„Ekspanzija“ Smeća u Brodarevu: Od oaze žitelji napravili ruglo

0
22

„ЕКСПАНЗИЈА“ СМЕЋА У БРОДAРЕВУ: ОД ОАЗЕ ЖИТЕЉИ НАПРАВИЛИ РУГЛО

A kada stigne gastarbajterski dinar…

Prvi zraci sunca otkrili su svu veličinu ljudskog nemara kada je u pitanju životna sredina i njena zaštita. Nagomilani problemi komunalne higijene i nedostatak deponije ne pogađaju samo Prijepolje, već je ugroženo i Brodarevo. Najviše, međutim, pogađa nedostatak svesti građana što ne znaju ili neće čak ni da sačuvaju rezultate nastale inicijativom pojedinaca.

Ovih dana Udruženje „Ekspanzija“ ponovo je kod nadležnih pokrenulo apele za pomoć u rešavanju problema divljih deponija u celom Brodarevu, posebno na potezu Šehovića česma – ušće Komaranske reke. Ova „trasa“ na kojoj je napravljeno šetalište pred reke za decu i penzionere postala je ruglo Brodareva i leglo zaraze. Na ovom potezu ponovo se deponuje sav otpad, plastika, komunalni otpad i sve ono čemu je mesto u kontejnerima ili na specijalizovanim deponijama.

Pre dve godine Udruženje „Ekspanzija“ iz Brodreva angažovalo je svoje članove, priključili su im se i meštani a ni JKP „Lim“ nije odbilo da pruži podršku ovoj lepoj nameri. Očišćen je prostor od smeća i šuta, komunalci su pomogli u ozelenjavanju a onda je stigla donacija od Divac fondacije kojom je opremljeno dečje igralipte sa ljuljaškama, toboganima, klackalicama. Umesto deponije „nikao“ je mali raj, kultivisana travnata površina na kojoj su se okupljali mališani, šetalo se pored reke…Ovo je ujedno jedini takav prostor jer Brodarevo ima samo magistralni put

Sada je to mesto ružno pogledati a nije preporučljivo ni šetati se njime. Pojedini Brodarevci su se dobro „potrudili“ da lep kutak pretvore u ruglo. Posebno su se istakli preprodavci ogrevnog drveta, koji su svojim kamionima, izlokali površinu a onda su im se pridružili i drugi nesavesni meštani. Na prostor koji pripada svima, pojedinci su preneli sav šut svojih temeljno adaptiranih i renoviranih kuća. U ovu akciju se kreće svake sezone kada stigne zarađeni gastarbajterski dinar. Od toga na žalost, zajednica nema nikakve fajde, samo štete.

Menka Kašić, predsednica Udruženja žena Ekspanzija, koje je bilo jedan od pokretača lepe inicijative na uređenju i oplemenjavanju ovog prstora, rešila je da pokuša još jednom pre nego što sasvim „digne ruke“.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.