Ovo je veliki emanet, ali ovo govori o našem kurra-hafizu na sedam kiraeta da on želi svoj život da provede na organiziran način. Kur’an nas uči da budemo organizirana zajednica, da se poštuju pravila na svakom mjestu, a posebno kada su u pitanju džemat i džamija”, kazao je muftija Dudić.

Na kraju svečanosti, kurra-hafizu Elvedinu Avdoviću uručeni su ključevi automobila marke Pasat B8, hediju džemata Arap džamije i bliskih prijatelja koji su mu se na ovaj način zahvalili za ovaj veliki uspjeh.

Dovu je na kraju skupa proučio muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.