29. Oktobar 2018

Novi Pazar – Sandžak PRESS vam ekskluzivno donosi fotografije projekta rekonstruisane Arap džamije u Novom Pazaru.

Kao što su i ranije najavili iz Islamske zajednice u Srbiji, ona će u potpunosti zadržati svoj raniji izgled. Maksimalno će se korsititi starinske metode u obnovi džamije, stim što će se učvrstiti unutrašnja konstrukcija, da bi se trajno spriječilo dalje propadanje, kao što se dogodilo nakon pucanja lijevog zida džamije. 

Naime, na džamiji su sačuvani svi zdravi dijelovi iz vremena Osmanskog carstva. Uklonjeni su prednji dijelovi džamije, od blata i trske, koji su dograđeni nakon 1912. godine, kada je bugarski projektil pogodio džamiju, tokom zauzimanja Pazara od strane srpske vojske. 

Džamija će dobiti novu mušku i žensku savremenu abdesthanu u podzemlju i na spratu. U dogovoru sa vlasnicima će biti obnovljeni i dućani koji se nalaze uz džamiju.

Obnova Arap džamije i Isa-begovog hamama je samo početna faza obnove cjelokupne Stare čaršije Pazara i gradske tvrđave, koje će se realizirati nakon političkih promjena u Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

Podijelite vijest da bi se demantovale sve neistine koje su ranije objavljivane u medijima po pitanju rekonstruisanja Arap džamije.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles